Rozmawiamy(piszemy ) na temat obsługi karty graficznej i procesora za które odpowiada linia 12V (ponadto zasila jeszcze wentylatory -ale te pobierają bardzo mało mocy i płytę główną ) ,pamięć RAM zasilana jest z linii 3,3V , linia 5V zasila dyski twarde i USB.
Reasumując - zamiast Corsaira 430W można kupić XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU - nowoczesna konstrukcja która jest produkowana przez Seasonica ,wydajność - 85%, certyfikat 80 PLUS BRONZE, pojedyncza linia 12V ( 34A/408W ), aktywna korekcja współczynnika mocy , japońskie kondensatory , cichy i wydajny wentylator.Choć nadal uważam ,że Corsair da sobie spokojnie radę - wiem to z praktyki ,znam osoby( także z rodziny) które mają podobne konfiguracje lub ciut mocniejsze zasilane przez ten zasilacz i…są bardzo zadowolone a sprzęt działa w 100% sprawnie i bezawaryjnie.
Sprawność zasilacza liczy się dopiero od mocy ciągłej, czyli jeśli może dostarczyć z przeciążeniem 500W przy 80% sprawności to z sieci pociągnie wtedy 625W. A co do reszty podzespołów to jest to drobnica.
GTX560+i7 980X@4.2GHz+3x2GB@2GHz (i jakieś ssd+ chłodzenie oczywiście, a to wszystko na bardzo rozbudowanej płycie głównej na X58), ciągnie tylko 364W co przy wzięciu pod uwagę sprawności zasilacza testowego (można powiedzieć że ok 88% przy takim obciążeniu) daje obciążenie zasilacza na poziomie tylko 320W.
Ta sama konfiguracja ale z HD6990 (w trybie przetaktowanym) na pokładzie ciągnie tylko 523W (czyli ~460W z zasilacza). Dopiero taka konfiguracja mocno obciążyłaby tego CX430, a wy mi tu gadacie że takie maleństwo jak 560Ti będzie jakimkolwiek problemem dla tego zasilacza…
Co do Core 450 to nie polecam go bo o ile oryginalny SS na którym jest oparty sprawdza się dobrze, to już regulacja napięć w XFX jest do bani (na +12V napięcia od 11.8 do 12.7) http://www.jonnyguru.com/modules.php?na … 2&reid=224
A do tego jest sporo droższy od Corsaira i nie jest od niego mocniejszy.
– Dodane 21.06.2011 (Wt) 11:27 –
Totalny overkill.
Z drobnymi poprawkami wygląda to tak:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 375zł
Mariosti* - dziękuję za powyższy post , krótko , zwięźle i na temat , cóż więcej dodać …może tylko tyle ,że nie skreślałbym zasilacza XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU jak dla mnie to solidny produkt który w porównaniu z innymi zasilaczami dostępnymi na rynku pomimo swoich wad jest od nich zdecydowanie lepszy.
Dobrze byłoby znaleźć jeszcze jakąś inną recenzję tego modelu, bo może na jonnyguru dostali wadliwy egzemplarz. Gdyby nie ta regulacja byłby to faktycznie jeden z najlepszych zasilaczy w swojej cenie, jeśli nie najlepszy.
RAM jest zasilany przewaznie z 12V… kiedys byl zasilany z gniazda 20+4pin, co latwo mozna zauwazyc po konstrukcji sekcji zasilania i jej umieszczeniu, dzis ta sekcja jest umieszczana obok zasilania procesora, bo ciagnie z tego samego zrodla 8)
dyski 3.5’’ sa zasilane z 12V rowniez, a takie wiekszosc ludzi posiada w PC…
ekhmm… ale co ma prawidlowe mierzenie napiec do poboru pradu przez sama plyte? bo o tym mowa 8)
ps. widac skad screen wziety - wartosci mierzone watomierzem profesjonalnym, wiec wyniki na tyle dokladne by wychwycic roznice zapotrzebowania plyt glownych na watty
XFX a Corsair?I Corsair niby wygrywa?Co do zestawu powyżej,ceny z esc.pl prawda?To ja ci wypiszę kilka sklepów w których gwarancja jest bezproblemowa a pierdoły sprzed 6 lat nie kosztują o 200 zł więcej niż powinny:
W wymienionych sklepach ceny są podobne i xfx jest droższy od corsaira, ale jest to uzasadnione bo ma wyższą od niego sprawność. Co do wypowiadania się który jest lepszy, to na poprzedniej stronie podałem linki do recenzji obu tych zasilaczy, wystarczy je przeczytać.
Na poprzedniej stronie zamieściłem linki do testów zużycia energii znacznie mocniejszych konfiguracji i istotne jest to ile dużo mocniejsze zestawy są w stanie pociągnąć z sieci pod obciążeniem, a nie jakie są różnice w zużyciu energii poszczególnych płyt głównych (które swoją drogą zależą od sprawności ich układów zasilania procesora). Chodzi też o to że te porządne 430-450W zasilacze nawet po oc mocniejszych zestawów mają duży zapas mocy, a janrod11 sieje tutaj zamęt jakoby 560Ti wymagał 500W zasilacza (wymaga, ale jeśli będzie z czarnej listy, a to zasadnicza różnica).
