Windows 11 Professional i problem z "martwym" pulpitem

Witam,

Posiadam zainstalowany Windows 11 w wersji Professional. Po zalogowaniu na którekolwiek z 3 dostępnych kont (w tym konto Administratora) widać tylko czarny ekran oraz biały wskaźnik kursora myszki - nic się dalej nie dzieje. Na komputerze nie były utworzone punkty przywracania systemu.

Czy w takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest formatowanie dysku?

Spróbuj tryb awaryjny. Jeśli wstanie, to podaj pliki z FRFST, wynik z MBAM. Ja bym optował za infekcją systemu, albo ostatnie aktualizacje lub aktualizacje sterowników.

Jeśli się da, to kliknij klawisz z logo Windows, potem najedź na Uruchom ponownie i kliknij to z wciśniętym Shift’em.

1 polubienie

Nie wiem jak to zrobić…

Grafika NVidia? Opisana sytuacja po zainstalowaniu najnowszych sterowników? Jeśli tak to usuń je programem poniżej (koniecznie w trybie awaryjnym) i zainstaluj o numerze kilka wersji wstecz.

Znany problem na Windowsie 11. CTRL+ALT+DEL na klawiaturze - Menedżer zadań - Nowy proces - wpisz „explorer.exe”. Powinno wszystko się odpalić.

Niestety będziesz musiał to robić za każdym razem, no chyba że zautomatyzujesz to skryptem w autostarcie

1 polubienie

https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000124344/uruchamianie-komputera-z-systemem-windows-11-lub-windows-10-w-trybie-awaryjnym

Spróbuj metody z Shiftem na ikonie „zamykania” (wybierasz „ruchom ponownie” - shiftu nie puszczasz).

Jak zrobić raport z FRST (w trybie awaryjnym będzie tylko FRST.txt): Raport obowiązkowy - Farbar Recovery Scan Tool

Skan z MBAM to zainstalowanie go ze strony producenta i powinno wystarczyć na razie skanowanie szybkie z pominięciem skanowania archiwów (np. ZIP, RAR, 7Z, CAB):

(Może iJulisz da namiary na instalator offline, gdy tryb awaryjny nie wykrywa sieci lub karty sieciowej).

1 polubienie

Dziękuje, niestety wpisanie explorer.exe nie przyniosło żadnego rezultatu. System przestał wstawać. Nie udało mi się również spróbować rozwiązania z plikiem FRFST. Czeka mnie przywracanie systemu. Jeszcze raz Dziękuje Wszystkim za chęć pomocy oraz poświęcony czas.