Wolny system, ciągłe zawieszanie się komputera

Od wczoraj mój laptop, co pewien czas się wiesza. Tak całkowicie, że trzeba go wyłączać. Albo wyłącza się sam i po ponownym uruchomieniu wyskakuje usuwanie błędów indeksu $I30 dla pliku 56467. Nie wiem co się z nim dzieje, czy to może być wirus?

Wstawiam logi: http://www.wklej.eu/index.php?id=ef714b1480

Przejrzyj inne tematy, to zauważysz, że HijackThis jest wręcz tępiony.

Ponadto nie wstawiaj logów na wklej.eu, gdyż ta strona utrudnia kopiowanie i przeglądanie logów.

Używaj w tym celu wklej.org lub wklej.to.

To już bardziej wskazuje na bad sektory na dysku, lecz żeby wykluczyć infekcje wstaw logi z OTL + GMER.

Z OTL pokazujesz dwa wynikowe logi OTL.txt + Extras.txt

Przed uruchomieniem powyższych narzędzi odinstaluj (jeśli posiadasz) wszelkie programy tworzące wirtualne napędy (Daemon Tools, Alcohol itp.) oraz usuń instalowany przez nie sterownik SPTD narzędziem SPTDInst z opcji Uninstall (jeśli będzie zszarzałe, to OK).

Próbuje zrobić to, co radziłeś, ale system tak wolno działa, że chyba nic z tego. Już trzy razy próbowałam i zawsze po kilkunastu minutach zawiesza się na amen. Ale jeszcze spróbuję… i zamieszczę logi, jak się uda.

Co zrobić, jeśli jednak są to te “bad sektory”?

Pobierz jakiś program do usuwania badsektorów z dysku i spróbuj usunąć

polecam program http://www.programosy.pl/program,hdd-regenerator.html

a jak się nie uda to raczej czeka cię wymiana na nowy dysk

chcesz poczytać o tym to sobie poczytaj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bad_sector

Ten komputer nawet roku nie ma i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek mi spadł/uderzyłam nim o coś, rzadko kiedy go z domu wynosiłam wiec wciąż mam nadzieję, że to jednak nie te badsektory.

Udało mi się przeskanować komputer jednym z tych programików (choć z trudem). Tym drugim nie da rady… do pewnego momentu przeszukuje pliki, a później przestaje działać.

Logi z OTL http://wklej.org/id/342768/ + http://wklej.org/id/342769/

W białe dolne okno Custom Scans/Fixes w OTL wklej:

Run Fix. Restart, jeśli będzie potrzebny.

Potem log z usuwania (raport, który wyskoczy po usuwaniu OTL-em) oraz nowy log robiony opcją Run Scan.

log z usuwania http://wklej.org/id/344007/

nowy log http://wklej.org/id/344019/ + http://wklej.org/id/344020/

Udało mi się to uruchomić dopiero, kiedy odinstalowałam antywira. Coś mi się wydaję, że to przez niego komputer tak wolno chodził, bo zaraz po usunięciu go wszystko wróciło do normy.

Mam nadzieje, że wszystko jest już dobrze i dziękuję za pomoc.

a w ogóle to zainstaluj sp2 do swojej visty może wtedy szybciej ci komp będzie chodzić :slight_smile: albo chociaż dziury w systemie będą załatane :]

Mam zainstalowane sp2… tak przynajmniej twierdzi mój panel sterowania. ale dzięki za radę.

a to ok to log chyba kłamie :slight_smile:

uf. to ja namieszałam… :roll: jak włączyłam automatyczne aktualizowanie w Windows Update to się zaczęło instalować wiec jednak nie miałam sp2. :slight_smile:

W każdym w razie w nowych logach nic już nie ma.

W OTL kliknij CleanUp.

Wyłącz i włącz Przywracanie Systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja XP/Vista/Windows 7.

Wykonaj pełny skan Malwarebytes’ Anti-Malware - znalezione obiekty usuń.

Gdy będą wirusy pokaż raport po usuwaniu.

Wyczyść rejestr i dysk CCleaner oraz wyłącz nim zbędniki z autostartu (Narzędzia -> Autostart).

Oprócz Service Pack’a zaktualizuj również następujące:

Internet Explorer 8 (nawet nieużywany wymaga aktualizacji, gdyż wpływa on na pewną część funkcji w systemie)

Usuń stare wersje Javy i zaktualizuj ją za pomocą JavaRa.

Opera 10.53 + Skype 4.2/5.0 beta + Adobe Reader (wersja 9.3 + update 9.3.2) + K-Lite Codec Pack 5.9.0 + VLC Media Player 1.0.5

Zainstalowałam aktualizacje i zrobiłam wszystko, co radziłeś.

Raport z Malwara : http://wklej.org/id/344330/

Bardzo dziękuję za pomoc.