Drogi kolego @xttbx, rozumiem, że jest to Twój sposób na rozwiązywanie problemów z komputerem, ale autorowi bardzo zależało, aby nie robić formatu.
Możliwe, że nie doczytałeś
@TommyRz zrób teraz kontrolny skan FRST i wstaw pliki do wglądu
Możesz użyć opcji dodaj załącznik
Ponieważ masz kilka różnych przeglądarek, łatwiej mi będzie napisać ogólnie.
W Ustawieniach każdej z nich znajdziesz okienko Szukaj, gdzie możesz wpisać np. rozszerz
Nie musisz wpisywać do końca, chodzi o to, aby pojawiły się opcje zainstalowanych rozszerzeń
Przejrzyj je i wyłącz lub usuń te, których nie znasz lub nie używasz
To samo zrób ze słowami strona start i usuń z ustawień strony startowej te adresy, których nie znasz lub nie potrzebujesz
Oraz słowo wyszukiw , krócej, aby znalazło ustawione Wyszukiwarki.
Usuń nieznane lub niepotrzebne, domyślnie zazwyczaj to Google
Kolejne to powiadomie , też krótsze, aby pojawiły się opcje Powiadomień.
Usuń te, których sam nie ustawiłeś.
Usuń nieużywane programy, zwłaszcza te, które możesz w każdej chwili pobrać i zainstalować w najnowszej wersji.
Usuń programy z tej listy:
Driver Booster - może pobrać niepoprawne, niekompatybilne sterowniki
MX5 - Maxthon - program, który ma nieciekawą historię, wykradał dane
Rejestracja użytkownika drukarki Canon MG5700 series - nie musisz rejestrować
Trojan Remover - program nieskuteczny
Avast Secure Browser - nie masz zainstalowanego antywirusa Avast, ale widnieje on w systemie Zabezpieczeń. Czy Windows Defender działa dobrze?
Zrób skan RogueKiller, oczyść to co znajdzie i wstaw plik wynikowy
Po usunięciu niepotrzebnych programów wykonaj skan Rejestru.
Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamiętając, aby wybrać Zapisz kopie zmian
usunalem wszystko co bylo w rozszerzeniach itd jakies rozszerzenie jest w każdej przeglądarce ytruedoc (nie da sie usunac) nie wiem co to
2.pousuwałem co mogłem
pousuwane wszystko - windows defender chyba działą ok pisze ze jestem chrobiony itd choc ostatnio widzialem ze byl wylaczony
Rogue Killer znalazl 15 obiektów , przesylam skan przed usunieciem i po tych 15 obiektów
@TommyRz Czy nadal potrzebujesz mojej pomocy? Czy wykonałeś moje polecenia? Wstaw logi do wglądu.
@jajecpl Nie zauważyłeś chyba, że autor postu (nowy użytkownik) prosił o pomoc, a w dziale Bezpieczeństwo zawsze staram się pomóc jak najlepiej.
Zależało mu, aby zachować dane i nie robić formatu.
Troszkę się napracowałem, aby rozwiązać problem. A Ty wyskakujesz z takim tekstem…
Może nie jestem mistrzem, ale spędziłem kilka lat, aby nauczyć się tego co wiem teraz i nadal się uczę - tym razem od najlepszych.
Gdy problem - jak ten tutaj - będzie ostatecznie wymagał reinstalacji systemu, to zaznaczę to w pierwszym moim wpisie.
Mam nadzieję, że autor postu @TommyRz wybaczy mi to niewielkie odstępstwo od tematu
Przeczytałem wszystko od początku i w mojej subiektywnej ocenie, nie ma sensu w tym grzebać.
Ale próbujcie.
Jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem, i 3 razy bym już system postawił zamiast się tutaj gimnastykować.
I chyba przy czystym windows nie będzie tego bloadware od producenta