Windows 7 ultimate - problemu z połączeniem internetu


(Rarkamail) #1

Witam

Posiadam służbowy komputer z oryginalnym windows 7 ultimate, jako że często pracuję w domu to łącze go z internetem przez ruter, nie ma on wi fi więc jedyne wyjście to połączenie "po kablu" problem polega na tym że po pewnym czasie windows tworzy dzie sieci (sam to robi bez ingerencji)

sieć domową

sieć nieznaną

Wtedy nie mam internetu i nie umiem sobie z tym poradzić. Napisałem do suportu microsoftu i odpowiedź dostałem że należy używać protokołu ipv4 a wyłączyć ipv6, ja jednak mam tak zrobione. Po napisaniu znów do suportu napisali że w takim razie problem leży w konfiguracji rutera (zamykając w ten sposób problem ze swojej strony)

Jednak nie jest to problem rutera bo każdy inny komputer działa bez problemu, jeśli w ten z windows 7 wgram na nowo cały system to parę dni działa aż pewnego razu znów mam dwa połączenia i się nie łączy z niczym.

Nie chcę wracać do XP a nawet nie mogę bo wszytkie systemy mam na jeden komp.


(Coppernick81) #2

Mam ten sam problem co Ty. Po jakimś czasie (kilka dni) gdy włączam kompa i nie łączy z netem. Jest żółty znak ostrzegawczy na ikonce połączenia.

Znalazłem na to częściowy sposób, lecz nie jest to jakieś rozwiązanie, ale wtedy net działa, otóż... przeciągnąłem sobie na pulpit ikonę Połączenie Lokalne i klikam na nie wtedy odpala się ikona karty sieciowej (ja mam RTL realteka) Klikam Wyłącz a potem Włącz i net się odpala bez problemu. :lol:


(Rarkamail) #3

u mnie włącz i wyłącz dawały rady ale po pewnym czasie już nie #-o


(kliszka) #4

Sprawdzałeś jak pracuje zezwalając na pracę w sieci domowej? Ja mam blaszaka( stacjonarny) i też mam wybór opcji jeżeli chodzi o podłączenia sieciowe..Mój pracuje - używa - sieci domowej i nie mam żadnych problemów..


(Dawiddek55) #5

mam bardzo podobnie od początku zainstalowania systemu- net rzez pierwsze 3 minuty nie chodzi-pojawia się ten żółty trójkąt a w Centrum Udostęniania mam połączenie z Sieć Lokalna ale z netem już nie :frowning: ale to zazwyczaj po jakimś czasie mija (3-5minut) albo nie przechodzi wtedy reset połączenia albo reset kompa ale ostatnimi czasy wszystko chodzi ok :slight_smile:

Można spróbować wyłączyć rzadko uzywane połączenia np. NAT Virtualbox lub podobne...


(Rarkamail) #6

dalej nie łączy się w internetem

Co ciekawe dziś jak włączyłem i było tylko jedno połączeni internet chodził bez problemu, później wyłączyłem komp, znów go włączyłem i samo z siebie wyskoczyło znów dwa połączenia, przez co nie mam www i mam ikonę żółtego trójkąta na połączeniu w zasobniku

Microsoft uparci twierdzi że problem jest po stronie łącza :x i taki zachowania prowadzą do tego że po co komu ORI skoro i tak producent ma nas w .... :x