Wolny ruch WWW przy wlaczonym uTorrent

Witam!

Od pewnego czasu (3-4 dni) bardzo wolno ładują się strony WWW. Z tego co wyczaiłem to winę ponosi chyba uTorrent (wer. 1.7.1). Sprawdzałem szybkość na stronie http://www.dsl.cz. Przy wyłączonym uTorrencie predkość przekracza 10 Mbit/s, przy włączonym góra kilkadziesiąt kbit/s. Nie wiem z czym to moze byś związane, wcześniej tego nie było. Limit połączeń wychodzących ustawiłem na 200, więc to pewno nie to. Sprawdzałem kompa pod kątem wirusów, spyware itd…i jest czysto. Wyłączenie antywirusa i firewalla też nic nie daje.

Proszę o jakąs wskazówkę.

Pozdrawiam!

Tak w skrócie: Ja mam prędkość pobierania 116.3 kbps. Jeżeli utorrent pobiera mi z prędkością np: 90 kbps to pozostałe 26.3 kbps do wykorzystania ma przeglądarka. Jeżeli wyłącze utorrenta to całe 116.3 ma do dyspozycji przeglądarka i tym samym “działa” szybciej.

20070717021159eu6.jpg

No OK…ale jesli uzyskałem w tescie prędkość ponad 10 Mbit/s, a uTorrent sciaga 100-200 kbajt/s to chyba nie wpływa on tak bardzo na ruch www. Przegladarka z tego co jeszcze zauważyłem nie czasami problemów prędkością ściagania ale z ustaleniem połączenia ze stroną www. Wpisuje np. http://www.google.pl, przeglądarka czeka jakies 30sec - minuty i dopiero wtedy wchodzi na stronę.

Program wpływa na ruch sieci i przeglądarki, gdy jest uruchomiony

Poprawę przyniesie zmiana w ustawieniach utorrenta. Wejdź w preferencje dalej w protokół BitTorrent. Tam ogranicz liczbę peerów na torrent do 80-90.

prawym klawiszem myszy na ikone utorrenta i ogranicz upload, do polowy swojego, podobnie z download’em

strony wolno sie laduja, bo torrent zajmuje caly upload, download ma mniejsze w tym przypadku znaczenie

Nie przesadzasz czasem? Ile danych jest wysyłanych z kompa do netu w trakcie surfowania?

Niektóre, nazwijmy to, urządzenia do łączenia się z internetem, jak np. mój router, przy włączeniu torrenta przestają funkcjonować jakiekolwiek inne usługi sieciowe, nawet z gg ciężko się połączyć i nie zależy to od żadnej prędkości. Więc może to też być wina sprzętu.

Generalnie to wszystko jest juz OK. Okazało się ze maksymalna liczba połączeń w Windowsie “ustawiła się” na 10 :/. Zmieniłem ponownie na wsoką liczbę (200) i teraz nawet jeśli dre z torrenta ponad 2 MB/s to WWW działa OK.

Pozdrawiam!

Hm od jakiego dostawcy masz takie łącze??

Mała podpowiedź:

Jeżeli masz SP2 i w dzienniku zdarzeń pojawia się

to tutaj jest patch, który likwiduje ten problem.

Ja go zastosowałem i jest w porządku.

Najpierw przeczytaj całą strone (po angielsku-jeżeli nie znasz niech ktoś ci pomoże) i zainstaluj patcha jeśli się zdecydujesz.

Link: http://www.speedguide.net/read_articles.php?id=1497

:slight_smile:

To nie to samo co 10mb/s

W opcjach programu wyłącz sieć DHT.

Mam podobny problem, żadna z porad w tym temacie nie działa. Nawet jak utorrent ściąga coś z prędkością 2 kb/s to net praktycznie nie działa (mam 2Mb/s) po wyłączeniu utorrenta wsztsko wraca do normy…

Jak zmienić tą maksymalną ilość połączeń?

Otwórz uTorrent i wciśnij: Ctrl+G.

Testuj czy port jest otwarty. Jeżeli nie to musisz go otworzyć. Jaki masz internet? Sieć osiedlowa? Masz router? Firewalla?

We właściwościach połączenia odznacz: QoS Packet Sheduler.

wyskakuje: Error! Port 36577 does not appear to be open

Internet osiedlowy

Router, nie wiem - w domu nic nie mam poza kablem od sieci

Firewall - Kaspersky IS 7.0.0.125 PL

Mam tak zrobione

http://whatsmyip.org/ports/

Wpisz w okienko nr. portu i testuj czy otwarty.

Możesz sprawdzić: P2P Port Test “Check ports”. Może któryś jest otwarty to go użyj.

Tak więc pewnie nie znajdziesz żadnego otwartego.

Będziesz musiał pogadać z adminem sieci, żeby ci odblokował port 36577.

Jeżeli ci się uda to załatwić to pamiętaj aby używać tego jednego i w opcjach odznaczyć:

52120987rc3.jpg

Tylko dlaczego przymula ci przeglądarkę? Też jestem w osiedlówce, mam zamknięty port, nie mam tego problemu przy równoczesnym używaniu p2p i przeglądarki.

Nie będę do nich dzwonić bo już nie mam nerwów i pieniędzy (AirBites).

A jak zmienić tą maksymalną ilość połączeń?

Najpierw zobacz w Dzienniku Zdarzeń->System czy masz:

Warning (żółta ikonka): Event ID 4226; “TCP/IP has reached the security limit imposed on the number of concurrent TCP connect attempts”.

Jeżeli tak, to pobierz ten patch: EvID4226Patch223d-en.zip

Twój AV może znaleźć zagrożenie w tym pliku więc na czas pobierania wyłącz AV. Plik ten nie uszkodzi systemu.

!!

Czy chodzi o to?

a0a30a50330e1882m.jpg

Tak, o to chodzi.

Po zainstalowaniu patcha, (restsrt kompa) włącz p2p i np. jutro sprawdź czy dalej masz te ostrzeżenia. Możesz wyczyścić dziennik zdarzeń dla łatwiejszego przeglądania. Jeżeli ich nie będzie to znaczy, że wszystko w porządku.

Zastosowałem tego patcha, zmienił on liczbę połączeń do 50 i teraz narazie wszystko jest OK!! Ciekawe czy tak zostanie :stuck_out_tongue:

DZIĘKI! !!