Windows Vista 64 bit

Witam.

Jestem posiadaczem procesora Intel Core 2 Duo E6300. W związku z tym zastanawiam się nad zakupem 64 bitowej wersji systemu Windows Vista. Czy warto? Czy po instalacji nie okaże się, że połowa sterowników i programów nie działa? Czy zysk wydajności jest “wart świeczki”?

Z programami jest dobrze, a co do sterowników, nie jesteśmy na forum wróżkami, które zgadną jaki masz sprzęt :mrgreen:

Nikt nie jest w stanie Ci odpowiedzieć na to pytanie, dopuki nie podasz jaki masz sprzęt, dwa, czasami wystarczy trochę poszukać, i samemu sprawdzić :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1991&t=47

ten program odpowie na wszystkie twoje pytania, a także zaleci odpowiednią wersję systemu :mrgreen:

Jeszcze za wcześnie na przesiadkę na system w wersji x64. Jeżeli przynajmniej 70% oprogramowania z którego korzystasz nie jest w wersji 64 bitowej to nie widzę sensu migracji. Dodam iż w 60% przypadków oprogramowanie 32 bitowe działa wolniej w systemie 64 bitowym. Problemy są także z niektórymi grami. Jeżeli korzystasz z gadgetów takich jak multimedialny telefon komórkowy czy aparat cyfrowy to zapomnij o tych urządzeniach pod Vistą x64 - z tego co wiem to nawet LightScribe nie działa. Co chwile będziesz napotykał jakieś problemy w większości nie do rozwiązania. No chyba że używasz kompa tylko do neta to system w sam raz.

I właśnie o taką wyczerpującą odpowiedź mi chodziło. Dzięki sCooBy^ :slight_smile:

U mnie wszystko działa pod Vista x64.

Nie spotkałem się jeszcze z alplikacją 32 bitowa, która by nie działała pod x64 albo by działała wolniej.

A używam już długo systemów w tej wersji.

To się nazywa autosugestia albo placebo…

Z programów to nie działa O&O Defrag napewno, a ze sterami jest problem do SB Live! na 100%. Są też problemy przez kernel patch protection (niemożność instalacji nie podpisanych cyfrowo sterowników), aczkolwiek da sie to teoretycznie obejść, ale jest to trudne i nie zawsze działa… Pozatym, jeśli nie masz >3,5gb ramu to zostań przy wersji x86. Sam tak zrobiłem mimo, że jestem entuzjastą…

Wersja x64 przeżyje swoje ponowne narodziny, kiedy moduły 4gb ram spadną o ceny poniżej 400zł (2008r)

O&O działa w vista HP x64.

i nie jest to placebo scooby.

poza niektórymi niedociągnięciami ze strony twórców Visty x64 (o których wspomniałeś, pewnie są i inne) to faktem jest iż x64 ma w sobie środowisko x32 umożliwiające uruchamianie tychże aplikacji. niestety kosztem 14gb miejsca na dysku - po instalacji x64., standardowe aplikacje tj. najczęściej używane tj corel, photoshop, nero itp. działają bez zarzutu.

a zatem komentarz wysoce przesadzony i można go swobodnie wsadzić między bajki.

Mi na Vista x64 praktycznie wszystko wchodzi, a np: sterownik do karty graficznej GeForce 8800 GTX 768MB działa elegancko.

Lepiej stawiać na x64; A! 32bitowe niech już przejdzie w końcu do lamusa, bo ile jeszcze to (32bitowe) będzie patrzeć na światło dzienne. :stuck_out_tongue:

Proszę nazwać tytuł konkretnie. Do poczytania.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=124461

Trzeci temat od dołu.

Używam visty 64 bitowej i jak do tej pory wszystkie programy śmigają w wersjach 32 i 64 bitowych (standardowe programy - nie jestem wymagającym użytkownikiem) , jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić to upewnić się przed instalacją że posiada się wszystkie sterowniki dla wersji 64 bitowych.

x86 jak już…

Może jednak x86 :stuck_out_tongue:

Wątpię, żeby w ciągu najbliższych 5 lat wszyscy przesiedli się na 64 bity. Jeszcze długo nie będzie aplikacji mogących wykorzystać ten potencjał.

Aj pomyłka :))

mam procesor AMD 4200+ X2 64 Dual Core i nie moge zainstalowac system Vista 64 Bit dlaczego? czy ktoś wie dlaczego nie moge. Obecnie mam zainstalowana Viste 32 Bity ale skoro procesor jest 64bit to dlaczego nie moge zainstalowac system Vista 64bit dziwne troche. Klikam w instalator i pisze ze…:

nie mozna uruchomic instalatora w tej wersji systemu operacyjnego Aby zainstalowac system Windows spróbuj wykonac rozruch z innego nosnika instalacyjnego.

Probowalem wykonac rozruch z dosa to znaczy przy ponownym rozruchu komputera bo Vista 64 bit (plyta) miala byc bootowalna, w katalogu jest w prawdzie boot ze niby botowalna no niby tak. Ale jak dokonalem rozruchu to nic sie nie stalo i nie wiem jak uruchomic intalatora przypominam ze mam zainstalowana Viste 32 Bity Ultimate. Przenosilem sie z XP 32 Bity na 64 Viste. Prosze o pomoc w zainstalowaniu Viste 64 Bit.

rozumiem ze masz ustawione w biosie na rozruch automatyczny płyty przy starcie kompa? nie każdy komp ma takie ustawienia domyślnie ustawione

Witam

Zastanawiam się nad kupnem 64-bitowej Visty. Czy będzie widać zdecydowany przyrost wydajności? Czy to wszystko to tylko pic na wodę? System miałby chodzić na procesorze Intel Core 2 Duo. Poza tym, czy będą bezproblemowo działać następujące gry (podkreślam, że chodzi o Vistę x64 )?

Tomb Raider: Legend

Tomb Raider: Anniversary

Prince of Persia (wszystkie trzy części)

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

P.S. Aha, jeszcze jedno pytanie. Czy procesory Intel Core 2 Quad obsługują technologię 64 bitów?