Wix XP ledwo chodzi


(ProTofik) #1

Witam mam problem od pwenego czasu mam problem z kompem bo po odpaleniu pochodzi mi jakies 5 min a potem sie wszytko scina... zawiesza a myszka zamiast mi plynnie chodzic to mi przeskakuje z miejsca na miejsce ;/

Poprosu komp ledwo działa...

Zawsze jak sobie robie formata robie to tak samo... ( czyli butuje plytke, format c i na nowo instalacja )

ostatnio cos mi sie zaczelo rąbac z kompem a nawed jak jest czysty system to i tak mi sie wszystko scina i zawiesza jak przed formatem!

Pomocy! Moje parametry:

Procesor : Pentium4D 2,66 GHz x2

Pamięć : 2GB DDR2 533 MHz

Karta Graficzna : ATI Radeon XPress 200 256MB

Karta muzyczna : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Dysk : 200GB ( nie pamiętam jaka firma )

Windows XP Professional SP2 Wersja 2002

-o


(Pawel Pieczyrak) #2

Jeśli komputer przez te 5 minut chodzi w miarę normalnie po jego uruchomieniu naciśnij kombinację Ctrl + Shist + ESC, pojawi się okno menedżera zadań. Kliknij na zakłądkę procesy i czekaj, aż komputer zacznie dostawać zadyski i sprawdź, który proces zajmuje 100 %. Pobaw się jeszcze w trybie awaryjnym i spawdź czy tak samo dostaje zadyszki.


(Longhorn2009) #3

Może coś z zasilaczem, bo Twój sprzęt bierze dużo prądu i jeśli zasilacz jest za słaby/niemarkowy to właśnie tak może sie dziać. Polecałbym wyciągnąć z kompa "nie potrzebne" części i spr. czy dalej to samo lub po prostu zmienić/pożyczyc nowy zasilacz i sprawdzić stabilność.


(huber2t) #4

Możliwe że się sprzęt przegrzewa lub zasilacz dożywa swoich dni


(ProTofik) #5

Sprawdziłęm...

100% ciągnie mi proces bezczynnosci systemu i System... (na zmiane) i to to go tak wykańcza właśnie ale czasami go tez bardzo męczy explorer.

Zasilacz mam dobry bo jak kupilem kompa rok temu to tylko dorzuciłem mu giga ramu...

a potym jak dostał więcej ramu to lepiej mi nawed chodził.


(ProTofik) #6

usunołem Wszystkie sprzęty ( Karta telefizyjna i Karta sieciowa od BT ) a i tak to samo ;(


(ProTofik) #7

a chciał bym jeszcze dodac ze komputer mojej siostry ( 1.7 Athlon i 256 mb Ram sd-ram ) chodzi lepiej niz moj komp... a u niej system nie był robiony od połtora roku


(Pawel Pieczyrak) #8

Podaj konfigurację komputera wraz z zasilaczem. Możesz jeszcze podac temperatury podzespołów z Biosu, bo z everesta raczej to niemożliwe.


(pasquali) #9

A może po prostu standardowe działania optymalizacyjne?? Klik.