Windows 7 odpala się tylko w trybie awaryjnym bez sieci


(Tomcio5000) #1

Witam. Od jakiegoś czasu mam pewien problem. Mój komputer odpala się do loga Windows, chwilę ładuje, czarny ekran jakby miał się właśnie pokazać pulpit, ale zamiast tego, komputer po prostu się resetuje. Narzędzie do wykrywania problemów nic nie daje. Dodam że komputer odpala się w trybie awaryjnym, ale tylko bez sieci. Jak odpalam z siecią to to samo. Ładuje sterowniki i reset. Live CD z Linuxa działa. Sprawdzałem czy coś mam odpięte czy coś i nic. Nie wiem co robić. Z góry dziękuje za pomoc.


(JNJN) #2

Wklej tu screeny z: uruchom, wpisz msconfig i zakładki ogólne i rozruch.


(Tomcio5000) #3

Proszę bardzo.


(JNJN) #4

A zakładka ogólne?

Jak tam OK, trzeba odwiedzić dział Bezpieczeństwo, bo może to wirus?

Po czy to się zaczęło, co robiłeś?


(Tomcio5000) #5

Bardzo przepraszam, nie zauważyłem tego Ogólne. Teraz screena wysłać nie mogę bo teraz nawet na awaryjnym nie odpala :rage: . A zaczęło się to od tak, wyłączyłem normalnie kompa, później chciałem sobie pograć i się nie odpalał. Teraz na awaryjnym się zawiesza na “Załadowano: \Windows\system32\DRIVERS\CASSPNP.SYS”.


(Tomcio5000) #6

EDIT: Teraz chwilę przy nim posiedziałem i reset.


(Tomcio5000) #7

EDIT2: Wszystko co przed chwilą napisałem to fałszywy alarm. Zrobiłem jeszcze parę prób i się udało.


(JNJN) #8

Może dysk pada lub zawirusowany lub inne - wybór duży.

Płyta DVD i naprawa.

http://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/18279-naprawa-windows-7.html

Wirusy.

Dysk - screen z obojętnie jakiego programu.

Sprawdzałeś w środku? czyszczenie, temperatury?

Edit:

Ogólne, nie narzędzia.


(Tomcio5000) #9

Czyścić jeszcze nie próbowałem, a temperatura git. Screena z dysku nie mogę wysłać bo żadnego takiego programu nie mam, a net jak wspomniałem nie działa.


(JNJN) #10

Daj z zakładki ogólne.

Naprawa systemu z płyty DVD.

Wirusy.

Reszta później - co za problem nagrać program? np: MHDD lub dysk podpiąć pod innego kompa.


(Tomcio5000) #11

Zakładka ogólne:

MHDD (kompletnie nie ogarniam tego programu więc nie wiem czy to miałem zapisać):


Dysk z systemem to ten Samsung


(Astor44) #12

Przepraszam, że się wtrącę, ale ile Ty masz tych dysków w komputerze? Trzy?


(JNJN) #13

Opis MHDD:

http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Teraz wpiszesz 10 enter.

Teraz F8 i wkleisz tu zdjęcia całego smart dysku.

A ten drugi i trzeci dysk odłączałeś? bo może one robią problem?

To samo możesz podać (cały smart) dla drugiego i trzeciego dysku.


(Astor44) #14

Ja bym radził raczej najpierw zrobić porządek z podłączeniem tych dysków do płyty głównej. W pierwszym (lub zerowym) gnieździe (porcie) SATA powinien być podłączony dysk z systemem (podobno ten Samsung HD501JL), a pozostałe dyski na czas prób odłączone od płyty w ogóle.
W takiej konfiguracji próbować z rozruchem systemu lub jego naprawą. Dopiero po udanym odzyskaniu kontroli nad systemem na tym dysku (może nawet reinstalka) podłączyć pozostałe dyski.


(Tomcio5000) #15

Dziękuję za pomoc, ale to najprawdopodobniej dysk padł, bo zainstalowałem XP’ka na innym dysku i śmiga. Problem rozwiązany.