Wstawianie ramów na płycie


(Mateuszmati8293) #1

Witam. Mam płyte Asus M2N4-SLI i dokupiłem dzisiaj jeszcze jedną taką samą kość DDR2 GOODRAM 533MHZ. Mam pytanie bo mam 4 wejścia, 2 w kolorze żółtym i 2 w czarnym. Chciałem je podpiąć pod czarne bo przy żółtych by przeszkadzał kabel ale patrze a na tych czarnych są jakieś mniejsze zaczepy niż na żółtych. Czy to ma jakąś różnicę. Czy będą działać w slocie 3 i 4 (czarne) w dualu?


(Jinx83) #2

ten sam kolor = dual

czarne i żołte = to nie dual

tak najprościej :mrgreen:

włóż w kości w te same kolory.


(Mateuszmati8293) #3

I jeszcze jedno. Czy po włożeniu drugiej kości musze resetować bios?


(Michal Kolatek) #4

nie koniecznie, przed włożeniem kości ustaw w biosie AUTO dla ramu.


(McDracullo) #5

Nie, chyba, że Twój BIOS ma opcję wyłączenia duala i tam też jest wyłaoczonę. Ale wtedy wystarczy wyłączyć ta opcje.

BTW osobiście nie spotkałem się z taką opcją.


(Mateuszmati8293) #6

Dual jest włączony. Sprawdzałem na CPU-Z


(walker123) #7

Hmmm... ja jak montowałem RAMy to poszło z dymem: procek, zasilacz, płyta główna.. i coś jeszcze.

Radze być ostrożnym!


(McDracullo) #8

Zdolny jesteś :?

Włożyłeś je odwrotnie czy jak? :shock:


(Pawcio2090) #9

Dobry jestes walker :mrgreen:


(Brożyn) #10

nie śmiej sie bo faktycznie sie da,np.na jakiejkolwiek nowszej płycie ECS-a -widziałem - o dziwno nawet zaden pin się wtedy nie wypalił ( a 3 przypadki były)


(walker123) #11

:mrgreen: Wszystko się da...


(Szymon Himen) #12

ta... :roll: :roll:

ja jak nie mam co robić to se kompa rozkręcam....ma 12 lat 2 kości ram włożyłem chyba już 30 razy i nic jakoś nie chciało sie zapalić... :wink:


(Lukasz Graffix) #13

Może miał jakiś słaby zasilacz, np: Codegen, ModeCom FEEL, Mustang czy Tracer. :stuck_out_tongue: Przy wkładaniu nowego ramu komp poszedł z dymem.


(Szymon Himen) #14

wiem! morze on to robił przy włączonym zasilaniu! bo ja wszystko wyłanczam przełącznik w tylnej części obudowy itp. aczasmu to nawet zasilanie płyty głównej


(Patrol) #15

Ta, a ja wyciągałem stacje dyskietek przy włączonym kompie i dotknołem przewód z zasilaniem ii.... się komp zresetował :smiley: