Witam, potrzebuje się zorientować w kilku kwestiach. Ale od początku, na komputer mam 3500 do 3800max(cena obejmuje samą “bude” wraz z obudową)który będzie tylko pod gry (BF3, Cod:MW3 itp) Z tego co sam poszperałem wykombinowałem własny zestaw, i zaczne od tego co wydaje mi się dobrym rozwiązaniem :
6.Płytę główną nie wiem jaką wziąć żeby się wszystko ładnie wpięło. Osobiście byłbym za płytą ASUS’a którąś z serii dla graczy( musi miec usb 3.0)
7.OBUDOWA AEROCOOL PGS VX-E PRO BATTLE EDITION
I teraz pytanie, jaką kartę graficzną wybrać (przy założeniu ze bede grał na jednym monitorze 22") z tych dwóch aby uzyskać jak najlepszy efekt? I jaką płytę główną dać zeby to “grało”? Jeżeli macie lepsze rozwiązanie w tym przedziale cenowym, prosiłbym o całe zestawy. Z góry thx za pomoc.
t.luk , jak mi znajdziesz Gladiusa za 200zł, nowego - to Cię chyba wyściskam, szukałem kilka dni temu i nie za dobrze to wyglądało. Pamiętam, gdy wersja z oknem kosztowała ~220zł, dlaczego jej wtedy nie kupiłem
Twój zestaw jest OK, tylko RAM jest mocno przekombinowany (po co aż 2000MHz, gdy na Sandy Bridge nie ma większej różnicy), lepiej dołożyć do czegoś innego. Zasilacz - zależy, jeżeli chcesz tanio i z odpinanymi kablami, to OK, jeżeli chcesz dobrze to XFX Core 550W, a jeśli muszą być odpinane kable, ale chcesz mieć porządniejszy sprzęt - to się trzeba zastanowić. Do BF3 (więc do MW3 pewnie podobnie) lepiej wziąć HD6970 - z tego co czytam, to BF3 lubi sobie pociągnąć z 1,5-1,6GB VRAM’u, którego na GTX570 jest mało. Obudowę zmień koniecznie, bo musi być przewiew, solidność - celowałbym albo w IMO brzydkiego Piluma (ale skoro wybrałeś “coś takiego”, to może przypadnie Ci do gustu), albo Gladiusa, który jest świetną obudową, no ale teraz (chyba, że cena spadła) kosztuje nieco za dużo. Chyba, że możesz celować nieco wyżej, to Regnum L50 ma dobrą wentylację
Nvidia Gigabyte GTX 560 Titanium 1GB DDR5 PCI Express 16 gościu, u którego składałem chciał 820, a zeszło na 770, na giełdzie byłem niedawno, po 920 są.
Do kręcenia lepiej się nadaje Asrock P67, i5-2500K jest opłacalniejszy, przy codziennych zastosowaniach różnice są marginalne, chyba że ktoś renderuje. GTX 560 Ti do demonów wydajnościowych nie należy, lepiej HD6970 za 4k
Poza tym, nie ma co się podniecać, ile ma MB, albo GB RAM ma karta graficzna, jak wiadomo, że wszystko zależy od bitów, shader - ów,
rozdzielczości ekranu i w grze, a nie od jakiś MHZ, i innych ■■■■■ół. - Co z tego, że domas00 będzie miał kartę, która obsłuży rozdzielczość 2560x1600 ( przykładowo )
jeśli w grze jej nie wykorzysta, bo monitor nie obsłuży takich rozdzielczości.
Zwykle różnice na tych wykresach nie odpowiadają nawet różnicy taktowania 2600k i 2500k, kolejna kwestia, większość gier wciąż w najlepszym wypadku wykorzystują tylko 2 rdzenie, masowe wykorzystywanie w tytułach 4 rdzeni to wciąż pieśń przyszłości. Na koniec najbardziej istotna kwestia - 400zł różnicy daje w efekcie mocniejszą grafiką / porządne chłodzenie procesora. Gdy wliczymy ten fakt do wykresów wydajności to okaże się że 2500K jest w rzeczywistości wydajniejszym procesorem od 2600K.
Nie, nie chodzi o mocne oc, wystarczy spojrzeć na wykresy, w większości zastosowań po podbiciu taktowania 2500K o te 100MHz, tak aby miał takie samo taktowanie jak 2600K, nie uświadczysz różnicy. A jak kupisz 400zł droższą kartę graficzną do 2500K, to jak myślisz, który zestaw będzie wydajniejszy w grach, 2600K + grafika X, czy może 2500K + grafika 400zł droższa od X…