Wybór komputera - Zestawy komputerowe

@DivMite

4.5GHz będziesz miał w zasadzie na 99%, z dużym prawdopodobieństwem nawet 4.8GHz, 5GHz wymaga już dobrej sztuki, a i do tych 4.5GHz sugerowałbym jednak mocniejsze chłodzenie, np fortisa.

Zamiast SXS2 możesz dodatkowo wziąć np Fortona FSP600-80BPN (85+), jako że posiada równie dobry zestaw wtyczek co ocz, jest od niego nieco tańszy i ma od niego wyższą sprawność.

Ja również do takiego OC radziłbym już mocniejszy cooler CPU - SilentiumPC Fera lub Fortis :wink:

"sla17

Ale patrząc na testy pod obciązeniem zestawu z i5-2500K i grafika HD6850, Pozwalają teoretycznie na pozostanie przy 430W zasilaczu.(No ale nie zawsze musi to być prawdą). Oto link http://pclab.pl/art46777-153.html

@kross21

Zauważ że w testach które przytoczyłeś mierzona jest liczba wattów pobierana z sieci, nie z zasilacza. Aby wyliczyć jak obciążony był zasilacz trzeba wziąć pod uwagę jego sprawność, a więc tak: dla zestawu z HD6990 - 483W z sieci, 2600K@4.7GHz, ssd+hdd, rozbudowa płyta główna (prostsze konstrukcje zwykle obcinają zużycie energii o parę wattów) i zasilacz z certyfikatem 80plus gold. Załóżmy że zasilacz osiągną praktycznie maksymalną możliwą dla siebie sprawność, czyli 91% - to daje obciążenie zasilacza 439W, dobra 430’tka nie miałaby problemu z pracą pod takim obciążeniem 24/7.

Witam, dołączam się do tematu. Poszukuję komputera, jednostki centralnej z procesorem AMD. Mój budżet to 2000zł.

Komputer potrzebuję głównie do obróbki filmów, prac biurowych oraz niekiedy gier.

Dlatego potrzebował bym dobrą grafikę i dobry procesor. :slight_smile:

Ja skonfigurowałem taki zestaw: :smiley:

Procesor AMD FX-4100 Black Edition 4-Core Bulldozer

Płyta Główna ASUS M5A78L-M LX AM3+

4GB RAM

Karta Graficzna NVidia GeForce GTX 550 Ti 1024MB GDDR5 (192bit)

Dysk 500 GB SATA

Zasilacz ATX 500W

Słyszałem mnóstwo opinii na temat tego procesora, że niby “zły” ale podobno to wydajność w 50% zależy od systemu operacyjnego,

dodam że będę pracował an Windows 8 beta, później final,. :-o

Doradźcie jakie części do zestawu wybrać :wink:

Pozdrawiam :wink:

Podaj producentów RAM, dysku, karty graficznej i zasilacza.

Nie jest to przypadkiem komputer z marketu?

Szczerze to z Allegro, wiem, z allegro nie kupuje się komputerów, ale mój drogi informatyk mi taki polecił…

Jeżeli byś mógł, to czy byś nie zechciał podać jaki “środek” kompa ty byś wybrał? Tylko z AMD

No dobrze, ale kierując się twoimi słowami czyli “dobry zasilacz” , to jaki masz na myśli ?

Planuje kupić komputer, możliwie jak najtaniej. Teraz mam karte graficzna GeForce 430 GT i to jest najlepsza z mojego komputer. I chce sie dowiedzieć ,czy mam kupować cały komputer z Kartą graficzną czy ta starczy żeby pograć w nowe gry. Mogli byście również podać jakiś zestaw, możliwie tani.

Nikt kto choć trochę zna rynek komputerowy nie poleca zestawów z Allegro…A tym bardziej jakiś “informatyk”, który pewnie nawet dobrze oferty nie przejrzał…

Zmieniony zasilacz, chłodzenie i karta graficzna. Czy coś jeszcze byście zmienili? Nastawiam się na ostre OC, a komputer kupuję w nadchodzącym tygodniu.

