Witam mogę wiedzieć ile ta przyjemność ciebie będzie kosztować ? jak już zainstalujesz to daj znać co i jak…
8200pro 256GB 5lat gwarancja (nie taka oczywistość bo widziałem nowe moduły na 3 lata).
podobno bez limitu TWB dla Polski.
cena 260 zł z przesyłką znalazłem np na zadowolenie.pl
Cena dobra ,powodzenia i zadowolenia z nowego dysku.
no dobra. bios sam ustawił boot dla ssd jako pierwszy. instalacja z USB botowalnego poszła szybko. weszły wszystkie sterowniki. w działa.
Ale ani zarządzanie komputerem ani bios nie widzą już HDD…
jakieś pomysły??
co do problemu. znalazłem rozwiązanie. nie idealne ale jest.
- przepiałem na płycie głównej kabel od sata3 do innego slotu i to pomogło by bios (uaktualniony dopiero znalazł ssd) znowu widział hdd
*niestety próba wymuszenia boot z HDD w pierwszej kolejności powodowała zawieszanie podczas okna ładowania windows. - ponowną instalacja z botowalnego USB - widział oba dyski, podałem formatowanie oba że wskazaniem system na ssd
- po instalacji windows -> menadżer urządzeń -> HDD był jako nie przydzielony pamięć - >po przydzieleniu komunikat windows o dodaniu dysku
PS. w BIOS wybrałem HDD jako INTERNAL STORAGE + SOLID STORAGE
Jak podnieść parametry? już wszystkie sterowniki aktualne, Win 10 Education aktywowany.
Liczyłem na te 1000 MB/s aczkolwiek już widać przyspieszone działanie, system to kilka sekund, pliki Excela jeszcze szybciej.
przeglądanie internetu, wszelkie instalacje, natychmiastowo
Sprawdź wyniki w AS SSD Benchmark. Prędkość zależy też od próbki jaka wybierzesz do testów, a same złącze też dalekie jest od ideału. To co masz i tak jest świetnym wynikiem.
Zrobilem test dla ssd i dla hdd. test dla ss wykonal sie szybciutko a dla hdd dluuugo to trwalo, az obejrzałem serial i zjadlem obiad
troche poczytałem o optymalizacji + skorzystalem z SSDFresh
wynik średnio powyżej 2000+
lepszych zapisów/odczytow nie osiągnę
Dziekuje WAM: LORDEK, kliszka za duża POMOC, i czas poświęcony! Jesteście wspaniali ! doceniam
Dziekuję w przyszłości zmienisz płytę główną i będzie jeszcze szybciej/lepiej.
Witam, nie wiem czy jeszcze temat jest aktywny, ale zapytam. Mam dysk Samsung 850 EVO m.2 500GB (2280 ), od dwóch lat, teraz dostałem dysk Plextor 512GB PCle Gen3x4 , niestety komputer nie widzi tych dwóch dysków jednocześnie. Czy moglibyście mi doradzić jakiś adapter do Samsunga, żebym mógł go podpiąć jako SATA? Jak rozumiem adaptery z adnotacją NGFF nie będą pasować? Pytałem w sklepach, ale w jednym mi mówią że tak a w drugim, ze nie.
Płyta to CROSSHAIR VI HERO (AM4), win10.
pozdrawiam
RK
Zaktualizuj BIOS - system postaw na Plextore 512GB PCle Gen3x4 , który obsługuje PCI-e , ten drugi Samsung 850 EVO m.2 500GB -to transer po magistrali SATA będzie wolniejszy i to znacznie .Poniewż w/g specyfikacji twojej płyty głównej masz tylko jedno gniazdo M.2 dysk Samsung 850 EVO m.2 500GB musisz umieścić w adapterze M.2 na PCi -e x4 np. - https://allegro.pl/oferta/karta-pci-e-x4-adapter-m-2-ngff-dual-m-key-b-ssd-6701604298 - po wcześniejszym postawieniu systemu na Plextorze .
dla potwierdzenia podaj pełne nazwy dysków .
Dzięki za szybką odpowiedź.
Bios mam najnowszy, staram się ;).
dyski:
PLEXTOR PX-512M9PeY (SSD) (już postawiłem system na nim)
Samsung tak jak w linku https://www.komputronik.pl/product/316913/samsung-850-evo-m-2-500gb.html
na tym gnieździe będzie szybszy niż na sata? w mojej płycie PCi -e x4 to 2.
dam znać jak poszło. Dzieki jeszcze raz.
to ten adapter będzie ok?
Nie myl pojęć dysk Samsunga nawet podpięty pod adapter PCI-e x 4 nie zwiększy swojej prędkości transferów danych ( szybkość odzczytu/zapisu) na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad jego sprzedażą jeżeli jednak chcesz go zostawić to adapter który ci poleciłem obsłuży ten dysk.
P.S - PLEXTOR PX-512M9PeY to dysk który jest instalowany do slotu PCI-e x 4 . Gniazdo M.2 ma klucz M ,dysk Samsung Evo 850 ma klucz B/M.2 wiec musisz kupić adapter ,powinno być OK ,daj znać co i jak.
Pamiętaj że szybkość uruchamiania systemu niewiele będzie się różnić - mam na myśli dysk SATA III i PCI-E ,różnica będzie znaczna w transferze/kopiowaniu dużych /średnich plików .
dobrze kliszka mówi, polać mu
tez bym odsprzedał, jeśli w ciągu roku nie planujesz wymiany płyty głównej, szkoda topić kasę, technologia szybko tanieje, a te pieniądze lepiej wykorzystasz czy odłożysz na przyszłą płytę
macie rację. Kliszcze należy się stakan vodki i ogórców. Dzięki jeszcze raz.
Zakupiłem ten adapter z linka, wszystko działa ok. martwi mnie tylko fakt, że w CDMie samsung evo ma lepsze wyniki niż poprzednio ;), w każdym bądź razie dzięki jeszcze raz za poradę.
I dla tego się martwisz ?