Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Wiem, że nic w miarę nowego nie dostane za taką cenę, ale to nie musi być kombajn.

Procesor:

AMD Sempron 145 /2.8GHz, 1MB, BOX, AM3/ 120 zł

Płyta główna:

Gigabyte MA78LMT-S2 /AMD 760G/ 189 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1333MHz CL9 70 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black) 90 zł

Obudowa:

I-BOX Force 2103 (b/z) 79 zł

Zasilacz:

Fortron FSP350-60APN 350W 110 zł

797 zł brutto ceny z esc

Jak nagrywarka nie była by potrzebna to można by proca zamienić na X2.

Albo procek używany :

http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x2-250- … 30215.html

Ew. walcz o to:

http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x3-720- … 59311.html

Znalazłem taki zestaw:

AMD Athlon II X2 255

ASRock 880GMH/USB3

GoodRam 2GB 1333MHZ

Fortron FSP400-60GHN

Samsung 500GB 16MB Cache F3

Napęd : Samsung SH-223C SATA

Pamięć zmieniłem na OCZ 2GB/1333MHz, ale czy zasiłka 400W wystarczy?

A jakiej marki?

Witam

Mam taki zestaw:

hd5850

i5 2500k

asus P8P67

samsung 1TB 32MB

nagrywarka SONY NEC AD-7263S

Zastanawiam się nad pamięcią RAM, mam na oku takie coś ocz 4GB 2000 co myślicie o tej firmie?

I moja prośba o dobranie dobrego zasilacza i obudowy pod to wszystko :stuck_out_tongue:

Do ok. 400 zł. :smiley:

A i jest jakiś dobry sklep, w którym można to poskładać? :smiley:

DDR3 oczywiście :slight_smile:

Pytanie jakiej marki tyczyło się zasilacza… :slight_smile:

AA sorki rozkojarzony byłem :smiley: Mogłem to do razu napisać :stuck_out_tongue:

Fortron, a model FSP400.

Witam , szukam komputera do 1500 zł ( może być parę złotych więcej jeśli ma to zwiększyć wydajność komputera ). Interesuje mnie sama paczka bez monitora , myszy itp . Komputer ma służyć głównie do grania ( wiem że za tą cenę granie w nowe gry może być ciężkie ale chce żeby był skonfigurowany pod gry choćby te starsze )

AMD Phenom II X4 840 /3.2GHz, 95W, BOX, AM3/ - 339zł ,

MSI 870-G45 /AMD 870/ - 220zł ,

GoodRam 2GB 1333MHz CL9 - 70zł ,

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 139zł ,

Samsung SH-S223C SATA (black) - 90zł ,

Corsair 430W [CMPSU-430CXEU] - 159zł ,

I-BOX Force 2105 - 79zł ,

Gigabyte Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP - 420zł ,

Razem : 1516zł.

Witam chcę zakupić jednostkę centralną max do 800zł Dla chrześniaka do gier.

Dysk 320- 500GB

Nagrywarka DVD

Ram tak z 4GB

Dobra karta graficzna u procesor.

Mile widziane linki z allegro czy też sklepów internetowych.

Czy warto kupić już złożonego czy lepiej osobno wszystko dobierać chcę zmieścić się w kwocie 800zł

Z góry dzięki za pomoc, przy doborze sprzętu.

Mati17 , jeśli chcesz się ograniczyć do kwoty 800 zł na komputer do gier, to lepiej kup mu konsolę, nic sensownego za 800 zł szczególnie do gier nie złożysz :wink:

Witam. Od pewnego czasu myślę o zmianie kompa, najpierw zastanawiałem się nad przejściem na Mac, ale ta opcję odrzuciłem, teraz zastanawiam się nad komputerem typu All In One. Zainteresował mnie następujący model: http://www.sklephp.pl/sklep/template_ma … %20catalog

Oczywiście mam kilka pytań o wątpliwości.

Najpierw może napisze jakiego blaszaka mam teraz: AMD Phenom Quatro 3,2, ATI Radeon HD 4850 z 1 GB, 4 GB ram DDR3, Win 7 HP 64 bit.

Ważne też do czego komp mi służy. Tradycyjnie net, dokumenty, filmy avi, DVD i Blu-ray (kompa podłączył bym do plazmy 42 cale, kupiłbym też zewnętrzną dźwiękówkę by mieć dźwięk 5.1 i podpiąłbym do głośników Logitech Z-5500 przez SPDIF). Jeśli chodzi o gry to w te najnowsze typu Call of Duty nie gram, już mnie jakiś czas temu przestały jarać, jak już gram to w StarCrafta II, World of WorCraft czy Heroesa V. Z nowych gier to w rachube wchodzi tylko Wiedźmin II, ale on nie ma jakiś potwornych wymagań. Gry to nie główny cel kompa tylko taki dodatek od czasu do czasu, głównie używam kompa to filmów.

