Win7 nie wykrywa DVD-ROM'u


(Camel 1987) #1

Witam, udało mi się przebrnąć przez instalację win7, po zainstalowaniu wszystko ok, sterowniki do neta musiałem wyszukać bo orange nie obsługuje win7.

Teraz chciałem zabrać się za instalowanie sterowników od płyty głównej i grafiku a tu niespodzianka... system nie wykrywa napędu DVD, napęd ogólnie po włożeniu płyty coś tam sobie wczytuje i słychać że pracuje, oraz miga diodka ale dalej nic...

Co zrobić? Pomóżcie...

-- Dodane 11.01.2011 (Wt) 12:45 --

Dodam że przy win xp nie było takich problemów więc napęd sprawny...


(Piotrkijak) #2

Wejdź do biosu i sprawdź, czy bios go widzi, jeżeli nie, popraw okablowanie. Jeżeli nic to nie da, wymień kabel sygnałowy i powinno być ok. Ewentualnie, wklej do notatnika:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]

"UpperFilters"=-

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]

"LowerFilters"=-

nastepnie wejdź w plik->zapisz jako->typ plików przestaw na wszystkie, w nazwę wpisz fix.reg. Zamknij notatnik, kliknij dwa razy na plik, potwierdź dodanie do rejestreu i zresetuj kompa. Po resecie powinno go wykryć. Jeżeli nie wykryje, prawdopodobnie napęd masz do wywalenia.


(Camel 1987) #3

Takie coś mam w biosie, kable poprawiłem i nic. Przy czym piszę że na win xp wykrywał, czytał płyty, wszystko ok było...


(Piotrkijak) #4

Kolego, jak ma Ci Sevenka widzieć napęd, jak bios go nie widzi? Wymień kabel sygnałowy i zobacz, czy ruszy, jak nie to na 99% masz zwalony napęd.


(Camel 1987) #5

Ok ja to rozumie :wink: Na płycie głównej mam 4 złącza sata, dysk pod sata2, napęd pod sata 1. Może to być wina tego? Lub jakiś zworek?


(system) #6

Dla porządku na tej płycie głównej, to przestaw kabel sygnałowy dysku twardego do kontrolera SATA Channel 1 , a przewód sygnałowy DVD-ROM do kontrolera SATA Channel 2. Następnie z głównego menu BIOSa wybierz pozycję pod (prawdopodobnie) nazwą: Load Optymized Default lub podobnie, potwierdź (Y), i potwierdzając zmiany zrestartuj komputer. Pewnie teraz BIOS "zobaczy" ten napęd.