Włączenie systemu windows trwa 30 minut


(Damiankojak) #1

Witam,

może zacznę od początku, a więc:

W niedzielę pracowałem w Wordzie. Skończywszy pracę- po ok 15 minutach- zawiesił mi się Chrome, to go wyłączyłem. Gdy chciałem wyłączyć system to nie dało się, cały czas wyświetlało "Trwa zamykanie". Po jakimś czasie wyłączyłem komputer dłużej przytrzymując wciśnięty przycisk włączania. Gdy chciałem uruchomić laptop(3-letni Asus K50AB) system się zawieszał na "Trwa ładowanie systemu". Postanowiłem przeinstalować system, lecz po włożeniu płytki z windowsem 7 nie uruchamiał się instalator- zatrzymywał się na momencie "starting system". Zostawiłem go na dłuższy czas (ok.30 min.) i sie włączył. Ogólny czas instalacji nowego systemu trwał strasznie długo (ok. 4h). Po formacie nic sie nie poprawiło oprócz tego, że się normalnie wyłącza, lecz start systemu trwa ok 30 minut (bez różnicy przed i po instalacji sterowników do chipsetu i reszty). Warto jeszcze dodać, że mimo po włączeniu systemu, takie programy jak HD Tune potrzebują "wieki" zeby się włączyć. Moje działania do tej pory:

  1. Sprawdziłem dysk twardy programem HDD Health - Temperatura ~36 stopni, pasek health zapełniony na 100%. Temperatura procesora wynosiła maksymalnie około 90 stopni C.

  2. Sprawdziłem dysk twardy programem HDTune - z danych systemu S.M.A.R.T. wynika także, że z dyskiem jest wszystko w porządku - tylko "ultra dma crc error count" ma co wartość "18" i status "warning", przy czym nie zmieniło się to od momentu pierwszego sprawdzenia (przed resztą testów) do teraz.

  3. Programem HD Tune zostały przeprowadzone także inne testy - w poszukiwaniu bad sectorów oraz sprawdzenie prędkości odczytu/zapisu. Uszkodzonych sektorów nie znaleziono, prędkości mieściły się w przedziale 50-70 MB/s . (dysk Hitachi Hts543225L 9A300, SATA)

  4. CHKDSKiem sprawdzono systemy plików na obu istniejących partycjach - brak błędów.

  5. Programem Everest sprawdzono prędkości odczytu i zapisu do pamięci RAM - wyniki zostały porównane z danymi pochodzącymi z innych komputerów, były nawet minimalnie wyższe niż oczekiwano.

  6. Ustawienia BIOSu zresetowane do fabrycznych.

  7. Wyłączenie w BIOSie wbudowanego na stałe czytnika kart pamięci.

  8. Odłączenie napędu CD-ROM (bez pozytywnych efektów na już zainstalowany system) oraz próba instalacji systemu windows z pendrive'a - pojawiły się identyczne problemy co podczas instalacji z płyty.

  9. W BIOSie ustawiono obie z dwóch możliwych opcji dostępnych pod nazwą "OnChip SATA Type" - "Native IDE" oraz "IDE->AHCI" - zmiana na którąkolwiek nie miało wpływu na zachowanie instalatora (zainstalowany system startuje tylko na drugiej z nich).

  10. Nie testowałem jeszcze pamięci memtestem - wydaje mi się to jednak zbyteczne, jako że nie pojawiają się standardowe objawy uszkodzonej pamięci RAM - system chodzi stabilnie, nie pojawiają się żadne bluescreeny ani system się nie zawiesza.

  11. Odłączyłem każde zewnętrzne urządzenie (typu myszka na USB).

  12. Na płycie głównej nie zauważyłem napuchniętych kondensatorów

W planach mam jeszcze sprawdzenie innej płyty z systemem windows(mimo, że obecna była dosyć niedawno używana do instalacji) oraz liveCD z ubuntu. Podejrzewam uszkodzenie jakiegoś układu odpowiedzialnego za komunikację z dyskiem twardym w momencie "brutalnego" wyłączenia komputera. Nie bardzo jednak wiem, w jaki sposób można sprawdzić takie elementy na błędy. Oczywiście moje podejrzenia mogą być całkowicie błędne, w związku z tym zwracam się o pomoc w poszukiwaniu i naprawie usterki do forumowiczów.


(msb156) #2

"Temperatura procesora wynosiła maksymalnie około 90 stopni C" rozkręć lapka wyczyść brud z coollera na procesorze.

a jak nic nie da to do serwisu z komputerami.


(Damiankojak) #3

Gdy rano włączam kompa to procesor jest zimny, więc to raczej nie jest wina temperatury


(altunyo) #4

90 stopni C to temperatura krytyczna procesora, a nie radiatora. Jeżeli radiator był zimny, to wygląda na brak przewodnictwa cieplnego między procesorem a radiatorem (producent zamiast pasty przewodzącej mógł zastosować klej, który uległ wysmażeniu).


(Damiankojak) #5

96055411932479220218.jpg

aktualna temperatura, nie ma sie co jej czepiać. Myślę ze t e 90 stopni to było chwilowe :wink:


(pawcio1212) #6

i tak temperatura jest za wysoka taka temperatura jaka jest na zdjęciu powinna być w stressie a nie w spoczynku zalecam wymienić pastę oraz odkurzyć komputer w środku i to porządnie

to możę być przez procesor ale dziwne że aż tak nagle to się stało(procesor aby nie przegrzać się zmniejsza częstotliwość)

przez temperaturę procesora mogło coś się uszkodzić z kontrolerem dysku więc zalecam ci sprawdzić tego live ubuntu