owszem, macie racje jesli chodzi o zestaw ‘singli’ - jedna karta graficzna, jeden dysk itp., nie macie racji pomijajac drobiazgi typu plyta (i jej sprawnosc, skoro musi dostarczyc 150W do PCI-E i drugie tyle dla CPU), RAM i dyski… budujac tak drogi i szybki komp az prosi sie o jakas macierz (Raptory w idle biora 10W+), drugie GPU (chocby do PhysX skoro podstawa bedzie AMD) i dobra karte dzwiekowa (nastepne 10-20W)
ps. do zestawu i7 2600k na z68 z HD4870 + GF8800 (260W bez OC) i 2x 4GB 1800MHz cl8 i dwiema macierzami RAID0 wybralem 650TXV2 od Corsair’a - akurat na 5 lat starczy, szczegolnie ze stary GF w koncu padnie i trzeba bedzie kupic cos nowszego
Chodziło mi o to abyś zobaczył jakie niby wychodziłoby zużycie energii tego i7 980x@4.2GHz+3x2GB@2GHz+560Ti+ rozbudowana płyta na X58+ ssd+ chłodzenie i skonfrontował to z tym ile taki zestaw faktycznie ciągnie pod obciążeniem (czyli ~320W z zasilacza).
Potrzebuję karty grafiki do płyty Asus Sabertooth 990FX - budżet 250 zł
Grywam rzadko - jeśli już to w tytuły takie jak Americas Army, czyli nic co wymaga jakiejs specjalnej grafiki, na codzien korzystam z wielu programów do obróbki grafiki ze stajni Adobe, ale tam ważniejszy jest procesor i pamięć niż grafika.
Co do mojego zestawienia, czy zasilacz 680 W to dużo za dużo czy OK ?
Procek zatem bez dwóch zdań, AMD Phenom II X4 955.
Co do karty graficznej, nie potrzebuję jakiegoś kombajnu ale coś co posłuży mi na jakiś czas, teraz mam 7900 GS i zadowolony jestem, poza tym, że latka poleciały i to już nie to samo.
Na zasilaczu na pewno nie będę oszczędzać bo już przez Modecom Fell’a miałem problemy, także na nim nie oszczędzam.
To dużo za dużo. CX430’tka rzadki kiedy będzie obciążony chociaż w połowie, a nie robi problemów dostarczając 500W.
Dlatego dobrze że nie kupujesz feela po raz drugi. 150-200zł to na prawdę bardzo sensowna kwota aby dostać bardzo dobry zasilacz nawet do dużo mocniejszych konfiguracji.
Jeśli już można się zastanowić nawet nad zintegrowaną grafiką tak jak kliszka zasugerował i zmienić platformę na mocniejszą… np coś takiego:
I zostaje na porządne i ciche chłodzenie procesora, a HD3000 intela zintegrowane z procesorem jest całkiem znośnej wydajności do niewymagających gier, no i w razie czego można je bardzo mocno podkręcić, z resztą jak cały procesor.
Pamięć: DDR2 2GB 800 MHz Geil Black Dragon CL4 ( w niedalekiej przyszłości zwiększone do 6GB)
Karta graficzna: GeForce 8800 GTS 512 MB MSI OC
Monitor: LG 17" (1280x1024) w ciągu kilku miesięcy będzie wymieniony na 22-24"
Obudowa: X-force wentylatory: przód i tył 12 cm, bok 8 cm
Dysk twardy: 500 GB WD
Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101 A
Budżet 1300-1400 zł
Nie chce wymieniać całej platformy tylko kartę graficzną i zasilacz(ten lepszej nie pociągnie). Zastanawiam się na GeForcem 560 ti Zotac AMP Editoin, Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC lub jakimś Radeonem 6950(nie siedzę zbytnio w nich dlatego proszę o konkretne modele najlepiej już fabrycznie podkręcone). Osobiście tak jak napisałem wcześniej bardziej jestem za GeForcem (wsparcie dla PsyhX), ale Radeon w większości gier wychodzi lepiej. Pytanie czy do tego procesora jest sens kupować taką kartę? Jeszcze proszę o wybór konkretnego zasilacza
HD6950 2GB@6970 będzie zdecydowanie najlepszym wyborem (nawet bez odblokowania sp’ków, tylko z podkręceniem).
Co do procesora to jego taktowanie nie zachwyca i bez solidnego oc może być słabym ogniwem przy tak mocnej grafice, tak więc sugerowałbym zakupić do niego solidne chłodzenie i pogonić go przynajmniej na te 3GHz, wtedy powinno być w porządku.
Co do zasilacza… nie ma co przesadzać, jak chcesz coś lepszego to XFX Core 450 może być, albo Corsair CX500. Jeśli chcesz wydać na zasilacz parę zł więcej to Seasonic S12II-520 nie jest też bez sensu.
Ale przecież mentos ma znacznie mocniejsze q6600… e7500 może ma 2-3% większą wydajność takt w takt z uwagi na odświeżoną architekturę, ale strasznie traci bo ma 3mb cache L3, a nie aż 8mb jak w q6600. Dodatkowo zapytanie było o modernizację zestawu pod kątem nadchodzących gier, a lwia część nowych tytułów nie ma problemu ze wsparciem quadów więc już na starcie e7500 jest na straconej pozycji. Dodajmy do tego fakt iż q6600 ma standardowo niskie taktowanie i przez to duży potencjał do oc, no i na dodatek byłby sparowany z mocniejszą grafiką… do prawdy q6600=>e7500 to byłaby przysłowiowa zamiana siekierki na kijek.