Win 10. Nie działa "start", "ustawienia", menu "task bar", ustawienia ekranu

Faktycznie przydałaby się tzw. “czysta” instalacja Win10.
W tej sytuacji zachowaj sobie gdzieś całą zawartość folderu “Arek”, a po instalacji systemu zawartość tę skopiuj w folder użytkownika (nazwa nie ma znaczenia).
Co do odświeżenia systemu polecam - przy czynnym internecie - opcję “Rozpocznij od nowa”, ponieważ w ten sposób zainstalowana zostanie najnowsza wersja systemu, publikowana przez Microsoft. Zresztą też z zachowaniem profilu użytkownika.
Ścieżka to: Ustawienia > Aktualizacje… > Odzyskiwanie > Więcej opcji odzyskiwania > niebieski link do “Dowiedz się jak rozpocząć od czystej instalacji…” > Potwierdź wejście do Windows Defender i reszta zależy od Ciebie.

1 polubienie

Windows Resource Protection did not find any integrity violations.

gpedit.msc niestety nie działa wykastrowali mi chyba Windowsa ^^

1 polubienie

A do tej “czystej instalacji” wejdę jak nie działa mi “ustawienia” ? :slight_smile:

Niestety nie! Faktycznie! Co prawda można jeszcze spróbować wejść w Ustawienia w jakiś inny sposób, np. PPM na ikonie Menu Start (podobno są jeszcze jakieś inne sposoby?).
Jeśli się nie da, jesteś zmuszony do zwykłej, “czystej” instalacji spod bootowania, z przygotowanego wcześniej nośnika z instalką Win10. Oczywiście zachowaj sobie zawartość folderu użytkownika.

1 polubienie

(podobno są jeszcze jakieś inne sposoby?).

Może jak wywołasz boot menu Windowsa 10 (dokładnie te z trybem awaryjnym), to z niego będą opcje odświeżania z zachowaniem plików użytkownika lub usunięciem wszystkich.

To ja jeszcze w sprawie TaskBar
FIX !!! Windows 10 taskbar not working FIX!!! Build 10074

Niestety już sprawdzałem zatrzymuje się na około 20-30% :frowning:

No nic to format, dziękuję wszystkim za pomoc :slight_smile:

Sprawdź jeszcze dostęp do ustawień, tzw. GodMode
Na pulpicie utwórz nowy folder i zamiast nazwy wklej
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Mój post będzie teraz bardzo emocjonalny za co przepraszam, bo jestem po formacie ze względu na głupią firmę, którą odradzam od dziś na maksa.

NIE KUPUJCIE NIGDY W ŻYCIU nic z CREATIVE.

Gdy miałem win 7 miałem problemy z komputerem przez ich kartę. Wymieniłem ją na maya u5 i było ok, ale po przejściu na win 10 musiałem zmienić kartę na sound blaster omni 5.1 i to jego driver był powodem całego zamieszania. Musiałem to zrobić bo maya u5 drivera w ogóle nie otrzymała.

Gdy instalowałem teraz wszystko od nowa (po formacie) to po zainstalowaniu rewelacyjnych sterowników Creativa od razu pojawił się problem ze “Start”, szukajką i paskiem zadań.

Po prostu załamka. Tyle czasu straconego przez gównianą kartę dźwiękową. Tyle osób dziś próbowało mi pomóc i wszyscy tracili swój czas bo znana firma nie potrafi zatrudnić odpowiednich ludzi do stanowiska tworzenia sterowników. Porażka!

Przepraszam jeszcze raz. Pisze ten post i mam nadzieję, że pomogę w przyszłości innym :confused:

1 polubienie

“po zainstalowaniu rewelacyjnych sterowników Creativa od razu pojawił się problem ze “Start”, szukajką i paskiem zadań.”

Te sterowniki zainstalował Ci system, czy zainstalowałeś “ręcznie”?

Tak ręcznie ze strony producenta:
http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&CatName=Sound+Blaster&prodID=21712&prodName=Sound+Blaster+Omni+Surround+5.1

OK! No ale co z tym zamierzasz zrobić?

Zmienić kartę dźwiękową. Dałem im już dwie szanse o jedną za dużo :confused:

Jeśli mógłbym jeszcze prosić o info:

W C:\Users mam:
Default (ukryty folder)
Publiczne
video

gdzie skopiować backup “Arek” ?

To Ci ale problem! Ten folder należało nazwać po swojemu podczas czystej instalacji! Mam wrażenie, że nazwałeś go “video”? Więc tam skopiuj zawartość poprzedniego “Arek”.

Zalogowałem się na swoje konto Microsoft podczas instalacji, teraz instalacja wyglądała trochę inaczej niż kiedyś, wydaje mi się, że to rzeczywiście będzie “video” bo moje konto email zaczyna się od “video”

1 polubienie

Jak się teraz nazywa Twój folder użytkownika najlepiej stwierdzisz po:
Ustawienia > Personalizacja > Kompozycje > Powiązane ustawienia > niebieska pozycja Ustawienia ikon pulpitu > wybrać odpowiednie kratki i na pulpicie pojawi się Twój prywatny folder.

Dzięki!

Jako ciekawostka pojawia się tam moje imię i nazwisko, a nie nazwa folderu.

Nazwa folderu to jednak “video” bo po otwarciu tego folderu z pulpitu są te same pliki co w folderze “video” :slight_smile:

Po skopiowaniu folderu “Arek” do nowego folderu użytkownika problem znów się pojawił, czy moglibyście mi powiedzieć jak namierzyć w folderze użytkownika sterowniki creative?

video / downloads

1 polubienie