Jest git. Zasilacza nie podmieniaj, bo ten jest dobry a wbrew pozorom zasilacz to najważniejszy element w komputerze i bez niego nie opłaca się budować zestawów (chyba, że liczy się każda, nawet najmniejsza złotóweczka)
A do procesora trzeba chłodzenie? Nic nie będę podkręcał, bo się na tym nie znam.
Z tym prockiem jest to dziecinnie proste, po prostu podwyższasz mnożnik i dodajesz więcej Voltów (papu) . A chłodznie, wszystko zależy gdzie kupowałbyś części, bo w jednym sklepie są inne chłodzenie w drugim inne , a najlepiej płacić tylko za jedną przesyłke
Jeśli nie będziesz podkręcał to oczywiście boxowe chłodzenie wystarczy, a zaoszczędzone pieniądze możesz dorzucić do mocniejszej grafiki. Jak kiedyś wydajność procesora przestanie cię zadowalać to wymienisz sobie chłodzenie i bardzo łatwo go podkręcisz.
Jeżeli nie będziesz podkręcał to nie trzeba, ale to jest naprawdę łatwe. Jeśli jesteś pewien, że nigdy przenigdy ale to nigdy i nie będziesz nigdy żałował, że nie dopłaciłeś do wersji 2500K to możesz wybrać 2400 oraz AsRock H61 U3S3. Ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy jesteś święcie przekonany, gdy nie wykluczasz w przyszłości darmowego zwiększenia mowa - bierz 2500K i P67 i nic nie zmieniaj.
Dziękuje za pomoc
Mam jeszcze dwa pytania. Jaki napęd DVD polecicie? Jakiś tani i dobry. Może być ten? http://www.agito.pl/napedy/samsung-sh-2 … =cena-0+70 Czy jeśli kupie wszystko co jest w ww. zestawie plus napęd DVD, to bez problemu będę mógł złożyć komputer i go włączyć? Nie będę musiał dokupywać jakiś kabli, np. SATA, albo śrubek?
Jest OK
Wszystko będzie w zestawie - śruby z obudową, SATA z płytą główna (w zestawie chyba są 3 kable), zasilanie w zasilaczu Głośniczek do obudowy.
co sadźce o ty, komputerze:
Intel Core 2 Duo E6550
2 x 2330 MHz, 4 MB L2 ! FSB 1333
PŁYTA GŁÓWNA
INTEL Q35
PAMIĘĆ 2 GB DDR 2
KARTA GRAFICZNA INTEL GMA 3100 Q35 Express Chipset
384 MB on board !
DirectX 9.0, OpenGl 2,0
- PCI-EXPRESS
KARTA DŹWIĘKOWA
ADI 1983 High Definition Audio
KARTA SIECIOWA
Broadcom 5754 Gigabit 10/100/1000
DYSK TWARDY
80 GB 7200 RPM SATA II
NAPĘDY
DVD-RW SATA
OBUDOWA
Dell OptiPlex Black DESKTOP - TOWER ATX
komputer zastosowanie biurowe cena zestawu 520 zł
oczekuje o pomoc
Do biura źle nie jest, ale wydaje mi się, że dałoby się coś lepszego wyrwać w tej cenie
A co można lepszego w tej cenie złożyć kupić hmm?
Siema. W sumie czekam na pieniądze na nowy komputer i nadal przeglądam, co zmienić. Sprawdzałem dzisiaj rankingi i karta graficzna, którą wybrałem wypada całkiem spoko (Sapphire VGA ATI VAPOR-X HD 6850 1GB), ale czy nie da się znaleźć czegoś lepszego w przedziale cenowym 700-900zł? Chciałbym aby komputer uporał się z nowymi produkcjami, ale technika się rozwija i chciałbym pograć na tej karcie kilka lat.
http://allegro.pl/asus-ati-radeon-hd695 … 78418.html
Tutaj jest HD6950 w górnym przedziale cenowym - nie wiem czy oferta podejrzana czy nie, nie mnie to oceniać. HD6950 z pewnością byłby najatrakcyjniejszą pozycją w tym przedziale cenowym, jeżeli uznasz że ta aukcja Cię nie interesuje - to albo dołożysz tą stówę, a jeżeli nie - wybierzesz HD6870 (wersja od Gigabyte z chłodzeniem Wind Force albo MSI z Twin Frozr albo Asus ze swoim DirectCU)
http://www.morele.net/karta-graficzna-m … oc-379568/
Tą sobie wybrałem. Dobra, czy w tym przedziale znajdę lepszą? ;d
Ta jest niezła tylko chyba wykracza poza twój limit Ale jeśli możesz dołożyć, to moim zdaniem warto i na tej karcie podejrzewam, że będziesz mógł grać na wysokich detalach - jeśli przestanie wystarczyć to zawsze zostaje jeszcze OC
Siema, chciałbym kupić komputer przede wszystkim do gier, oglądania filmów i oczywiście do internetu do 2000zł.
KOMPUTER:
1.GIGABYTE GA-H61M-D2, H61, DDR3-1333, PCI-E, GBLAN, mATX, BUL
2.Intel Core i5-2300, 2.80 GHz, 6 MB, LGA1155, 32 nm, 95 W, BOX
3.Kingston 8 GB 1333 MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM
4.Samsung nagrywarka DVD 22x SATA bare bulk czarna
5.Gigabyte GeForce GTX 560 OC, 1 GB DDR5 (256 Bit), BOX
6.OCZ zasilacz ModXStream Pro 600 W
7.Obudowa komputerowa ThermalMaster TC-300, czarna bez zasilacza
8.Dysk HDD 3.5", 1 TB SATA/600, 7200 RPM, 32 MB cache
Wydaje mi się że lepszym wyborem będzie:
CPU : Intel Core I3 2100 – 492 zł
Płyta główna : Gigabyte GA-H61M-D2-B3 – 216 zł
RAM : Goodram 4GB DDR3 1333 mhz CL9 – 82 zł
Karta Graficzna : Vertex3D ATI Radeon HD6790 1GB – 509 zł
Dysk Twardy : Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX)– 341 zł
Nagrywarka DVD : Samsung SH-222AB – 81 zł
Obudowa : SillentiumPC Brutus 410 – 145 zł
Zasilacz : XFX Core 450W – 223 zł
Razem : 2 089 zł Lekko ponad budżet ,ale myślę że warto
Dzięki dwie konfiguracje są bardzo dobre
Ten maksymalnie okrojony Cooler Master? Oczywiście, że lepiej już coś z serii Elite 33X lub Brutusa 310/410 Pure Black.
Mam pytanie do zestawu komputerowego złożonego z części dostępnych w sklepie internetowym komputronik.pl (tylko ten wchodzi w grę):
-
Czy wszystko będzie ze sobą ładnie współpracować? Może powinienem coś wymienić? Budżet to max 3100 zł.
-
A jak z poziomem hałasu? Zależy mi na tym, aby nawet pod obciążeniem zestaw był względnie cichy (lekki szum jest dopuszczalny).