Lerhond
(Lerhond)
1 Marzec 2010 19:15
“Twoja kopia systemu Windows wygaśnie za x dni/godzin. Należy wykonać kopię zapasową plików.”
Podobny komunikat wyświetla mi się od jakiegoś czasu (dzisiaj co ok. godzinę, dwie) - mam Windows 7 RC. Czy to oznacza, że utracę wszystkie pliki? Bo z tego co wiem, to od 1 marca system miał się tylko restartować co dwie godziny, a kompletny brak legalności (czarny pulpit itd.) miał być dopiero od 1 czerwca. Więc czy komunikat o kopii zapasowej jest słuszny? Czy utracę swoje pliki?
CzajAn
(CzajAn)
1 Marzec 2010 19:34
“Twoja kopia systemu Windows wygaśnie za x dni/godzin. Należy wykonać kopię zapasową plików.” Podobny komunikat wyświetla mi się od jakiegoś czasu (dzisiaj co ok. godzinę, dwie) - mam Windows 7 RC. Czy to oznacza, że utracę wszystkie pliki?
Jeśli prędzej czy później się nie dostosujesz to w końcu je stracisz
Trzymiesięczny okres jest po to, aby te dane zarchiwizować właśnie, a komunikat o którym piszesz jest wyświetlany dla Twojego dobra.
Wersję 90-dniową rozumie się: http://www.dobreprogramy.pl/Windows-7,S … 13615.html
Lerhond
(Lerhond)
1 Marzec 2010 19:45
CzajAn:
Jeśli prędzej czy później się nie dostosujesz to w końcu je stracisz Trzymiesięczny okres jest po to, aby te dane zarchiwizować właśnie, a komunikat o którym piszesz jest wyświetlany dla Twojego dobra.
Ale kiedy? I jaki trzymiesięczny okres?
Hitm3n
(Hitm3n)
1 Marzec 2010 20:02
No w czerwcu :x
Od 1 marca do 1 czerwca są trzy miesiące ^^
Lerhond
(Lerhond)
1 Marzec 2010 20:05
Podsumowując, dzisiaj się nie mam o co bać?
deFco247
(deFco247)
1 Marzec 2010 20:10
W trakcie których system się restartuje co 2 godziny…
http://www.heise-online.pl/newsticker/n … 19196.html
CzajAn
(CzajAn)
1 Marzec 2010 20:27
Tyle powinno wystarczyć na przekopiowanie choćby 10 GB danych
ak6
(ak6)
2 Marzec 2010 08:13
[-X
Microsoft nic nie pisze o utracie danych. Proszę nie siać popeliny!
Windows 7 RC Wygaśnięcie systemu Windows 7 RC Ważność systemu Windows 7 RC wygasa 1 czerwca 2010 r. Aby nadal używać komputera, należy przygotować się do instalacji handlowej wersji systemu Windows 7 albo zainstalować wcześniejszą wersję systemu Windows przed datą wygaśnięcia, 1 czerwca 2010 r. Nie można uaktualnić systemu Windows 7 RC do wersji handlowej Windows 7. Można jednak przenieść kopię zapasową lub dane do następnej lub poprzedniej wersji systemu operacyjnego. Działanie funkcji wygaśnięcia systemu Windows 7 RC 15 lutego 2010 r. rozpoczyna się proces wyświetlania powiadomień: * Użytkownicy systemu Windows 7 RC raz dziennie otrzymują powiadomienie na pasku zadań. * Oprócz tego, najpierw co cztery godziny, a następnie co godzinę, włącza się Kreator powiadomień. Od 1 marca 2010 r. rozpoczyna się następna faza wygaśnięcia dla użytkowników systemu Windows 7 RC: * Nadal wyświetlane są powiadomienia na pasku zadań. * Komputery z systemem Windows 7 RC są ponownie uruchamiane co dwie godziny. Ważność systemu Windows 7 RC wygasa 1 czerwca 2010 r. * System Windows jest uruchamiany z czarnym pulpitem. * W systemie Windows 7 RC wyświetlany jest ekran aktywacji systemu Windows. Zawiera on informację o tym, że używana wersja systemu Windows nie jest oryginalna. * Komputery z systemem Windows 7 RC są ponownie uruchamiane co dwie godziny.
źródło
Jedyne dane jakie możesz stracić to niezapisana praca podczas restartu komputera. W takim przypadku Windows nie zrobi kopi twojej aktualnej pracy.
CzajAn
(CzajAn)
2 Marzec 2010 10:38
Bardziej chodziło mi o zabezpieczanie danych będące normalną procedurą przed formatowaniem partycji (możliwe to będzie również po 1 czerwca ) i wymianą systemu operacyjnego, a do tej nieuchronnie zacznie obligować Windows 7 RC.
Poza tym nie ma tu żadnych nowości, czyli dane można utracić na własne życzenie, lub wskutek awarii dysku.
Przyznaję, że moje stwierdzenie było mocno przesadzone 8)