Wi-fi działa. Problem z kablem


(Pogromca24) #1

Witam mój problem polega na braku internetu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych routera i skonfigurowaniu go ręcznie internet kablowy nie działa, gdy połącze sie z wi-fi działa bez problemu. Na moim komputerze gdzie internet idzie kablem pisze że kabel nie jest podłączony (sprawdzałem innym kablem i też nie działa). W wierszu poleceń pisze że nośnik karty sieciowej jest odłączony ale ją i jej model wykrywa. Proszę o pomoc.


(Druid00black) #2

Radzę wykonać następujące kroki, by sprawdzić czy karta sieciowa działa prawidłowo.

Jeśli masz taką możliwość podepnij do routera inne urządzenie (np. laptop) i sprawdź czy nadal występuje problem.

Dowiesz się czy to wina routera czy karty sieciowej.

Sprawdź czy router wykrywa podpięty komputer, najprościej czy odpowiednia dioda reaguje na podpięcie kabla.

Oraz jaka jest reakcja diody przy gnieździe karty sieciowej, stałe jej świecenie nawet przy odpiętym kablu oznacz śmierć karty sieciowej.

Na końcu pozostaje reinstalacja karty sieciowej. W kolejności: odinstalowanie-restart komputera-instalacja.


(Pogromca24) #3

Wiec tak jak podłącze internet kablem do laptopa tez nie działa. Żadna z diod nie świeci po podpięciu kabla. Dioda przy gnieździe karty sieciowej w ogóle nie świeci.


(Druid00black) #4

No to masz odpowiedź wina routera. Jeśli na gwarancji oddaj do serwisu.(Najprawdopodobniej dostaniesz nowy)

Lub spróbuj wgrać nowsze oprogramowanie jeśli takowe istnieje, jeśli nie wgraj takie samo jakie jest obecnie na routerze.

UWAGA. Przy uszkodzonym routerze wgrywanie oprogramowania może zakończyć się całkowitym zniszczeniem sprzętu.


(Pogromca24) #5

Nie wydaje mi się ze to wina routera tylko złej konfiguracji. Jeśli ktoś by mi pomógł z tym problemem byłbym bardzo wdzięczny. Sprawdzałem na PC i na laptopie kablem i nie działa a na WiFi śmiga normalnie. A jest możliwość ze na routerze jest zablokowana łączność kablem?


(Druid00black) #6

Jest to dla mnie ewidentna wina routera. Jeśli brak jakiejkolwiek reakcji na podpięcie urządzenia do routera oznacza,

że router go nie “widzi”. Pamiętaj że w routerze są 2 układy, jeden odpowiada za WiFi, a drugi za LAN.

Innej odpowiedzi nie widzę.

Nigdy z takim rozwiązaniem się nie spotkałem. Ale nie podałeś modelu routera więc na 100% nie powiem, że się nie da.

Napisz jaki router posiadasz.


(Pogromca24) #7

Router TP link b91a6b