Drodzy Forumowicze,
zwracam się do Was po pewną poradę. Od niedawna interesuję się teorią sieci, działaniem serwerów pod Linuxem, itp. Oczywiście, moja wiedza w tym temacie jest (póki co
) bardzo ograniczona, jednak wiadmo, że jak każdego korci mnie wiedza o bezpieczeństwie, włamaniach, etc. I wpadłem sobie na taki oto pomysł: gdybym ustawił serwer u mnie w domu (dajmy na to z Apachem i jakąś prostą stroną internetową), to czy jest możliwe przeprowadzenie czegoś takiego, że ze swojego zwykłego komputera próbowałbym się włamywać na tenże serwer, na którym to instalowałbym coraz nowsze zabezpieczenia, szukał w nich luk, łatał je, itd.?
Ogólnie rzecz biorąc, chciałbym poznać odpowiedzi na następujące pytania:
-
Czy jest możliwe (możliwie niewielkim kosztem) ustawienie dostępnego dla świata, pojedynczego serwera (np. WWW) w domowym zaciszu?
-
Jeśli tak, to czy ktoś ma jakieś sprawdzone, godne polecenia pozycje książkowe/internetowe na ten temat, z którymi powinienem się zapoznać?
-
Czy jest możliwe “włamywanie się” na tenże serwer “od zewnątrz”, ale z komputera będącego w tej samej sieci?
-
Wiem, że to pytanie jest troszkę absurdalne, bo odpowiedzi jest milion, ale wystarczy mi jakiś punkt zaczepienia, a dalej zacznę drążyć sam: jakie polecicie pozycje książkowe/internetowe na temat zabezpieczania takiego serwera, wyszukiwania luk w zabezpieczeniach i łatania ich?
Z góry ogromnie dziękuję za wszelkie odpowiedzi, sugestie, porady i słowa otuchy. 
Pozdrawiam,
v0rd