Windows XP nie instaluje się pod mobo L7VTA 1.0


(Mateusz Mati) #1

Witam.

Mam problem z płytą główną ECS L7VTA 1.0.

Procek Sempron 2300+

DDR 256, 266 Mhz

DDR 128, 266 Mhz

DDR 128, 333 Mhz

Grafika Gforce 2 MX/MX 400 64 MB

Nagrywarka DVD LG RAM GSA H22L

Dysk WDC WD800JB 00JJA0 80 GB

  1. Nie można zainstalować Windowsa XP (próbowałem XP Pro i innego). Normalnie da się zainstalować Win 2000 Pro.

  2. Można zainstalować XP o ile HDD jest podpięty na IDE 2 i wtedy instaluje się i HDD chodzi w trybie UDMA, ale... no właśnie: IDE 1 w XP działać będzie tylko na PIO. Czyli albo nagrywarka albo dysk będą chodziły na PIO. Próbowałem podpiąć HDD i DVD na jednej taśmie pod IDE 2, ale podczas kopiowania z DVD wyskakuje błąd urządzenia we/wy (nie mogą na jednej taśmie chodzić dwa urządzenia w trybie DMA, a DVD musi mieć DMA do normalnego nagrywania...)

Po prostu płyta główna tak jakby pod XP nie umiała uruchomić DMA pod IDE 1.

Taśmy mam nowe 80.

HDD sprawny (podpinałem inny HDD i tak samo nie dało się zainstalować żadnego XP gdy HDD był podpięty pod IDE 1)

Pamięci są wykrywane i chodzą. Mam trzy kości: 2x128 i 1x256. Próbowałem instalować XP z różną kombinacją kości i nic.

Bawiłem się zworkami.

Instalowałem sterowniki płyty.

Zaktualizowałem BIOS do 1.7j

Bawiłem się z BIOSEM, virus cośtam mam disabled itd.

I NIC.

DVD sprawne, mam teraz Win 2000 pro i nagrywam bez problemów.

Co ciekawe w Win 2000 IDE1 i IDE2 chodzą bez problemów w UDMA.

Kilka dni już szukam po necie informacji i to albo na BIOS winę zrzucają, albo na grafikę, albo na koncentrator USB... wszystkiego próbowałem.

HELP !!


(Monczkin) #2