Wolnootwierające się strony


(Marek L5) #1

Witam.

Mam podpisaną umowę z dostawcą internetu. Dostarcza mi Internet drogą bezprzewodową , mam na zewnątrz budynku , coś przypominające antenkę Nano Station 5 loco , oraz w domu router TP Link54M Wireless Point TL-WA 500G .

Karta bezprzewodowa w laptopie również TP-link 11b/g Wireless Adapter.

Umowa podpisana na prędkośc max 850.... , prędkość pobierania plików , gdy np. ściągam z DP , jakiś program to ok.95-100KB/s

Niestety mam problem z wolno ładującymi się stronami , już sam niewiem czym to jest spowodowane. Zrobiłem reinstalkę systemu. Oprócz systemu , przeglądarki i programu antywirusowego nie mam kompletnie nic , i dalej strony wolno się otwierają.

Dostawca powiedział mi że przełączył mnie już na 5 GHz , sam niewiem co to znaczy, ale poprawy , nie ma. Sam już niewiem , powiedziałem , że chyba następną rzeczą jaką wymienię to komputer i wtedy mozę będzie poprawa , prosze o pomoc , co mozę być przyczyną.

Wygląda to mniej więcej tak , klikam na stronę np. głowną Allegro....i czekam , widzę że na pasku strona się ładuje ale bardzo powoli , ale na monitorze i tak nic nie ma oprócz białego tła , bądz kilku napisów...zauważyłem że jak kliknę ponownie , aby załadować stronę allegro , to ona załaduje się w ciągu 2-3 sekund. i tak jest przwie ze wszystkimi stronami , ale nie zawsze zaznaczam . Czy ktoś mozę wiedzieć co siedzieje , gdzie mam szukać przyczyny ? Z góry dziękuję .


(Bor1904) #2

zmiana przeglądarki ?

zmiana serwera DNS ?

pingi np do wp i onetu ?

test szybkości łącza online ?

przełączenie na 5GHz to po prostu przejście na IEEE 802.11a czyli przede wszystkim mniej zaśmiecone pasmo .

pozdrawiam


(Kpc21) #3

Umowa podpisana jest zapewne na 850 kb/s (kilobitów na sekundę - zwróć uwagę na wielkość liter), co daje 106,25 kB/s (kilobajtów na sekundę). 1 B (bajt) = 8 b (bitów).

Niskie pingi pewnie. Windows+R -> cmd, pokaże się konsola w której wpisujesz polecenie "ping wp.pl /t". Kiedy wykonanych zostanie już kilkanaście testów, dajesz Ctrl+C, aby to przerwać. Teraz zaznaczasz wyniki testu (PPM -> Oznacz), kopiujesz (Enter) i wklejasz na forum w tagu

(Ctrl+V).

Po co, skoro widać że przepustowość jest ok, po prostu zmyliły go jednostki.

Też można spróbować. Ale najpierw wpisz w pasku przeglądarki adres 212.77.100.101 i napisz, jak będzie się ładować (czy też będą podobne problemy).