Windows 10 problem z mikrofonem, karta integra Realtek

Mam pewien problem, ponieważ po podłączeniu słuchawek do tylnego bądź przedniego panelu działa jedynie dzwięk a mikrofonu niestety nie wykrywa.
Korzystam aktualnie z windows 10, komputer jest po czystej instalacji lecz wydaje mi się że wszelkie sterowniki zostały zainstalowane poprawnie, proszę o pomoc, mogę wstawiać potrzebne ss, lecz jeśli będą takie wymagane to proszę powiedzieć dokładnie gdzie takich szukać ponieważ nie należę do geniuszy komputerowych :frowning:
Pozdrawiam i proszę o pomoc

Dodam jeszcze że, nie wyświetla się wgl panel sterowania realtek. :confused:

Pobierz i zainstaluj pełną wersję sterowników Realtek z tej strony: https://www.techspot.com/drivers/driver/file/information/18084/
Potem w systemowym Panelu sterowania otwórz pozycję Menedżer Realtek HD Audio i wykonaj ustawienia.
Wstępnie można to też zrobić w Panel sterowania > Dźwięk.

Niestety pobiera się dość powoli, poczekam a następnie wykonam podane kroki i dam znać.

Sorry! Ja pomyliłem przycisk na tamtej stronie! To miał być ten pn. Windows 32/64 bit pod niebieskim przyciskiem. Plik instalacyjny powinien mieć 359 MB.

Z dźwiękiem nie ma żadnego problemu jednak mikrofonu wciąż nie wykrywa :confused:
Liczę na dalsze wskazówki.

Sprawdź ustawienia prywatności Windows 10, może one blokują mikrofon, ale wątpię jak go nie ma nawet w meandrze urządzeń / urządzeń do nagrywania (ta opcja z ustawień tylko blokowała nagrywanie).

W przypadku korzystania z mikrofonu “przedniego”, mam tak ustawiony Menedżer Realteka:
Ustawienia1
Ustawienia2
Może to w czymś Ci pomoże?

2 polubienia

Działa działa działaaa!
Dziękuję bardzo za pomoc, po zaznaczeniu , wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego’’ zadziało, bardzo dziękuję! :smiley:

Nawiasem mówiąc, jest to ewidentna pomyłka w tłumaczeniu na polski!
Powinno być “Włącz wykrywanie gniazda przedniego”, bo faktycznie ta pozycja włącza wykrywanie gniazda przedniego.

Pytanie jak to wygląda np. w języku angielskim, może wyłączamy jakiś upośledzony mechanizm wykrywania.

Niby też by był błąd tłumaczenia z chińskiego?