Windows 7 - chwilowe zawieszenia systemu


(Yodacki) #1

Witam,

problem jest następujący.

Od kilku miesięcy w nieokreślonych odstępach czasu następują nagłe zawieszenia systemu, przypominające "zatkanie". Po tym system wraca do normalnej pracy. Są dni, że system nie zawiesza się w ogóle, a są i takie że potrafi zawiesić się kilkanaście razy w ciągu 5-6 godzin.

Zawieszenia następują w czasie oglądania filmów, grania, przeglądania stron, a nawet operacji na plikach.

Wygląda to tak: podczas normalnego użytkowania nagle uruchomiony program wisi, mogę ruszać myszą, wywołać menu start, uruchomić komunikator z traya.

Nie mogę natomiast uruchomić menedżera zadań aby sprawdzić jaki proces ewentualnie powoduje nienormalnie wysokie zużycie procesora.

Zawieszenie ustępuje po ok. 15-20 sekundach. Jakiekolwiek klawisze lub operacje wykonam "na ślepo" podczas zawieszenia, tak po odwieszeniu są natychmiast wykonywane, tak jakby były podczas zawieszki buforowane.

Na przykład podczas oglądania stron, gdy nastąpi zawieszenie i kliknę w przycisk minimalizacji okna przeglądarki nic się nie dzieje, gdy system się odwiesi, okno jest natychmiast minimalizowane.

W czasie oglądania filmów (divx, xvid, mkv) zawieszenie powoduje zatrzymanie obrazu, ale dźwięk leci dalej.

W podglądzie zdarzeń występują dziwne wpisy, których nie potrafię zinterpretować. Są są one generowane właśnie w czasie gdy system jest zawieszony. Oto przykładowy:

"Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}

(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) wykrył problem pasujący do scenariusza {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},

wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}."


"Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}

(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) rozpoczął scenariusz rozwiązywania problemów {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},

wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}."


"Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}

(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) zakończył scenariusz rozwiązywania problemów {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},

wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}.

Moduł diagnostyczny nie ustawił żadnego rozwiązania."

W maju wymieniałem sprzęt, konkretnie pamięć, procesor, dysk.

Ze starego sprzętu została tylko karta graficzna i jeden dysk (dysk nie jest obecnie i nie był w starym sprzęcie "systemowy", był i jest wykorzystywany jako "magazyn")

Wspominam o tym dlatego, ponieważ na poprzednim sprzęcie też to się działo, około miesiąca przed wymianą.

Na nowym też to jest. Żeby było ciekawiej, wczoraj od godziny 14.00, kiedy włączyłem komputer, nie było ani jednego zawieszenia do momentu wyłączenia komputera, mimo że oglądany był film, edytowałem grafikę, trochę pograłem, używałem przeglądarki.

I jeszcze jedno, efekt zawieszenia nie występuje od razu po świeżej instalacji systemu. Przy starym sprzęcie pojawił się po koło miesiącu od reinstalacji systemu, na nowym po około 2 miesiącach.

Podstawową diagnostykę również przeprowadziłem.

Pamięć sprawdzona (memtest) - wszystko ok.

Dyski sprawdzone (MHDD) - jest ok, s.m.a.r.t. jest ok, nie odbiega od normy

Pamięć karty graficznej sprawdzona (Video Memory Stress Test) - wszytko ok

Dodam jeszcze jedno. Obok Windowsa 7 jest zainstalowany Ubuntu, jako drugi system.

Tam takich cyrków nie nie ma, więc raczej to wina "czegoś" pod W7, tylko czego ?

Nie mam zielonego pojęcia co z tym fantem zrobić. Może macie jakieś pomysły.

Specyfikacja sprzętu jest w stopce.

Pozdrawiam


(virusek_) #2

System był reinstalowany po zmianie sprzętu ? Jak nie to polecam to zrobić.

Po chwili szukania w Google, scenariusz {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad} to Windows System Responsiveness Diagnostics, czyli wbudowany w system "odwieszacz" programów (wykrywa zawieszone programy i pozwala na ich zamkniecie itp.).


(Yodacki) #3

Oczywiście, że system był reinstalowany.

Dzięki za wyjaśnienie scenariusza, ale dalej pozostaje pytanie co zostało "odwieszone".

W podglądzie zdarzeń nie znajduję na ten temat informacji.

-- Dodane 07.10.2011 (Pt) 19:43 --

Wymieniłem tymczasowo zasilacz. Lepszy i mocniejszy (Chieftec 500W) Niestety okazało się, że jednak to nie to.

Objaw zawieszenia wystąpił po około 40 minutach od włączenia sprzętu na nowym zasilaczu.

Naszła mnie natomiast inna myśl. Czy sądzicie, że kodeki mogą dawać taki objaw ?

Mam zainstalowane kodeki z paczki K-lite - wersja mega, wybrałem instalacje full.

Czy kodeki mogą brać udział podczas np. edycji grafiki w gimpie ? Czy też przeglądania stron ?

-- Dodane 13.10.2011 (Cz) 8:07 --

Problem rozwiązany dzięki dobrym ludziom na innym forum. Wystarczyło przełączyć dyski w tryb AHCI z IDE. Obyło się bez reinstalacji systemu. Wystarczy modyfikacja jednego wpisu w rejestrze oraz zmiana parametru w biosie. Po tej operacji nie dość, że system już się nie przywiesza to dodatkowo dostał lekkiego "kopa".