WiFi i autostart


(Malwinaa85) #1

witam, mam takie pytanie, a mianowicie, mam stałe łącze, ale jak gdzieś wezmę laptopa, to mam siec bezprzewodową lecz nigdy jeszcze nie udało mi sie połączyć z nikim nawet jak miała 50% i sieć była niezabezpieczona, czemu tak ? czy musze skonfigurować to wi fi ? oto nizej screen

http://img187.imageshack.us/my.php?imag ... aaanj8.jpg

i pytanie auto startu co mogę usunąć ?


(Mihau X64) #2

Co do pierwszego to zapytam czy masz odpowiednie sterowniki do Wi-Fi ?

Co do drugiego to ja bym wywalił to:

bbbbbou9lk0.th.jpg


(wacek) #3

Nie rozumiem (piszesz strasznie chaotycznie)

Z tego co zrozumiałem to masz internet radiowy i nie możesz połączyć się z siecią poprzez laptopa, tak ??

Nic dziwnego :slight_smile:

Usługodawcy udostępniają internet danym kartą sieciowym (a dokładnie ich MAC adresom)

MAC adres karty sieciowej twojego laptopa widocznie nie istnieje w ich bazie


(Malwinaa85) #4

hm, nie instalowałem żadnych sterowników do wi-fi ;/ a gdzie je moge znaleźć je ? system vista basic.

a jeszcze jedno pytanie, dlaczego gdy włączam np. youtube i puszczam jakimś film, i chcę go powiększyć na całym ekranie to nie da sie ;/ tzn powiększa się, ale mam czarne tło tylko ;/


(PaPuX) #5

Ale łączysz się do swojej sieci WiFi czy obcej??

P.S. Pisz jak człowiek a nie jak 9 latek


(Malwinaa85) #6

mam internet kablowy. lecz gdy biorę laptopa do pracy, i chcę się połączyć z internetem poprzez wi-fi to nie mogę, nawet gdy mam ok 50% i sieć jest niezabezpieczona ..


(wacek) #7

Tak jak już pisałem.

Nie możesz podłączyć się do innych sieci

To że jest napisane że sieć nie jest zabezpieczona oznacza tylko tyle że nie jest szyfrowana przez WPA czy WEP ale "blokada" MAC adresów jest włączona


(Malwinaa85) #8

no chcę się połączyć do obcej osoby ..

a w autostarcie moge wyłaczyć to co kolega mi wyzej zaznaczył ?

a jeszcze jedno pytanie, dlaczego gdy włączam np. youtube i puszczam jakimś film, i chcę go powiększyć na całym ekranie to nie da sie ;/ tzn powiększa się, ale mam czarne tło tylko ;/


(wacek) #9

Zaktualizuj Flash

Dzieje się tak w każdej przeglądarce ??

Sterowniki od karty graficznej zainstalowane poprawnie ??


(Malwinaa85) #10

dzieje się tylko w przeglądarce Mozilla Firefox, i zwykła Mozilla, a W internet Explorer nie dzieje się tak ..

gdzie mogę znaleźć aktualizacje Flash'a w Mozilli ?


(wacek) #11

Flash

Wyłączasz wszystkie przeglądarki i instalujesz

Jeżeli zaktualizowanie flash-a nie pomoże pokaż jakie masz zainstalowane rozszerzenia


(Malwinaa85) #12

nic nie pomogło ..

gdzie znajdę rozszerzenia ?


(wacek) #13

Firefox

Narzędzia->Dodatki

ale skoro nie wiesz gdzie tego szukać to zapewne nie masz żadnego :stuck_out_tongue:


(Malwinaa85) #14

mam tylko jakieś " talkback " ..


(wacek) #15

Czyli standardowo.

Odinstaluj FF (jeżeli chcesz zrób sobie backup zakładek)

Usuń wszystkie foldery związane z FF (te w Documents and Settings też)

Przeczyść rejestr (tak na wszelki wypadek)

Zainstaluj ponownie FF


(Malwinaa85) #16

backup zakładek jak zrobic ?

bo jak chciałem instalować to wyskoczyło mi cos takiego

http://img259.imageshack.us/my.php?imag ... tuuwy5.jpg

.. ale potem było niby wszystko dobrze, bo było complete i wziałem close ..


(wacek) #17

:roll:

Zakładki->Zarządzaj zakładkami->Plik->Eksportuj

Pozamykałeś wszystkie przeglądarki ??

oczywiście musisz też pozamykać wszystko co wykorzystuje IE (GG itp.)


(Malwinaa85) #18

pozamykane miałem wszystko .. i lipa .. odinstaluje i zainstaluje jeszcze raz i zobacze ..


(Malwinaa85) #19

no i tak samo ;/ poprawnie Flas sie zainstalował i dalej nic ;/


(klisza) #20

Rozwiązałeś ten problem z WiFi?

Jeśli nie, to spróbuj wywalić ten soft od Acera, może problemy on stwarza. Koleżanka kupiła ostatnio laptopa Toshiby, tam zainstalowali jej fabrycznie jakieś bajeranckie coś to zeroconfigu bezprzewodówki - owszem, wygląda ładnie, pokazuje dostępne sieci a'la radar, ale tylko to, bo połączyć, to już się nie chciał. Pomogło wywalenie tego czegoś - systemowy zeroconfig doskonale sobie radzi.