Wybór karty dźwiękowej - Xonar DS czy Creative X-Fi Music?

Witam, mam dylemat taki jak w tytule tematu.

Chodzi mi o to, która z tych kart lepiej sprawdzi się przy słuchaniu muzyki. Bo do tego głównie potrzebna mi jest karta dźwiękowa - gram rzadko, filmy oglądam jeszcze rzadziej. Creative X-Fi ma złocone gniazda, czytałem też, że jest to jeden z lepszych wyborów jeśli chodzi o Sound Blastery. Ale z drugiej strony… Ten Asus ma podobno prostsze sterowniki, w dodatku w muzyce też sprawdza się bardzo dobrze. W dodatku jest to okrojony brat Asusa DX, o którym są same pozytywne opinie. No właśnie - różnica między DX a DS jest spora? I którą kartę wybralibyście do muzyki?

Jeśli to ważne to słucham głównie ostrzejszej muzyki, ale jakiś spokojny ambient też często gości u mnie na głośnikach. Więc karta powinna być uniwersalna. :slight_smile:

Wydaje mi się, że Xonar byłby lepszym wyborem. Czytałem parokrotnie recenzje i opinie na temat kart muzycznych z tej serii i były one wybitnie entuzjastyczne

Oczywiście że Xonar, miałem X-Fi. Xonar gra dużo lepiej ale trzeba mieć do tego conajmniej średniej klasy sprzęt, ja mam wzmacniacz stereo. W przypadku głośników komuterowych różnicy możesz nawet nie usłycheć. Generalnie jest tak jeśli karta tylko do gier brałbym X-Fi jeśli głównie filmy, muzyka to tylko Xonar.