Włączenie "Pokaż ukryte pliki i foldery" nie działa


(bernard_w) #1

Jakiś czas temu moja Vista HP 32x zaprzestała pokazywania mi ukrytych plików. Tradycyjnie sprawdziłem opcje folderów, gdzie było zaznaczenie przy "Nie pokazuj ukrytych plików i folderów". Oczywiście zaraz dałem "Pokaż ukryte pliki i foldery" i "zastosuj". Po ponownym wejściu do opcji folderów, znowu było zaznaczenie przy "Nie pokazuj ukrytych plików i folderów". I tak w kółko, jakby system mnie nie słuchał. Przeskanowałem już go Kasperskym i Skanerem MKSem i nic. Pomocy!


(Olixxx94) #2

Daj log z HijackThis.


(Henio Mazurek) #3

Takie coś dzieje się przy infekcji z pamięci przenośnych.

Wklej log z OTL i GMER

Logi wklej na wklej.to a tutaj tylko link do wklejki.


(bernard_w) #4

(Henio Mazurek) #5

Pobierasz OTL => Klikasz Run Scan, powstanie log, wkleisz go.

GMER => klikasz Szukaj => po skanie klikasz Kopiuj i wklejasz log.

Logi wklej na wklej.to w wyznaczone pole. Dostaniesz linki do tych logów i podaj je tutaj.


(bernard_w) #6

Sorry, że dopiero teraz, ale - wakacje... :slight_smile:

Log z OTL:

http://wklej.to/bXNS

Logu z GMER-a nie mogę skopiować, bo za pierwszym skanowaniem "Program przestał działać", a za drugim komputer jeszcze nigdy tak szybko mi się nie wyłączył (po krótkiej chwili niebieskiego ekranu).


(jessica) #7

Uruchom > OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej następujący skrypt:

:OTL

PRC - C:\WINDOWS\explorer.exe (Microsoft Corporation)

O2 - BHO: (no name) - {602ADB0E-4AFF-4217-8AA1-95DAC4DFA408} - No CLSID value found.

O4 - HKLM..\Run: [HP Health Check Scheduler] File not found

O32 - AutoRun File - [2009-05-27 21:52:51 | 00,000,011 | RHS- | M] () - C:\autorun.inf -- [NTFS]

O32 - AutoRun File - [2009-05-27 22:02:23 | 00,000,011 | RHS- | M] () - D:\autorun.inf -- [NTFS]


:Reg

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]


:Commands

[emptytemp]

[start explorer]

[Reboot]

Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera.

Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Run Scan. Pokazujesz nowy log OTL.txt (z czyszczenia + skan)

jessi


(bernard_w) #8

Po włączeniu komputera wyskoczyło mi to http://wklej.to/HgTY

A po Run Scan to: http://wklej.to/0wv7

PS. Ukryte ikony były widoczne, ale po wejściu do opcji folderów znowu to samo.


(deFco247) #9

Jest czysto.

W OTL kliknij CleanUp.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner.

Usuń zbędniki z autostartu.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes' Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport.


(bernard_w) #10

Musiałem 3 razy uruchamiać skanowanie, bo dopinałem jeszcze pamięci zewnętrzne. Za 1-szym i 2-gim razem wykrył coś, kazałem usunąć. Za trzecim skanowaniem, do samego końca, już nic nie wykrył.

1-sze: http://wklej.to/PXlc

2-gie: http://wklej.to/9jyS


(jessica) #11

Czy to się poprawiło?

jessi


(bernard_w) #12

Tak, po skanie komputera wszystko już jest OK.

Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc! :smiley: