Wolne działanie Steam na Wine pod Ubuntu

Postawiłem sobie Ubuntu 64bit, zainstalowałem sterowniki do karty 8600M GS (ver. 173), zaktualizowałem Ubuntu, zainstalowałem Wine. Zainstalowałem STEAMA przez Wine i problem. Menu STEAMA masakrycznie zamula. Jakiś rok temu jak zaliczałem podejście do Ubu menu steama chodziło ok, ale gra przycinała (spadki fps co 30s). Teraz menu się tnie, a zanim pojawią się opcje gry (new game, options) to kończy się moja cierpliwość. OCB ?

Mam drugi problem. Zainstalowałem Firefoxa i Flash’a i strony typu youtube sprawiają problemy, przeglądarka zamula, znikają obiekty flash.

Sprzęt sprawny w 100%.

Spróbuj z inną wersją sterowników od GPU.

Steam jest teraz w nowej wersji, która zamula strasznie…

mogłeś zainstalowac 32-bitowy to raczej nie miał byś teraz problemów bo umnie wine 1.3.6 działa bez zarzutu mam 100fps w cs i zero mulenia

Dodane 09.11.2010 (Wt) 17:11

nic nie zamula działa normalnie tak jak powinien

Dodane 09.11.2010 (Wt) 17:15

dodaj sobie applet czestotliwosci procesora i recznie ustawiaj sobie taktowanie na performance na każdy rdzeń to powinno też pomóc,bo domyslnie jest właczone skalowanie i nie jest wydajny w pełni przy obciążeniu,i compiz ma być wyłączony

Jak to zrobić?

Na 32bit systemie nie będzie się marnował CPU ?

Pytanie o Flasha, instalować tego od Adobe czy tego alternatywnego ?

CPU nie, ewentualnie RAM jeżeli masz 4GB nie będzie tyle widział.

Domyślam się, że chodzi Ci o Gnash-a. Absolutnie nie instaluj Gnash-a! Możesz też spróbować inne alternatywy.

32-bitowy linux obsługuje nawet 16 gb ram wystarczy kernel zmienić na “pae” ale linux i tak tyle nie potrzebuje to nie windows

Wydawało mi się ze dla PAE może być 64GB (kiedyś kompilowałem jadra).

Zainstaluj Flasha 32-bitowego i zaaplikuj go przy pmocy nspluginwrapper.

Tak, do 64GB :slight_smile:

Pozdrawiam!

Przeinstalowałem sterowniki do GPU i pomogło. Wydajność w cs minimalnie gorsza niż pod Windows XP (w full HD 100FPS), a na Ubu 80-100. Zostaję przy 64bit skoro system obsługuje instrukcje 64bit to warto to wykorzystać :slight_smile: Szkoda, że mój lapek nie ma DVI, bo taka rozdziałka po d-sub średnio wygląda :confused:

Czy są jakieś repozytoria, które trzymają gry np. Enemy-Territory, Urban Terror, Open Arena, Tremulous ? Tak, aby po reinstalce systemu dodać repo i z palca za pomocą “sudo apt-get install nazwa gry nazwa gry nazwa gry” mieć zainstalowane ?

Jeśli chodzi o FPP/FPS. Raczej nie. ściągasz binarkę z ich strony i odpalasz - albo ci się coś instaluje (rozpakowuje), albo od razu odpala gra.

Możliwe że OpenArena było na repo Fedory 10 ale nie jestem pewien.