Pewnie już próbowałeś ale spytam proforma. Próbowałeś zmienić port usb?
Port USB zmieniałem, jak i wszystkie też są sprawne.
Dla jasności problemu, mógłbyś podać firmę i model płyty głównej komputera?
ASUS P5QL-E. Powinno wystarczyć.
Ten pendrive - jak jest sformatowany : FAT32 czy NTFS ?
Wejdź do BIOSu (klawisz Delete) i pierwszej zakładce Main otwórz pozycję Storage Configuration. Tam sprawdź i pokombinuj z pozycją SATA Configuration, może być Compatible lub Enhanced, oraz z pozycją Configure SATA as - może być IDE lub AHCI. Przy którejś z tych kombinacji bootowanie komputera powinno zaskoczyć. Oczywiście przed tym zmiany w BIOSie trzeba potwierdzić (klawisz F10) i zrestartować komputer.
A sprawdzałeś czy działa np.Ubuntu?
Przeformatuj na FAT32
Dla Win10 tak samo jak Win8.
@Astor444 sprawdziłem wszystkie kombinacje SATA Configuration z Configure SATA as. Na końcu przywróciłem domyślne ustawienia bios. Bez zmian.
Robię format pendrive tak, jak pisze @anon47021787
Zmieniłem Pendrive na FAT 32. Ale program Windows 7 USB DVD Download Tool wymusił na mnie format, przez co widzę, że Pendrive “robi się” w NTFS.
Uruchamiasz komputer przyciskiem power i jednocześnie napierdzielasz w klawisz ESC aby dostać się do boot menu tej płyty głównej Asusa.
Widzisz podpiętego tego pena?
Jeśli tak, wybierasz go strzałkami. I co? (dalej znak zachęty?)
Czy na tej konkretnej MB i na tym konkretnym pendrive USB instalowałeś Windowsa?
Alternatywa:
Instalacja Win 10 z płyty za pomocą nagrywarki USB/ zwykłej nagrywarki jesli podłączna (nar…pożyczyć)/ zwykłej nagrywarki jeśli masz adapter CD-ROM HDD SATA -
ALLEEE w boot menu musi być widoczna…
Na tej płycie głównej, klawisz F8 wywołuje Boot Menu. Tam Pendrive jest widoczny, jako USB Disc 2.0 - coś takiego. A co dalej, pisałem już wcześniej.
Co dalej - czytaj mój post do końca.
F8 wywołuje tryb awaryjny
Powiedz mi, czy Twój pendrive nie jest z obsługą USB 3.0 lub nowszego przypadkiem?? Kiedyś miałem podobny problem, i rozwiązaniem było użycie pendriva ze starszym złączem
Ok. Sprawdzałem 2 razy klawisz ESC. W moim przypadku, brak jakiejkolwiek reakcji, na “napierdzielanie” w klawisz ESC. Spodziewałem się tego. Na tym konkretnym MB i na tym konkretnym Prndrive, instalowałem nie jednego Windowsa. Ostatni raz, ok. 3 tygodnie temu, instalowałem Windowsa na swoim komputerze, na którym mam problem, jako drugi Windows.
@synaptyk pytał, czy sprawdzałem Ubuntu. Nigdy nie sprawdzałem. Od początku jestem na Windowsie.
Pendrive standardowo obsługuje 2.0. Mój komp też tylko 2.0. Pendrive kupiłem 3 lata temu, ok. Jest to jedyny Pendrive, na którym mam nośnik z Windowsem.
Z moich głupotek to może spróbuj grub4dos.
U mnie wtedy nie ma problemu z startowaniem jak wcześniej nośnik był odrzucany po przygotowaniu tylko po przez diskpart.
Spróbuj jeszcze przywrócić bios do domyślnych / optymalnych ustawień.
Jak nie ruszał system z SATA to przypomnij sobie gdzie to się przestawiało u Ciebie by wykrywał dysk.
Raczej nic się nie przestawiło, bo od lat mam domyślne ustawienia bios.
Nie miałem żadnych większych awarii z komputerem, czy systemem.
Program HD Tune Pro, pokazał mi jakiś błąd na dysku (C7). O co chodzi?
W statusie mam informację o tym, że kabel może być uszkodzony. Chodzi o kabel SATA?