Zastanawiam się czy ten komp HP AIO będzie dla mnie dobry. Wątpliwości ma co do procesora i grafiki.

Może najpierw grafika: na jakimś forum czytałem, ze jest ona kiepska do gier, a na jakimś innym, porównywali ją do poprzedniego modelu Ati (chyba 4600 czy 4400) i pisali, ze jest trochę mniej wydajna ale gry na niej chodzą. Przyznam się, że nie znam się w ogóle na tym, mojego kompa składał mi kumpel, ale od dwóch lat no w tym nie siedzi i też nie wie o co chodzi z tymi nowymi kartami, a jest ich od groma. Nie chciałbym wymienić kompa za kupę kasa na model gorszy od mojego aktualnego. Czy ta karta graficzna nada się do interesujących mnie gier i jak się ma do tej którą mam w moim blaszaku?

Teraz procesor. Pojęcie o tych nowych prockach Intela mam znikome. W jednym sklepie jakiś koleś mi tłumaczył o co chodzi, ale nie wszystko skumałem. Mówił coś, ze te i5 i i7 jak mają dwa rdzenie to Windows pokazuje, że niby są cztery i tak je obsługuje, ale o co chodzi to już kompletnie nie wiem. Poszukałem jakiś test i tam przeczytałem, że procek jaki jest w tym HP AIO jest porównywalny do tych czterordzeniowych, ale prezentowanych wyników też nie potrafiłem odczytać bo w tym nie siedzę. Interesuje mnie tylko jak się ten procesor ma do tego który mam w obecnym kompie.

Wiem, ze za bardzo się nie znam na sprzęcie i pewnie trochę namieszałem (mam nadzieję, ze dużych głupot nie napisałem) ale bardzo liczę na poradę. Czy warto kupić ten sprzęt HP? Wiem, ze jest drogi, ale w tym przypadku kasa nie gra roli, chcę mieć dobrego kompa i w miarę cichego, a ze względu na kwestię kabli, miejsca i wygody nie chcę blaszaka. Chyba, ze okaże się, ze ten komp jest za słaby dla mnie złoże jakieś cichego blaszaka chłodzonego cieczą.

Więc dobry będzie ten komp dla moich potrzeb?

Ewentualnie znalazłem jeszcze taki komp: http://www.shoppydoo.pl/cena-komputer_s … 00xvt.html

maragast - za pieniądze które chcesz wydać na komputer biurkowy możesz mieć komputer ( blaszaka) marzenie… na Twoim miejscu poprosiłbym o złożenie komputera stacjonarnego , podsumowując - zaoszczędzisz sporo pieniędzy a efekt końcowy zaskoczy Cię pozytywnie - wiem co piszę :slight_smile: np. :

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ - 730zł ,

Asus P8P67 PRO Rev.3.0 /intel P67/ - 595zł ,

2 x Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 278zł ,

OCZ Vertex2 50GB (280MB/270MB/s) - 425zł ,

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 - 190zł ,

Plextor PX-L890SA SATA Black - 140zł ,

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU - 239zł ,

XFX Radeon HD6950 Dual Heatpipe XXX 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP - 935zł ,

Zalman CNPS10X Performa - 120zł ,

Aerocool RS-9 Devil Red - 249zł ,

2 x Arctic-Cooling F12 PRO PWM - 60zł ,

Razem : 3961zł.

Wszystko dostępne na http://www.esc.pl.

P.S - i wcale nie musi być chłodzony cieczą …

@maragast

A ja zaproponuję takie podzespoły:

//tak pc będzie lepszym wyborem, wiedźmin 2 w fullhd nie chodzi zbyt rewelacyjnie nawet na mocno podkręconym 5770, a co dopiero na 5570.

AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 430zł

LG BH10LS30 /Blu-ray BD-R 8x, BD-RE 2x/ 399zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 190zł

Corsair SSD Force Series 60GB (275/285MB/s) 430zł

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139zł

Corsair 500W [CMPSU-500CXEU] 199zł

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 730zł

Vertex3D Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP 869zł

Scythe Mugen II Rev.B 169zł

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming 320zł

Razem: 3875zł

Czyli w sumie konfiguracja podobna ale jednak inna… 2 kości pamięci łatwiej w razie czego przetaktować, zużywają mniej energii i zostaną 2 wolne sloty w razie czego. 60GB bliźniaczy ssd corsaira jest bardziej opłacalnym wyborem o dokładnie tej samej wydajności. Grafika tańsza i z większą ilością pamięci (co będzie powszechnie przydatne w niedalekiej przyszłości już na fullhd), a też z cichym chłodzeniem. Nagrywarka blue-ray, dla zwiększenia możliwości zestawu. Płyta główna sporo tańsza, wcale nie gorsza. Obudowa znacznie tańsza, a porządna. Zasilacze xfx w recenzjach miały dziwnie działającą regulację napięć przy nietypowych obciążeniach, więc zdecydowanie poleciłbym tutaj corsaira.

