Witajcie , w tym tygodniu chcę zamówić komputer na ESC i czy możecie mi powiedzieć czy te podzespoły w tym zestawie będą razem współgrały no i czy zestaw starczy na ok 5-6 lat.
Procesor: AMD Phenom II X4 960T Black Edit /3.0GHz, 95W, BOX, AM3/
Płyta główna: AsRock 970 Extreme3 /AMD 970GX, AM3+/
Pamięć RAM: Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9
Dysk twardy: Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12
Karta graficzna: nie wiem ;/
Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black)
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza)
Zasilacz: Fractal Design Integra 500W
Jeśli o procesor być może podkręce w dalekiej przyszłości ale na pewno spróbuje odblokować 2 rdzenie .
A co do karty graficznej myślałem nad MSI GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI i nad MSI GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI
słyszałem ,że GF GTX 560 bez Ti nie warto kupować , i teraz czy te TwinFroz II daje dużo (to chyba chłodzenie tylko jest), w gry na starym kompie za bardzo nie grałem no cóż staruszek ma już te 6-7 lat i nie wyciągał, teraz chciałbym zagrać w najnowsze tytuły miło gdyby na full deltach . No więc jaką kartę polecacie , chyba ,że macie jakąś inną propozycję.
Brałbym HD6950, referenta odblokowującego się do HD6970 pewnie nie złapiesz, bo o niego by było bardzo trudno, chyba że poszukasz po forach, może ktoś sprzedaje.
Chyba, że masz dziwne preferencje co do producenta/jara cię PhysX dzięki któremu się nieco więcej muru kruszy i firanka w oknie powiewa / chcesz korzystać z CUDA
Nie opłaca się, gdyś nie ma napisane co dokładnie za RAM, dysk, jest średnio wydajny CPU, GPU oraz lipny zasilacz. Do tego obudowa z blachą cienką jak papier.
Pon.Lok , dużym ułatwieniem byłoby, gdybyś podał cenę, za jaką chcesz uzyskać sprzęt oraz to, czy zależy ci na OC, zapasie mocy w zasilaczu, możliwości przyszłej rozbudowy (np. o nowy procek).
Jeżeli to jeszcze za dużo, to podmienić obudowę na BT-310, jeśli nadal - wtedy napisz, się coś wymyśli. W tej cenie tylko Intel, po wykręceniu starczy na dłuuuugi czas. Podkręcanie jest naprawdę proste (przy dobrym chłodzeniu). Na AM3+ nic ciekawego nie widzę, jedynie Phenom II X4 960T, który jest o wiele słabszy od 2500K
Nie jest zły, stoją podobnie - GTX 560 Ti wygrywa tylko wtedy, gdy gra jest lepiej zoptymalizowana pod produkty zielonych. Osobiście nie mam zaufania do nvidii, dlatego może subiektywnie oceniam, dlatego wykresiki :
Bitwa była, jest i będzie i nigdy nie będzie rozstrzygnięte kto jest lepszy. Nie wiem co mi się stało, teraz dopiero zajarzyłem że GTX 560 Ti, to lepiej nieco dołożyć wziąć HD6950 Twin Frozr III i odblokować do HD6970. Z tego co czytałem wiele egzemplarzy się da, a w razie problemów przywracamy oryginalny BIOS i w serwis normalnie przyjmuje Dual BIOS chroni oczywiście przed uszkodzeniem, ryzyko jest zawsze, ale dodatkowe shadery w połączeniu z OC odskakuje zarówno od GTX 560 Ti jak i HD6950.
Wykładasz 1000 zł ,udaje się odblokować do poziomu HD6970 i jesteśmy minimum 300 zł w przód. Podobnie z 960T w którym można odblokowac kolejne rdzenie które w rzeczywistości nic nie dają bo i tak się z nich nie korzysta a tracimy na np. pomiarze tempertury, czasmi niestabilnościach.
Ale najlpeszym rozwiązaniem do 2500zł to:
i5-2500K
4gb
Asrock P67 pro3
Hd 6870/6950
XFX 550W
Lepszego zestawu za małe pieniądze nie dostaniejmy. Zauważyłem jeszcze teraz niewielki spadek cen, z 870 do 820 na procku.
Ale to moze się zminić bo mobo mają iść w góre od 5-10% bo chińczycy zaczeli pracowac za 2 miski ryżu
Nie ma co pchać się w AMD dopóki nie wpuszczą na rynek 2 generacji buldożerów, mozę wtedy zaczną gonić Intela. Bo jak narazie buldożery to padaki czasami słabsze od 960T.
Przyzwyczajenia są złe, bo na AM3+ nie ma wydajnych procków, które by się zbliżyły do 2500K, ale jeśli wolisz o wiele gorszy procesor swojej ulubionej firmy, to proszę
Jeszcze pamiętajmy o tym ,że ten procesor i tak będize hamował tą grafe. No cóż. Może taniej lecz wydajniej ? Odblokowac proca to nie taki wielki problem , ale oby się udało ;).