Wybór CMS'a


(JarekMk) #1

Jak w ankiecie i czemu?


(Ozzi91) #2

a postnuke?


(Błażej) #3

Wszystko to sprawa indywidualna :slight_smile:

Radze sprawdzić jeszcze:

PHP-Fusion

jPortal


(JarekMk) #4

Toć to biedota :confused:

wybór padł na eZ całkiem całkiem tylko trzeba go rozbudować ale ma predyspozycje :slight_smile:


(Skr3czu) #5

Jak dla mnie lepszy jest Joomla :slight_smile:


(Szuman) #6

Joomla!

Dlatego


(JarekMk) #7

Ale patrząc na php.pl padłem na kolana i błagałem że też tak chcę :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 28.11.2006 (Wto) 14:00

Nie powiem fajna ta jaoomla zobaczymy na ile jest elastyczna i da się zmieniać... :slight_smile:


(Jaguar5) #8

PHP Fusions ale jesli z tych 2 to Joomal


(Hilary42) #9

Joomla i jeszcze raz joomla


(JarekMk) #10

A da się z niej wywalić prawie wszystko ?

Zostawić tylko coś takiego:

Download;

Artykuły;

Aktualności;

Galeria;

O nas;

  • parę własnych stron wypełnionych treścią

Rejestrację skasować i zrobić tak aby tylko admin mógł rejestrować nowe konta a użytkownicy mogli pisać newsy. Ewentualnie jakieś statystyki gości on line i artykułów / programów on line?


(Szuman) #11

szakal175 , jeśli rozmawiamy o Joomla, to nie używamy zwrotu "da się zrobić" tylko "w jaki sposób zrobić". Oszczędzamy w ten sposób czas i słowa.

To, co chcesz zostawić, to są komponenty, z których możesz zrezygnować kilkoma kliknięciami.

Co do rejestracji, to w PA w globalnej konfiguracji wyłącz możliwość rejestracji nowych kont. Wtedy będziesz tylko ty mógł dodawać nowych użytkowników za pomocą Menedżera Użytkowników. Będą mogli oni logować się i dodawać własne arty, pliki, zdjęcia - w zależności na co im pozwolisz, a co do gości on-line, statystyk itd. to są komponenty i moduły. Sam wybierzesz sobie co chcesz mieć. Tyle na ten temat, bo nie chce mi się powtarzać tego, co setki razy było powtarzane na forach i w FAQ'ach. Zajrzyj na http://pomoc.joomla.pl - tam jest WSZYSTKO, a pytania najlepiej zadawać na http://forum.joomla.pl


(JarekMk) #12

szuman przydał by mi się kontakt do Ciebie bezpośredni... Da się załatwić?

Złączono Posta : 29.11.2006 (Sro) 8:54

szuman wiesz co dziwna ta joomla... Zainstalowałem ą na serwerze u kolegi tworząc sobie katalog i baze specjalnie dla joomli a ona mi wywala błąd zapisu pliki configuration.php nawet nie moge szblonów wgrywać bo wyświetla nie możliwe... Tak dalej to ma być? Nawet przy instalacji musiałem podmienić plik konfiguracji... Lekki absurd... Co jest nie tak ?


(Szuman) #13

szakal175 , co do kontaktu to tylko forum, czasem PW, bo jestem, że tak powiem: zbyt rozchwytywany i w efekcie czasu brakuje mi na wszystko...

Co do configuration.php, to ten plik zawiera wszystkie dane potrzebne serwerowi. Ten plik jest automatycznie generowany przy każdej instalacji. Można go później edytować, ale trzeba wiedzieć co do czego. Joomla dziwny nie jest, to raczej dziwny był sposób instalacji u kumpla. Lekki absurd to ładować na serwer plik, który za minutę sam się utworzy.


(JarekMk) #14

Ale on się sam nie utworzył ! Instalator kazał mi ręcznie go zrobić...


(Szuman) #15

Hmm.. Jaka wersja Joomla i skąd pobrana?

Tak czy siak plik configuration.php zawiera ścieżki dop katalogów, adres email, adres strony, dane bazy danych i inne ustawienia nie wymagające bazy, tak więc nie ma się co dziwić, że nie działa ci ta druga instalacja, skoro konfiguracja pochodzi z innej.

Ok, jest też taka opcja, że musisz sam utworzyć ten plik, ale... :idea: instalator przedstawi ci jego zawartość, którą kopiujesz i zapisujesz w pliku configuration.php. Nie ma prawa nastąpić sytuacja, że zostajesz bez pliku configuration.php. Wiem co piszę, bo dziesiątki razy instalowałem różne wersje Joomla na różnych serwerach. Musiałeś coś przeoczyć. A po drugie powinna być możliwość wyboru, aby plik configuration.php został ci wysłany na e-mail podany podczas rejestracji byś mógł go wrzucić przez ftp. Możesz edytować ten plik poprawiając wszystko, co trzeba.


(JarekMk) #16

Co Ty wygadujesz ?? ! Tłumacze że ten głupi instalator na sam koniec kazał mi skopiować wyświetloną treść stworzyć nowy plik i przegrać na serwer...

Lipa bo dostałem darmowy serwer od znajomego i tam kuleje joomla a ja nawie peel działa bardzo dobrze... No ale zakładać konto na 6 miesięcy to też takie chyba nie poważne... Głupie ovh nie obsługuje htaccess i mod_rewrite i w dodatku tylko 1 baza :evil:


(Wess122) #17

e107 mam na nim kilka stron i chodzą extra

Pluginy Link

Themes Link

Strona PL Link


(Szuman) #18

szakal175 , od kiedy stawia się potężny cms na serwerze, który nie ma podstawowych funkcji? Poza tym configuration.php obejdzie się bez mod-rewrite i htaccess. Odżałuj te parę groszy i kup sobie tanie, ale profesjonalne konto np. w i365.pl i ciesz się, a nie stresuj.


(JarekMk) #19

W chciałem w nazwa.pl to mi zaśpiewali 73 zł za przeniesienie domeny a za konto 360 zł... :(:(:frowning:


(Szuman) #20

sprawdzałeś i365.pl ? Zobacz jakie ceny i parametry.