4.5GHz będziesz miał w zasadzie na 99%, z dużym prawdopodobieństwem nawet 4.8GHz, 5GHz wymaga już dobrej sztuki, a i do tych 4.5GHz sugerowałbym jednak mocniejsze chłodzenie, np fortisa.
Zamiast SXS2 możesz dodatkowo wziąć np Fortona FSP600-80BPN (85+), jako że posiada równie dobry zestaw wtyczek co ocz, jest od niego nieco tańszy i ma od niego wyższą sprawność.
Ale patrząc na testy pod obciązeniem zestawu z i5-2500K i grafika HD6850, Pozwalają teoretycznie na pozostanie przy 430W zasilaczu.(No ale nie zawsze musi to być prawdą). Oto link http://pclab.pl/art46777-153.html
Zauważ że w testach które przytoczyłeś mierzona jest liczba wattów pobierana z sieci, nie z zasilacza. Aby wyliczyć jak obciążony był zasilacz trzeba wziąć pod uwagę jego sprawność, a więc tak: dla zestawu z HD6990 - 483W z sieci, 2600K@4.7GHz, ssd+hdd, rozbudowa płyta główna (prostsze konstrukcje zwykle obcinają zużycie energii o parę wattów) i zasilacz z certyfikatem 80plus gold. Załóżmy że zasilacz osiągną praktycznie maksymalną możliwą dla siebie sprawność, czyli 91% - to daje obciążenie zasilacza 439W, dobra 430’tka nie miałaby problemu z pracą pod takim obciążeniem 24/7.
Planuje kupić komputer, możliwie jak najtaniej. Teraz mam karte graficzna GeForce 430 GT i to jest najlepsza z mojego komputer. I chce sie dowiedzieć ,czy mam kupować cały komputer z Kartą graficzną czy ta starczy żeby pograć w nowe gry. Mogli byście również podać jakiś zestaw, możliwie tani.
Nikt kto choć trochę zna rynek komputerowy nie poleca zestawów z Allegro…A tym bardziej jakiś “informatyk”, który pewnie nawet dobrze oferty nie przejrzał…
Zmieniony zasilacz, chłodzenie i karta graficzna. Czy coś jeszcze byście zmienili? Nastawiam się na ostre OC, a komputer kupuję w nadchodzącym tygodniu.
Zmień chłodzenie na bardziej wydajne np, silnetiumpc fortis 125 zł lub platforme zalmana.
Obudowa ok, ale jeżeli OC, to może większa buda ? Większa buda= więcej miejsca , lepszy obieg, większe możliwości na zamontowanie wentylatorów. Jeżeli już byś chciał, bo wiadomo brutus jest dobrą obudową, to bierz jego większego brata czyli gladiusa 800 ;).
Widzę,że płyta naszykowana na dwie karty graficzne ?
Zasilacz XFX Core 550 W
Podaj jeszcze budźet to jeszcze możemy pozmieniać .
Karta graficzna - może wersja od Gigabyte z chłodzeniem WindForce? Bardzo dobre chłodzenie.
Płyta główna - do OC nie lepsza będzie AsRock P67 PRO3 B3? Na plus jest jeszcze jej normalny, duży format a nie mATX
RAM - może coś z radiatorkami? Np. Corsair Vengeance
Chłodzenie : zależy w jakiej cenie, z tańszych Thermaltake Contac 29, z wydajniejszych ale i droższych Noctua NH-U12P, Prolimatech Megahalems, Zalman CNPS10X Extreme. Jeśli OC, to trzeba chodzić.
Obudowa : no tutaj szukałbym czegoś, gdzie można zamontować więcej wentylatorów i na bocznym panelu, żeby wspomóc k. graficzną. Wiadomo, że trzeba by było jakieś wentyle dokupić
Moim zdaniem lepiej pójść w strone Fortisa 60 zł w kieszeni a temperatury porównywalne Do obudowy jak mówił sla dokupic 2-3 wentylatory ( 2 Już w obudowie). 2 wywiewające i jeden naweiwający z boku. Ale przydałby się zasilacz z dłuższymi kablami
Do foritisa dokupujesz 2 wentylator i jest ok ;D Ja dzięki spartanowi i gladiusowi zyskałem ponad 15 stopni na procku I oczywiście mniej kurzu , a nie jak przy otwartej obudowie raz na tydzień . OC rzędu 4,5 GHz to tak mneij więcej 60-70 stopni na tych chłodzeniach. Najlepszy rozwiązaniem byłby Noctua NH-D14 i Thermalright Silver Arrow ;D
No i 5.0 w zasięgu ręki tylko najgorsze jest napięcie dla procka ;/ Bo u sandy bridge napięcia żedu 1,4 -1,5 V zabójcze są , a potem weź i oddaj na gwarancji ;D