Wolne działanie gier - Radeon HD4850


(Bambosz32) #1

Witam!

Ostatnio, po awarii mojego 8600GT zakupiłem Radeona HD4850, zamontowali mi go w serwisie, a później okazało się, że gdy chcę w coś pograć to liczba FPS jest bardzo niska, gorsza niż na poprzedniej karcie (Wiezmin - góra 10FPS, Assassins Creed 2 - ok.20FPS, Need For Speed Hot Pursuit - 10FPS). Wynik w 3DMarku wynosi zaledwie 7000. Oto parametry sprzętu:

Gigabyte HD4850 SILENT 1GB DDR3 256BIT 2xDVI BOX

DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/2GDC

GigaByte GA-M61SME-S2 mATX VGA

AMD Athlon 64 4000+ BOX

ModeCom MC-350ATX 2.0 350W

Seagate ST31000528AS 1TB

Domyślam się, ze tą kartę ogranicza procesor - ale czy aż tak, żeby działała gorzej od poprzedniej?

Temperatury nie są złe - ok.80 stopni w stresie, zasilacz też wyrabia.

Z tego co zauważyłem to w sterowniku użycie mocy karty wynosi góra 20%. Zaktualizowałem bios płyty głównej, ale to nic nie dało. Dodam jeszcze, że dzieje się tak niezależnie od rozdzielczości czy ustawionych detali.


(fiero) #2

Podpięta wtyczka zasilania do karty ?


(Bambosz32) #3

O ile dobrze kombinuje i chodzi o to z przodu karty to tak


(Ciuci) #4

Sprawdz sterowniki.Odinstaluj dokładnie i zainstaluj najnowsze.A stare stery od 8600GT odinstalowałeś?


(Johny) #5

Procesor i zasilacz za słaby masz dobry ale powinieneś mieć 450 W,nie 350 W,ta karta wymaga 400 W i pewnie nie dostaje mocy,do tego powinny być zainstalowane najnowsze sterowniki


(Bambosz32) #6

Sterowniki instalowałem na nowym systemie, bo dysk też zmieniałem - najpierw na Win7, ale tam występował jakiś błąd przy odpalaniu filmów WMVHD - monitor się wyłączał i PC resetował, zainstalowałem XP i ten problem zniknął, ale gry dalej się tną - sterowniki same w sobie są najnowsze i kilka razy już próbowałem reinstalacji :slight_smile:

Procesor wiem, ze mam słaby, a zasilacz daję radę - ma trochę ciężko, ale się trzyma, wracając do CPU - no niby trochę blokuje moc karty, ale, żeby od razu 7FPS w Wiedzminie, jak wcześniej grałem na fullu i 40FPS miałem bez problemu?


(Rmk) #7

ModeCom MC-350ATX 2.0 350W - za słaba linia 12V i za mała moc na HD48xx i tu jest przyczyna małej ilości fps

AMD Athlon 64 4000+ - podkręć go minimum do 3,8GHz jak 3,8 nie uzyskasz to grafika będzie mocno blokowana.


(Bambosz32) #8

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, żeby zasilacz miał wpływ na ilość FPS - no cóż będę musiał się rozejrzeć za lepszym

A co do podkręcania procesora - da radę na nim, aż 3,8GHz wyciągnąć? Chociaż i tak raczej podkręcać nie będę.


(Dwodnicki) #9

Bez przesady 3.8ghz nie da rady. A co do podkręcenia to ostateczne minimum jest 2.8ghz a takie ok jest 3ghz spokojnie da radę.


(Johny) #10

Zasilacz dobierasz w zależności właśnie od wymagań karty,potrzebny ci 450 W,sam mam podobną kartę Asus Radeon 4850 HD i Chefteca 450 W,karta dostaje za małe napięcie i nie może się rozkręcić.

Sama karta wymaga 400 W i pewnie przez to masz problemy.

Zwróc uwagę na Chefteca albo np. Corsaira z tych markowych.


(Rmk) #11

Procesory amd muszą być taktowane o około 600MHz więcej od intelowskich aby się zrównały wydajnością.

-- Dodane 27.11.2010 (So) 21:39 --

Tak zasiłkę dobierasz pod grafię ale nie na watty patrzysz tylko na linię 12V i ilość amperów a tu minimum dla nowych kart to około 38A.


(Bambosz32) #12

Dobra panowie, sprawdziłem kartę na innym zasilaczu, tj. Corsair 450W i problem nie zniknął, więc to raczej nie o zasilacz chodzi, są może jeszcze jakieś pomysły? :smiley:


(Rmk) #13

A sprawdź czy karta pracuje w trybie PCIExpress X16.

Powinno być tak.

CPU-Z_Mainboard_07.jpg


(Bambosz32) #14

Karta pracuję w x8 - ograniczenie płyty głównej :wink:


(Rmk) #15

Na stronie masz podane PCI Express x16

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_2x.html

Skoro pracuje jako x8 to może wpływać na zaniżoną wydajność albo karta jest uszkodzona i pracuje w trybie 3D z zegarami z 2D.


(Bambosz32) #16

Raczej nie, na angielskiej wersji jest coś takiego:


(Icepwoered4fun) #17

a może dostałeś uszkodzoną / wadliwą akrte graficzną?.. zmień na inną (tai sam model) jak masz możliwość i sprawdź


(Bambosz32) #18

Niestety nie mam jak sprawdzić, więc chyba będzie musiało tak zostać, no cóż.


(Rmk) #19

Na frazpc pewien user miał problem z GTX460 który okazywał się wolniejszy od 8800GT. Rozwiązanie było proste Port PCI Express z 8800GT pracował w trybie x16 a po załadowaniu GTX460 przestawiał się na x4. Podejrzewam że u ciebie jest podobnie czyli musisz wymienić płytę główną bo karta pracuje w trybie x8 a powinna w x16.