Windows 7 x64 z 4 GB wykrywa tylko 3 GB! Co robić?


(Max Graczyk) #1

Mógłby ktoś to wyjaśnić?

4gb_png_300x300_q85.jpg

Screen z monitora zasobów:

zare_png_300x300_q85.jpg

Award BIOS

Płyta główna to Gigabyte GA-G31M-ES2C

Powiem, że poprzednio takiego czegoś nie było. Pojawiło się po formacie dysku (ze względu na kłopoty z Linuksem oraz MBR) taki oto kłopot.

To jest 64-bitowa wersja systemu!


(mohames) #2

Nie masz przypadkiem zintegrowanej karty graficznej i to właśnie ona pobiera ten 1GB?


(Max Graczyk) #3

Nie, nie mam. Karta graficzna to NVIDIA GeForce GTS 250 i na pewno nie jest zintegrowana. Komputer stacjonarny (nie laptop).


(witek-pl) #4

Na tej płycie jest zintegrowany układ Intela, możliwe że bios ci przestawił ustawienia na default i układ jest włączony (widać że obszar RAMu jest zarezerwowany pod grafę), wejdź do biosu i wyłącz...


(Max Graczyk) #5

Zobaczę zaraz. Być może mam zintegrowaną grafikę, ale z niej nie korzystam.

W BIOS'ie niczego nie znalazłem, lecz po ponownym uruchomieniu system zaczął korzystać z pełnych 4 GB RAM'u.

Co było powodem? W msconfig pole "Maksymalna pamięć" była ustawiona na 0. To było źródło kłopotów.

Dziękuję za pomoc.


(Marekglapa) #6

To, że z niej nie korzystasz nie znaczy, że jest wyłączona :slight_smile:


(Martin88) #7

Witam. Mam podobny problem tylko że u mnie odczytuje 3,25GB z 4GB pamięci, te 750MB jest zarezerwowana tak jak kolega pokazał. Mam laptopa ale z kartą graficzną dedykowaną (Radeon X1800). Nie mam grafiki zintegrowanej, więc jak mogę odblokować tą zarezerwowaną pamięć??


(janki111) #8

A nie macie czasem ustawionego rozruchu z 2 procesorów ? msconfig -> rozruch -> opcje zaawansowane -> liczba procesorów.

Ja pamiętam, że jak miałem ustawione na 2 procesory to pokazywało mi właśnie 4 GB z czego 3 dostępne. Po zmianie na 1 procesor i resecie wszystko wróciło do normy


(Marekglapa) #9

Ile bitów ma Twój system?


(Malenki) #10

Jeżeli masz w 4-ch slotach 1GB-owe RAM-y, to wielce prawdopodobne, że jedna z kości RAM albo została uszkodzona, albo straciła kontakt w gnieździe. Proponuję poprawić położenie poszczególnych kości w slotach (wyjąć/włożyć zachowując odpowiednie środki bezpieczeństwa). Jeśli to nie pomoże, pozostaje sprawdzić RAM-y odpowiednim programem diagnostycznym.


(janki111) #11

raczej to nie wina slotów bo wykrywa mu 4 GB, z czego przydziela 3 GB, więc to w systemie leży a nie slotach.