Wybór komputera - Zestawy komputerowe

W piątek jadę do sklepów zobaczyć jakie ceny zaproponują, ew zobaczę jakie inne sprzęty mają, choć nie sądzę by ktoryś w tej cenie był mocniejszy, od zaproponowanego zestawu.

I jeszcze karta graficzna która lepsza firma? XFX, gigabate, amd, saphira, czy asus?

Zależy od tego, jaki układ bierzesz - Gigabyte bym omijał szerokim łukiem bez względu na producenta, XFX robi dobre karty (ale tylko te wersje z dwoma wentylatorami, te pojedynczymi potrafią nieźle suszyć z tego co wiem), Asus-a bym też raczej omijał, bo DirectCU jest, ale nie II, AMD chyba już nie do dostania, Sapphire jeszcze ciekawy jest, ale wpierw bym na XFX’a polował.

Aha dzięki, z tego co przedtem pisaleś, to xfx własny producent który osadził radeona na swojej PCB i wstawił własne chlodzenie :). Poszukam.

I w sumie został jeszcze VTX co o nim sądzisz?

VTX to chyba najtańsza alternatywa.

Ja bym kupował XFX, sam go mam, tyle że z jednym wentylatorem.

PS. Wcale tak nie suszy, w tej chwili +29C za oknem i przy przeglądaniu neta ma 36C :slight_smile:

Ostatnie pytanie. Jak by to wyglądało jak bym wziął intel I5 2500k a wyrzucił dysk twardy. Cena wtedy to coś 2200 zł. Dysk w domu mam zewnętrzny 750GB WD caviar Green 7500AAVS, Sata II, 8MB cache. Chyba 7500 obr/min. Tak wynika z etykiety dysku. Podszedł by w ogóle pod ta płyte Asrocka Sla? Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem.

EW I5 -2300/400 + HD6870? Mam mętlik w głowie znow jeżeli chodzi o procek

Jeszcze jedno- przy składaniu pasta jest termo jest już czy trzeba osobno :D?

Z tego co doczytalem to są dyski energooszczędne, dał by radę pod normalną pracę?

Nie, jak już chcesz zmieniać to od razu na 2500K :wink: A tak i3-2120 i kiedyś sobie weźmiesz 2500K albo coś z Ivy Bridge (ale się słabo kręcą :wink: )

A reszta pytań, pasta i ten dysk? da on radę na normalną pracę?

Na standardowym coolerze od Intela z tego co wiem jest już aplikowana pasta termoprzewodząca.

Dysk myślę, że jak ruszy, to powinien dać radę.

Pasta to najlepiej Arctic MX-2 oraz Zalman STG2 (ta od Intela to najwyżej średniak jest). Podałbym Ci link do stosownego testu ale ostatnio ktoś uznał, że linkowanie do wartościowych testów jest spamem. Musisz zatem sobie to wyGooglować: “Test past termoprzewodzących – mity i fakty” :slight_smile:

Zamówione :

I5-2500k

P67 asrock pr 3 ddr3

XFX 6870 2 wentylatory

nagrywarka dvd lg

4gb ram god ram 1300mhz

OCZ 550 wat

budowa brutus.

WD cavler green- wiem że to jak magazyn powinien być, ale wolałem wziąc i5 już a dysk kiedys sobie zmienię jak stanieją.

I git :wink: Fajny build :wink:

Prosiłbym o złożenie dla mnie zestawu za max. 2350zł z przesyłką.

Ma być wszystko tj. obudowa, dysk, napęd tez :wink:

Platforma Intel, do gier.

Czekam na propo.

EDIT: Zapomniałem dodać, produkty mogą być z każdego sklepu oprócz morele.

Chcesz się AMD pozbyć? I czy chcesz w przyszłości wpakować procka z odblokowanym mnożnikiem by pokręcić, czy pakować H61 ;>?

Myślałem o czymś na LGA1155 :slight_smile:

Jeżeli chodzi o AMD to odstąpiłem od umowy, długa historia :wink:

To weź tak jak ja i5-2500k + p67/z67, ew lepsze GPU czy zasilacz mocniejszy. Potem to wykręcisz na około 4,5ghz z dobrym coolerem i z potwora zrobi się jeszcze większy potwór.

Tyle że mi nie wyjdzie raczej 2350zł ;/

Prosiłbym żeby ktoś mi podał jakiś zestaw (najlepiej ze sprawdzonego sklepu gdzie montują za 1zł i sprawdzają przed wysyłką) coś:

-z Intel i5 LGA1155

• w miarę dobrą grafiką

Ja to nie wyjdzie? sama puszka za 2350? na luzie. Powiedz co chcesz dokladnie. Karta sieciowa?, jakieś inne karty rozszeżeń? ja dałem 2,250 za ten co podalem wyżej.

Racja, ale dysk już miałeś.

Chcę zwykłe pudło, karta sieciowa będzie pewno w płycie głównej.

-Płyta Główna

-Procesor

-Grafika

-Ram

-Napęd

-Dysk

-Obudowa

-Zasilacz

I to wszystko ma być za 2,350 najlepiej z techplanet.

I żeby było jak najlepsze do gier.

W sumie mam już typ ale poczekam na innych.

To może podaj, co ty ułożyłeś i się oceni, zamiast męczyć się w sklejanie od nowa :stuck_out_tongue:

Myślałem o czymś takim:

-Intel Core i5 2400 LGA1155 BOX

-Gigabyte ATI Radeon HD6850 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver.OC)

-Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

-Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9

-SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

-OCZ ZS 550W

-Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) // Co myślicie o tym dysku?

-Samsung nagrywarka SH-222BB czarny/wewnętrzna OEM