Windows Vista Zawiesza się


(Darek Haker) #1

Siema

Mam problem z Windowsem Vistą !!

System zawiesza się przy przeglądaniu stron, przy instalacji Gadu-Gadu lub ściąganiu z internetu poprzez zwykłego exsplolera...

Do zawieszenia dochodzi niespodziewanie... Zawiesza się kursor myszy i klawiatóra, nie ma innego wyjścia tylko reset;/

Ale nie można robić na dzień 100 resetów kompa...

Jeśli chodzi o mój komp to mam:

Sempron 3000+

GE Force FX 550 256mb

512 DDRam

Dysk 2 x 80 gb

A co do wersji systemu to nie wiem gdzie to sprawdzić....

Prosze bardzo o pomoc w tej sprawie.

PS Nie miałem czasu na szukanie po forum identycznego problemu jeśli taki był ponieważ, zaraz mi się pewnie komp zawiesi.

I prosze bez tekstów, że w google wszystko jest bo nie ma....

Czekam na Wasze Odp. Z góry dziękuje.


(Krzychuu) #2

I wszystko jasne...


(Darek Haker) #3

A czy jak bym miał 1GB to by pomogło?? A może to jest spowodowane czym innym, nie mam pojęcia...


(Pax555) #4

tak by duzo więcej pomogło


(Norbertkrajewski) #5

I powiedział co wiedział... 512 RAM nie jest żadnym wytłumaczeniem zawieszania się systemu. Jasne że przydałoby się więcej, ale na pewno nie jest to wina pamięci, gdyż na 512 powinien działać bezproblemowo.


(Darek Haker) #6

Tylko zastanawiam się czy jesteście pewni, że by to pomogło, bo nie chce kasy w błoto wywalać.


(Norbertkrajewski) #7

Z całą pewnością poprawi płynnośc pracy, ale Vista nie powinna się wieszać z powodu 512 MB RAM!


(Darek Haker) #8

Powiem Wam tak, że nie to żeby się coś tam zacinało itp gry chodzą normalnie wszystko luks tylko jak włącze GG albo w przeglądarce długo siedze i cos nacisne, wtedy kursor staje klaw. nie działa i nic tylko reset. To chyba nie od ramu, ale nie wiem czekam na dalsze wnioski.


(Tomek9301) #9

Czy coś podkręcałeś proca czy karte itp.? jaki zasilacz?


(Craker92) #10

Może to wina tego że gadu-gadu nie współpracuje z Vistą....


(Darek Haker) #11

Hmmmmm Podkręcanie o ile pamientam to podkręcałem magistrale i coś napięcia na procku ale z Xp nigdy się nic nie działo. Jak pokręciłem za bardzo kiedyś na XP to przy włączeniu czegoś cięszkiego np większej gry mi sie komp resetował ale to było kiedyś i rozwiązałem ten problem. A teraz Vista sie zawiesza np gdy chce się teraz zalogować na moją stronke wpisuje login i hasło i daje loguj potem zapamiętywanie haseł no to daje tak i nic się nie dzieje... Kursor staje diody na klawie nie prygaja jak przycisne num Locka albo Capsa i nic tylko pozostaje reset. To samo jest jak odpalam GG... Nie wiem co to może być instalowałem wersje Visty x86 jeśli dobrze pamiętam. A zasilacz nawet nie wiem jaki jest, Ale przypominam Komp się nie resetuje lecz zawiesza!!


(Tomek9301) #12

A zasilacz??


(Darek Haker) #13

Zasilacz zaraz Ci powiem jaki jest tylko zerkne na niego.

Zasilacz to:

Megabajt MGB-350S ATX (Tak tu na nim pisze)


(Members92) #14

Vista z powodu 512 ramu nie ma prawa sie zawieszac moze przyciać zwolnić ale nie moze to być powód zawieszania sie komputera.

to sprawdz bo to bardzo ważne.


(Members92) #15

Miałem ten zasilacz i go wymieniłem na Fortrona 400w.Tobie radze pozyczyć sobie zasilacz od jakiegoś kolegi albo znajomego i przetestuj czy na innej zasiłce będzie się działo to samo.


(Darek Haker) #16

Tylko nie wiem czy ktoś mi da...

A niedało by się tego jakoś czymś sprawdzić??


(Tomkl12) #17

Witam Cie, wiec tak, sprawa wyglada nastepujaca. to jest w 99,9% wina zasiłki, bo może Ci nie wyrabiać przy obciążeniu kompa. mialem kiedys cos podobnego jak Ty tylko ze na Xp SP2 i działo mi sie dokladnie to samo. i to byla wina zasiłki. bo to była jakas 200W a sprzet byl PIII na plycie ASUSA legendarny potwór :smiley: niestety modelu nie pamietam. zeby to byla plyta albo procek to szczerze watpie. ale tak jak Ci pisali inni, sprawdź na innym zasilaczu coś pokroju 400W i więcej. to powinno załatwić sprawe. a co do ram. nie ma bata, bo ja mialem viste bete 2 na 512 ram'ach i chodzilo nawet znośnie. pozdrawiam


(Darek Haker) #18

Z tego co tu na nim pisze to to ma 250 W mam podpięte dwa dyski po 80 gb 2 napendy katody może jednak niewyrabia na to i dlatego zacina sprobuje na innym zasilaczu tylko musze załatwić jakiś:wink:


(Marek Tibia) #19

Witam!!

Mam właśnie ten sam problem jak ty Darek.

Normalnie jak vista chodzi bez podłączenia do neta nic sie nie zawiesza.

Jak tylko połącze się z netem komp zwiesza zaraz po kilku sekundach.

Zasilacz mam 400 W. Może to jest wina sterowników do karty sieciowej ??

pozdrawiam


(Elenka1984) #20

Wszystkim przyczyną jest:

  1. Słabe zasilanie, jak u autora postu...

  2. To, że cokolwiek było podkręcane... (mam podkręcony procek, pięknie chodzi jak jest nastawiony na wartość fabryczną 1,8 GHz, jak zmieniam mnożnik i FSB aby było 2,1 GHz wsio zaczyna się zawieszać, ale ten czas trwa kilkanaście sekund i znów wszystko pięknie działa)

P.S. To są wszystko moje przypuszczenia, a nie 100% mam rację :slight_smile: po prostu tak zaobserwowałam