Windows 7 nie rozpoznaje karty graficznej


(Jowisz568) #1

Witam. Po ostatnim czyszczeniu komputera system przestał rozpoznawać kartę graficzną nvidia gtx 460. Karta nie jest uszkodzona fizycznie ponieważ komputer cały czas z niej korzysta, jednak nie może jej wykryć i przez to nie możliwe jest zainstalowanie do niej sterowników graficznych. Próbowałem już:

  • usunać sterowniki programem driver sweeper
  • zaktualizować sterowniki programem driver booster
  • zainstalować wszelkie brakujące aktualizacje z Windows Update
  • zresetować BIOS do ustawień fabrycznych

Dodam że ubuntu 14.04 wykrywa kartę grafiki. Zamieszczam screeny z gpu-z, dxdiag i menedżera urządzeń :

 

Wiem że ponowna instalacja systemu zapewne rozwiązała by problem jednak staram się tego uniknąć. Bardzo proszę o pomoc.


(stalesz) #2

Zainstaluj sterowniki chipsetu.Nie widzisz że Kontroler ATA jest wyłączony a może uszkodzony.Na przyszłóśc nie radzę żadnych boosterów ani sweeperów.Podaj typ płyty głównej.


(Jowisz568) #3

Płyta główna to Gigabyte GA-M61PME-S2P.


(stalesz) #4

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61pme-s2p_10/download/


(Jowisz568) #5

Instalacja sterowników chipsetu nic nie dała. Choć zainstalowało w sekcji kontrolerów IDE ATA/ATAPI pokazało się NVIDIA nForce Serial ATA Controller. Przy instalacji sterowników nvidia do karty graficznej dalej wyświetla się komunikat “Program instalacyjny NVIDIA nie może kontynuować pracy. Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego.”


(system) #6

Wątpię, że komputer z niej korzysta. Być może została “nadwyrężona” podczas tego czyszczenia komputera. Radzę ją wyjąć i z powrotem solidnie włożyć, a potem spróbować zreinstalować sterowniki, chociaż to ostatnie może się to okazać zbędne.


(Jowisz568) #7

Spróbuję. Monitor jest podłączony do tej karty, a karty zintegrowanej także nie wyświetla w zainstalowanych.


(stalesz) #8

Zainstaluj sterowniki VGA z podanej lokalizacji,podłącz kabel sygnałowy do gniazda VGA.


(Jowisz568) #9

Wyświetlił się ten sam komunikat co poprzednio.


(stalesz) #10

Chodzi mi o gniazdo VGA nie na karcie a oddzielne na tylnym panelu.Kartę wyjmij ze złącza.


(Jowisz568) #11

Zrobione. Karta zintegrowana działa prawidłowo i jest wykrywana przez menedżer urządzeń.


(mrFreeze) #12

Proponowałbym najpierw postawić system na nowo. Nie wiem coś za dużo “wyczyściłeś”.