O złożeniu Peceta też pomyślę ale byłbym też wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania

@maragast

No to tak, grafika w tym hp jest dużo gorsza od twojego radeona.

Jeśli masz możliwość podłączenia głośników przez interfejs cyfrowy (jak np spdif), to nie ma sensu kupować lepszej karty muzycznej niż zintegrowana z płytą główną bo nic nie zyskasz (przesył jest bezstratny). HD4850 za pomocą przelotki z dvi->hdmi powinno dać się spokojnie podłączyć do plazmy.

Co do procesora to podałeś coś co nie istnieje… jeśli chodzi ci o jakiś model Phenom I to można rozważyć wymianę, jeśli chodzi o Phenom II X4 3,2GHz to i5-650 zwykle nie będzie od niego szybszy bo to tylko 2 rdzeniowec choć w wydajniejszej architekturze nehalema i do tego taktowany też 3.2GHz(czyli wykorzystując 2 rdzenie szybszy będzie intel). Owszem system widziałby go jako 4rdzeniowca dzięki HyperThreading, ale nie jest to odpowiednik 4 rdzeni i działa sensownie tylko w ograniczonej grupie zastosowań(i przy wykorzystywaniu więcej niż 2 rdzeni szybszy będzie Phenom II).

Z tego też powodu sugerowaliśmy blaszaki, bo w sumie ten all in one jest kiepski w porównaniu do pc’ta który masz.

Asus którego znalazłeś ma porównywalną grafikę (mimo iż mobilną), ale już procesor (choć 4rdzeniowy nehalem) jest znacznie wolniejszy od tego Phenoma II z uwagi na bardzo niskie taktowanie.

Zamiast pc’ta mogę jeszcze zaproponować zrobienie małego pc’ta w formacie microATX, albo i miniITX.

A jeśli masz tam tego Phenoma II X4 to na twoim miejscu nie robiłbym nic, najwyżej spiął kable, i poprawił chłodzenie… no i można wymienić kartę graficzną, ale to nie konieczne.

Cześć to znowu ja. Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, dzięki wam wiem, że kompy AIO są nie dla mnie. Ale zastanawiam się nad inną opcją: porządny laptop + zewnętrzna karta dźwiękowa (dzięki czemu podepnę go pod moje głośniki 5.1 Logitech Z-5500), ponadto klawiatura i mysz Logitech’a które mam oraz monitor 24", który również mam. Kupca na skrzynkę mam, a ponadto sprzedaje mojego starego Lapka więc trochę grosza też będzie. Tylko pozostaje jeszcze kwestia wyboru lapka.

Myślałem na Dell’em bo tam sam mogę złożyć sobie środek i do 8 czerwca jest promocja i zniżka 1200 zł, więc oferta kusi.

Interesuje mnie ten model http://configure.euro.dell.com/dellstor … vw=classic

Czy warto go kupić? Wybierając składniki wybrałem procesor Procesor 2. generacji Intel® Core™ i7-2720QM 2,20 GHz (z technologią Turbo Boost 2.0 do 3,30 GHz), grafikę 3GB NVIDIA® GeForce® GT 555M Graphics Card [dodaj 290,00 PLN], naped 8x DVD+/-RW, & Blu-ray Disc™ combo drive (reads Blu-ray Disc™ & writes to CD/DVD, ekran te podstawowy, 4 gb ramu. Wyszło około 5200. Czy to dobry wybór, i czy w ogóle te lapki są opłacalne??

Witam serdecznie,

Posiadam komputer chyba od 2001 roku ten sam, na pokładzie jest jeszcze Pentium IV 2,4Ghz :slight_smile:

Przydałbym mi się teraz nowszy komputer, szczególnie do aplikacji biurowo-projektowych takich jak Auto-CAD, projektowanie elektroniki itp. ( karta graficzna z obsługą dwóch monitorów jeden 26" drugi 17" - takie trochę centrum dowodzenia).

Czasami zdarzy mi się pograć, ale raczej wracam do gier typu Heroes 3. Oczywiście jak wyjdzie Diablo 3 to również chciałbym mieć możliwość bez zmiany sprzętu zabić raz kolejny kilka bestii.

Jak każdy oglądam na nim filmy i tym podobne mało obciążające rzeczy. Ile chciałbym wydać? Maksymalnie mało przy maksymalnym zadowoleniu, a tak na poważnie to nie mam ustalonej konkretnej kwoty,

pozdrawiam

Goslawen