Windows XP SP2 - przeglądanie internetu skutkuje zamrożeniem


(Roffik) #1

Witam.

Mniej więcej od początku grudnia br. mam specyficzny problem z komputerem. Otóż zawiesza się on, gdy surfuję w internecie, a dokładniej w momencie, gdy kliknę na jakiś odnośnik. Czasami zawiesi się praktycznie od razu, a czasami po ok. pół godzinie. Jak już się zawiesi, to nic nie można zrobić - tzw. zamrożenie (system przestaje odpowiadać). Zaczęło się to po zainstalowaniu firewalla od Comodo (beta), ale nie od razu. Reinstalacja przez naprawę (najpierw ENTER, a potem R) nie przyniosła efektu. Oto lista rzeczy, które na 80 % mogę wykluczyć:

*karta telewizyjna

*sterowniki karty sieciowej (nigdy ich nie zmieniałem)

*serwer DNS

*sterowniki od karty graficznej

*firewall i antywirus (oba odinstalowałem)

*wirus czy rootkit

Dodatkowo, przy instalacji system poprosił o kilkanaście plików, których podobno nie mógł znaleźć, a które były na płycie. Zdaje się, że przynajmniej niektóre mają związek z internetem. Oto ich lista:

migregdb.exe

icwconn1.exe

icwconn2.exe

inetwiz.exe

icwhelp.dll

icwconn.dll

icwutil.dll

icwrmind.exe

icwdl.dll

icwx25a.dll

icwx25b.du_

icwx25c.du_

icwip.du_

phone.ic_

phone.ve_

state.ic_

msicw.is_

msn.is_

support.ic_

msobshel.ht_

isignup.exe

icwtutor.exe

icwres.dll

trialoc.dll

oobeinfo.in_

oemlogo.gi_

mouse.ht_

isp.ht_

oempriv.ht_

Dodatkowo, w pliku setuperr.log na C: otrzymałem wiele (więcej niż plików powyżej) komunikatów podobnych do tego:

***


Błąd:

Nie skopiowano pliku G:\i386\iedw.ex_ do C:\Program Files\Internet Explorer\iedw.exe z powodu następującego błędu:

Użytkownik zdecydował pominąć operację na pliku.

Nie może być to spowodowane płytą, instalowałem z jednorazowo używanej, oryginalnej.

Konfiguracja:

Pentium 4 3.0

512 MB RAM

GeForce 6600

płyta ASUS P5GD1 PRO

Oczywiście format jest wykluczony.

===================

Temat oryginalny jest tutaj: http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showtopic=113301, niestety nie udało mi się uzyskać pomocy.


(Ferdek31) #2

proponuję Ci przeinstalować system, tzn. uruchomić instalator i dać opcję "uaktualnij", a nie "nowa instalacja", powinien pobrać brakujące pliki, na wszelki wypadek utwórz punkt przywracania i skopiuj na inną partycję ważne dla Ciebie pliki.


(Roffik) #3

No właśnie w tym problem: podczas takiego uaktualnienia wyskakują te komunikaty o brakujących plikach (sprawdzałem na dwóch płytach oryginalnych). Gdyby system korzystał z jakiejś listy plików (umieszczonej na C:\Windows), i byłaby ona uszkodzona, no to "mamy cię" - ale to bez sensu. Może ktoś zna mechanizm instalacji - czy raczej uaktualnienia - Windows XP i powie mi w czym może być przyczyna tych komunikatów?


(Sonnor) #4

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php? ... c&start=15

nie wiem na ile Ci to pomoże, ale spróbować warto, a w google poszukaj pod xp freeze

pozdrawiam


(Ferdek31) #5

wskaż ścieżkę dostępu na płycie instalacyjnej jako X:\i386, X:litera napędu, jak to nie pomoże możesz spróbować skorzystać z panelu "dodaj usuń programy" i doinstalować wszystkie brakujące składniki Windows.


(Roffik) #6

@sonnor: Niestety nic konkretnego tam nie widzę :frowning:

@marek624: Chodzi Ci podczas instalacji? Jak poprosił o te pliki, to mu je pokazałem: wybrałem pliki z X:\i386, a on nadal mówi, że ich tam nie ma. Tak jakby płyta była uszkodzona, ale próbowałem z dwóch różnych.


(Sonnor) #7

sprawdź dyski twarde SMART-em , spróbuj znienić taśmy IDE do dysków na nowe


(Roffik) #8

Ja tu się zastanawiam skąd wziąć inne taśmy IDE, dopiero przed chwilą przypomniałem sobie, że mam SATA :smiley:

Chodzi ci zapewne o coś takiego:

smartcd5.jpg

Chyba nie jest najgorzej?


(Ferdek31) #9

pierwsze primo - system legalny i aktualizacje na bieżąco masz?


(Roffik) #10

@marek624: Oczywiście, w końcu to są dobreprogramy.pl :smiley: Aktualizacje... Były pewne problemy, było tak z 70 aktualizacji, co się nie chciały zainstalować (było to spowodowane przeinstalowaniem systemu), ale już znalazłem rozwiązanie - o tutaj http://support.microsoft.com/kb/943144/pl i teraz jest OK (tzn. wszystkie aktualizacje się zainstalowały).


(Filip62) #11

Coś ci się dzieje z systemem. Zrób partycje i wrzuc plika na dysk d i spróbój odinstalować system


(Roffik) #12

Naprawdę? Jak na to wpadłeś? :mrgreen:

Czyli jak? Przez Panel Sterowania?

:hmmm:


[edit]

Kupiłem nową kartę sieciową i spróbowałem jej użyć. Podłączyłem się przez nią, ale zamiast strony wyświetliła się strona mojego ISP, żebym im podał adres MAC itd. Oczywiście się zawiesił. A więc to nie wina karty sieciowej, ale raczej ustawień, a może jakiś plików w Windowsie. Poza tym pewnego razu włączyłem MF i nawet nie otworzyłem żadnej strony, tylko zacząłem wpisywać coś w pasku wyszukiwania no i... się zawiesił :cry:

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?