Witam,
mam dość duży problem ponieważ ktoś się włamuje na moje konto szkolne outlook co jakiś czas (bez zmiany hasła, więc mam dostęp do konta) i potrafi wysyłać z niego ok. 10 takich wiadomosci dziennie (zdjecie w załączniku), jakoś rok temu o tej samej porze było dokładnie to samo, zmieniłam hasło i niby było dobrze ale dzisiaj coś mnie tknęło żeby sprawdzić pocztę żeby się upewnić że wszystko okej, wchodzę a tam wiadomości wysyłane od sierpnia tego roku do dzisiaj. Poczytałam na różnych forach że robią to boty i że są to automaty i nic nie da się z tym zrobić, no ale niestety jest to moje konto szkolne i jak przyjdzie powiadomienie do mojego wychowawcy o tym że ktoś wszedł na moje konto to znowu będzie zablokowane (jak rok temu), więc nie wiem co mam z tym dalej robić oprócz zmiany hasła.
Zmieniaj co miesiąc hasło, może trochę utrdni.
może rzeczywiscie pomóc, sam wychowawca mówił że zmienia co miesiąc
Włącz 2FA, czyli dwuetapowe uwierzytelnianie, to darmowe jest. Wtedy poza hasłem potrzebny będzie kod z SMS lub innego adresu mail.
mam włączoną weryfikacje na kod email i kod z authenticatora mam tez funkcje zeby zadzwonili z kodem i nadal sie wlamuja
Być może coś się zagnieździło w systemie (na komputerze). Aby mieć pewność, że system jest czysty daj logi z FRST (FRST.txt, Addition.txt, Shortcut.txt).
a potem poprosimy iJuliusza, aby zerknął na nie.
Addition.txt - Pastebin.com - Addition.txt
Shortcut.txt - Pastebin.com - Shortcut.txt
FRST.txt - Pastebin.com - FRST.txt
PS dostałam również wczoraj dwa emaile, jeden od vinted o utworzeniu nowego konta (którego nie zakładałam) i od reddita o podejrzanej aktywności (ktoś dodał komentarz z mojego konta na jakiejś grupie nsfw)
Witaj @monkastonka
W logach są pozostałości niektórych programów - do sprawdzenia i potem do usunięcia, ale też widać zgłoszenia z Windows Defendera
Zapewne było coś usunięte podczas skanowania MBAM i ESET
Dołącz logi z wyników skanu o ile są jeszcze dostępne
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
skan.txt (1,6 KB) tutaj skan z malwarebytes
skanu z Eseta niestety nie mam bo musiałam wyłączyć laptopa kiedy eset konczyl juz skanowanie i przez to nie ma wyników
MBAM usunął tylko jedną linię
Wpis w zdarzeniach Defendera wskazuje na pobrany plik apk, który mógł - przypuszczenie - zainfekować smartfona i tą drogą wyciekają informacje
LuckyPatchers.com_Official_Installer_11.0.8.apk
W zależności o modelu smartfona (jaki?), możesz w jego zainstalowanych aplikacjach znaleźć dedykowany skaner antywirusowy.
Jeśli chodzi o Windows
Plikiem naprawczym usuniemy niepotrzebne wpisy
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Monika\Desktop
fixlist.txt (3,2 KB)
„Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
Można spróbować migrować na jakiś Mint, Ubuntu lub Chrome OS Flex.
Kody 2FA przenieść na ‘szkolny’ telefon (a obecny przeznaczyć na gierki i media społecznościowe) jak nie możesz mieć ich w np. KeyPass do generowania (np. obowiazek logowania się w trakcie zajeć stacjonanych a szkoła/uczelnia zabrania wnieść coś wiekszego od 6,9ʺ).
Fixlog.txt (8,2 KB)
AdwCleaner[S32].txt (3,8 KB)
W ADWCleanerze nic nie wyszło
Kolejny edit: zrobiłam skan roguekiller i wykryło 6 zagrożen trzeba było odrazu usunąć, znajdowały sie w lokalizacji ‘‘windows/system32/drivers/etc/hosts’’ przysyłam raport
wynik skanowania.txt (4,6 KB)
Usunięto tylko 1 zagrożenie z 6 reszta nadal sie tam znajduje, z tego co wyczytalam to jest to wirus ktory przejmuje hosty na bleeping computer ktos mial podobny problem.