Zmień chłodzenie na bardziej wydajne np, silnetiumpc fortis 125 zł lub platforme zalmana.

Obudowa ok, ale jeżeli OC, to może większa buda ? Większa buda= więcej miejsca , lepszy obieg, większe możliwości na zamontowanie wentylatorów. Jeżeli już byś chciał, bo wiadomo brutus jest dobrą obudową, to bierz jego większego brata czyli gladiusa 800 ;).

Widzę,że płyta naszykowana na dwie karty graficzne ?

Zasilacz XFX Core 550 W

Podaj jeszcze budźet to jeszcze możemy pozmieniać .

Karta graficzna - może wersja od Gigabyte z chłodzeniem WindForce? Bardzo dobre chłodzenie.

Płyta główna - do OC nie lepsza będzie AsRock P67 PRO3 B3? Na plus jest jeszcze jej normalny, duży format a nie mATX

RAM - może coś z radiatorkami? Np. Corsair Vengeance

Chłodzenie : zależy w jakiej cenie, z tańszych Thermaltake Contac 29, z wydajniejszych ale i droższych Noctua NH-U12P, Prolimatech Megahalems, Zalman CNPS10X Extreme. Jeśli OC, to trzeba chodzić.

Obudowa : no tutaj szukałbym czegoś, gdzie można zamontować więcej wentylatorów i na bocznym panelu, żeby wspomóc k. graficzną. Wiadomo, że trzeba by było jakieś wentyle dokupić :smiley:

CPU : Intel Core I5 2500K - 893 zł

Chłodzenie CPU : SillentiumPC Fortis HE1225 - 125 zł./Thermaltake Contac 29 147 zł/Noctua NH-U12P 265 zł/Prolimatech Megahalems Rev. C 252 zł /ZALMAN CNPS10X EXTREME 205 zł

Płyta główna : Asrock P67 Pro3 - 388 zł

RAM : Goodram 4GB DDR3 1333 mhz CL9 – 82 zł

Karta Graficzna : Asus ATI Radeon HD6850 DirectCu ver.2 1GB - 648 zł / Sapphire ATI Radeon HD6870 Flex 1GB – 749 zł

Dysk Twardy : Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX)– 341 zł

Nagrywarka DVD : Samsung SH-222AB – 81 zł

Obudowa : SillentiumPC Brutus 410 – 145 zł / SilentiumPC Gladius 800 200 zł

Zasilacz : XFX Core 550W – 260 zł

Może takie coś ? Razem zmieścisz się do 3000 zł .

Lepiej wziąć Gladiusa i kartę od Gigabyte (aczkolwiek Asus ze swoim DirectCU zły nie jest) i do tego albo Noctuę, albo Megahalemsa albo Zalmana.

Moim zdaniem lepiej pójść w strone Fortisa 60 zł w kieszeni a temperatury porównywalne :wink: Do obudowy jak mówił sla dokupic 2-3 wentylatory ( 2 Już w obudowie). 2 wywiewające i jeden naweiwający z boku. Ale przydałby się zasilacz z dłuższymi kablami :wink:

Przy mocnym OC słabość Fortisa może się pokazać. Do lekkiego OC nawet Spartan się nadaje :smiley:

Do foritisa dokupujesz 2 wentylator i jest ok ;D Ja dzięki spartanowi i gladiusowi zyskałem ponad 15 stopni na procku :smiley: I oczywiście mniej kurzu , a nie jak przy otwartej obudowie raz na tydzień . OC rzędu 4,5 GHz to tak mneij więcej 60-70 stopni na tych chłodzeniach. Najlepszy rozwiązaniem byłby Noctua NH-D14 i Thermalright Silver Arrow ;D

O, też mogłoby być :smiley: Do tego porządna pasta typu IC Diamonds i można szaleć :stuck_out_tongue:

No i 5.0 w zasięgu ręki tylko najgorsze jest napięcie dla procka ;/ Bo u sandy bridge napięcia żedu 1,4 -1,5 V zabójcze są , a potem weź i oddaj na gwarancji ;D