Wolny start systemu!


(Kiro Kamil) #1

Witam!

Mam komputer z win7 professional już 2lata. Po pierwszym roku nie zauważyłem żadnego spowolnienia. Ostatnimi czasy komputer włącza się ponad minutę.

Wkurza mnie czekanie aż komputer zaskoczy. Jak łączą się te kwadraty we flagę windowsa to trwa to ponad 18sekund +10s sekund ekran Zapraszamy.

Z tego co zauważyłem **Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Informacje wydajności i narzędzia\Narzędzia zaawansowane** Wyskoczył mi taki komunikat:

http://imageshack.us/photo/my-images/819/kwgd.png/ - Żadnego z tych programów/aplikacji nie mam na PC. Nie wiem jak to usunąć.

+usługi w msconfigu : http://imageshack.us/photo/my-images/703/vjgu.png/

zainstalowane programy : http://imageshack.us/g/1/10297930/

zainstalowane aktualizacje (AdvancedSystemCare je zainstalował ...) : http://imageshack.us/g/1/10297932/

Zbędne programy zostały odinstalowane, zbędne usługi wyłączone, a w autostarcie mam tylko kilka programów. IE odznaczyłem w "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows", gry oraz wszystkie funkcje multimedialne.

Dysk defregmentuję jak zajdzie potrzeba (może raz na miesiąć). System czyszczę ASC6 i Ccleanerem

Oto kilka Logów:

OTL : http://www.wklejto.pl/172919

GMER : http://www.wklejto.pl/172920

DDS : Attach : http://www.wklejto.pl/172921

DDS: http://www.wklejto.pl/172923

RSIT: LOG: http://www.wklejto.pl/172924

INFO: http://www.wklejto.pl/172925

EXTRAS: http://www.wklejto.pl/172926

Mój komp:

Procek: AMD Phenom II 965

Grafa: Asus Radeon 6850 1gb

Płyta główna: MSI 870A-G46

ram 4gb


(Atis) #2

Do okna Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.

Odinstaluj Java 7 Update 13 i zainstaluj Java 7 Update 25

Uruchom OTL i kliknij Sprzątanie.


(Kiro Kamil) #3

Skrypt wykonany. Najnowsza Java zainstalowana. Sprzątanie w OTL wykonane. Niestety nie widzę poprawy w szybkości startu systemu (max 2s poprawy).


(IPSEN) #4

Drive C: | 165,80 Gb Total Space | 32,67 Gb Free Space | 19,70% Space Free | Partition Type: NTFS

Drive D: | 299,96 Gb Total Space | 7,99 Gb Free Space | 2,66% Space Free | Partition Type: NTFS -mało miejsca wolnego na partycjach, uruchom TFC-start potem reset systemu,użyj- CCleaner- w karcie przywracanie systemu, usuń punkty przywracania systemu ,zostaw jeden, zrób defragmentacje dysku z opcją optymalizacji -Auslogics Disk Defrag Free


(Kiro Kamil) #5

Nie wiem dlaczego ale nic z tego nic mi nie pomogło. TFC, punkty przywracania, defragmentacja zrobione poprawnie. Komputer dalej uruchamia się 57-61s. Da się coś jeszcze zrobić czy ratuje mnie jedynie format ?


(IPSEN) #6

Odinstaluj na próbę eseta, sprawdz dysk- http://www.vista.pl/porady/1757_w_jakiej_kondycji_jest_moj_dysk_twardy_obsluga_programu_hd_tune.html-zakładki Health , Error Scan Quick Scan (Szybkie Skanowanie) to je odznacz

-- Dodane 6 września 2013, o 12:54 --

A jak system działa w trybie awaryjnym?


(Kiro Kamil) #7

Dysk sprawdzony! :

http://imageshack.us/g/1/10306703/

Tryb awaryjny chodzi normalnie :smiley:

Czytałem że Eseta ciężko jest usunąć, bo potem dużo śmieci po nim zostaje, więc ja wole nie ryzykować. Czy coś można jeszcze zrobić?


(Acorus) #8

OdinstalowanieNOD32 (eset) http://kb.eset.com/esetkb/index?page=co ... &actp=LIST


(IPSEN) #9

Albo na chwilę wyłącz w autostarcie , uruchom system i zobaczysz jak będzie,

-- Dodane 6 września 2013, o 20:12 --

Lepiej jakbyś zainstalował innego antyvira , bo ten to jakiś zmodyfikowany ( TRIAL RESET) I pewnie z chomików pl. Takie antyvirusy to są tylko z nazwy, i mogą być narzędziami do włamań na komputer

-- Dodane 6 września 2013, o 20:31 --

Jesli chodzi o dysk , obserwuj parametr BC u Ciebie wynosi 7 jak się będzie zwiększał to oznacza problemy z zasilaniem,


(Kiro Kamil) #10

Eset odinstalowany poprawnie, nie widać poprawy w uruchamianiu kompa :frowning: Mój zasilacz to Logic 620W. Jeśli ten parametr będzie się zwiększał to co mam zrobić? Wymiana zasilacza, inne podpięcie kabli ... ?


(IPSEN) #11

Jeśli chodzi o parametr BC -Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z dostawą energii lub wystąpiły problemy z kablem IDE/SATA/etc.Może być zasilacz , kable ,złącza np. zaśniedziałe, zasilacz możesz sprawdzić -http://forum.dobreprogramy.pl/pomiar-standardowych-napiec-zasilaczu-t64002.html Jeśli chodzi o uruchamianie to przeskanuj -http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro/ oraz pokaż http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb963902.aspx .Uruchom i pokaż zakładkę Logon.


(Kiro Kamil) #12

Problemy z dostawą energii to jest to :smiley: Kable sprawdzałem są w jak najlepszym porządku. Niestety nie mam jak sprawdzić napięcia bo nie mam miernika . Malwarebytes nic nie wykrył, czysto.

Zakładka Logon: http://imageshack.us/f/46/3jcc.png/


(IPSEN) #13

Praktycznie masz prawie wszystko wyłączane w autostarcie , jeszcze zobacz jak się uruchomi na czystym rozruchu -http://support.microsoft.com/kb/929135/pl


(Kiro Kamil) #14

Na czystym rozruchu jest to samo co na starcie normalnego systemu 59s.


(IPSEN) #15

w zasadzie to zrobiliśmy wszystko co było możliwe


(Kiro Kamil) #16

Jednym sposobem jest format ? Myślałem że nie będę musiał, ale cóż ... Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia!