Przypuścmy że wezmę tą MSI Z77A-GD55 no i grafe gtx 670 tylko napiszczie która wersję.Dobierzmy jeszcze procka np i5 2600k ,zasilacz no i obudowę , która będzie spełniała swoje zadanie a zarazem fajnie wyglądała coś jak Zalman Z11 High Performance Mid ATX Desktop Tower PC Computer Case
Bzdura chłopcze. Może w przypadku ivy bridge te 5 mocnych faz wystarczy na oc na powietrzu, ale to tylko z tego względu że procesory te się przegrzewają.
Do tandemu najlepiej będzie wziąć GTX670. Jak rozumiem chcesz mocno podkręcać procesor, w związku z tymi dwiema rzeczami, zalety płyt z77 i z68 tj. lucid virtu i obsługa igp, czy też wsparcie pci-e 3.0 zupełnie ciebie nie interesują, bo do mocnego oc słusznie wybierasz sb. Po oc całość pociągnie te 600W, ale dla zapasu te 750-800W mogą być znamionowo na zasilaczu. W związku z powyższym w wyborze płyty głównej sugerowałbym się głównie sekcją zasilania procesora, bo ewidentnie zależy tobie na podkręceniu tego podzespołu i nie bez powodu, do sli z kart z wysokiej półki da ono dobry efekt.
Silencio 550 to jakaś parodia wyciszonej obudowy. Wystarczy sprawdzić testy temperatury w tej obudowie aby wiedzieć, że tam jest i za ciasno i za ciepło. Nie wiem kto to w ogóle projektował Bo to jest przykład wyciszonej obudowy niebezpiecznej dla sprzętu komputerowego…Jeśli ma być cicho a przestronnie, to prędzej
Seagate 500 GB Barracuda (16MB, Serial ATA III) 279 zł
MODECOM Feel 520W 139,90 zł
SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black 149,90
Suma: 2784zl i wolałbym już jej nie przekraczać, bo początkowo miało być 2500… Przyznaję, że nie znam się zbyt dobrze na sprzęcie, więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie pomocne sugestie. Pozdrawiam.
Jest to moj pierwszy post wiec witam wszystkich miło. Mam mały problem ze złozeniem kompa więc stwierdziłem ze spytam o porade. Oto co siedzi w mojej puszcze
płyta głowna - gigabyte ga31m-es2l
procesor - Intel® celeron® cpu e1400 2x2.0 gh
geforce - 8400gs 512m ddr2 64bit cart dvi hdmi
3g ddr2 ale z tego co wiem ta karta obsługuje tylko 4g ramu …
a zasilacz Fever 230v 6A 50Gz nie wyglada ciekawie hheh
o dysku nie mowie bo nie chce go wymieniac.
Miałby to byc komp do gier.
Ogolnie to myslalem o tej karcie ale nie wiem czy ona bedzie pasowac
Witam. Szukam kompa stacjonarnego, najlepiej używka, bo zależy mi na czasie i na niedużym wydatku ( około 1100 zł). Na komputerach się nie znam, dlatego proszę o pomoc forumowiczów. Komputer ma służyć do użytku domowego: jakieś gry (niekoniecznie najnowsze), internet, filmy, muzyka i żeby go bardzo nie spowalniał antywirus. Możecie coś doradzić ?
Cześć. Potrzebuję komputera do gier, mam do dyspozycji od 4 do 4,5 tysiąca i proszę Was o to że jak będziecie podawać zestawy to podawajcie dwa jeden za 4 drugi za 4,5 tysiąca. Zależy mi na dobrej grafice (myślałem o GTX 670), procek i5 chyba wystarczy (chyba że macie inne zdanie), RAM 8GB. Wiem że przy blaszaku za 4 tysiące wypadało by mieć dysk SSD ale jeśli byście mogli to podajcie też jeden zestaw w tych cenach co podałem ale bez SSD’ka bo wolę wydać teraz te 4/4,5 patyka na dobre GPU, CPU i MOBO a SSD zawsze mogę dokupić za 2/3 miesiące.
Chciałbym abyście pomogli mi w doborze podzespołów do mojego składaka. Dodam, że jego głównym zadaniem byłoby dostarczanie mi rozrywki poprzez gry (takie jak BF3 i inne nowsze). Oto co mam:
Płyta główna: ASRock 970 Extreme 4
Procesor: tutaj mam dylemat pomiędzy AMD Athlon II X4 651 lub jakimś FX
Ram: i tutaj właśnie mam pytanie czy 4 GB RAMu Mi wystarczy i jaką szyną miałby być taktowany najlepiej oraz czy kupować np. 2x 4GB czy pojedynczo (tutaj też bym poprosił o propozycje)
Grafika: tutaj także mam dylemat pomiędzy MSI GF GTX 560 a HiS Radeon HD6850
Zasilacz: w tej sprawie poprosiłbym o jakieś porady, bo kompletnie się nie znam; taki żeby uciągnął ten cały sprzęt
I jeszcze dodatkowy wentylator, najlepiej taki żeby nie był za drogi a dobry
Co do dysku to w tej sprawie sobie poradzę sam. Wybrałem taką płytę główną ponieważ zależy Mi głównie na przyszłej możliwej rozbudowie komputera bez potrzeby wymieniania właśnie płyty głównej, a także dlatego, że posiada UEFI. System którym bym się posługiwał to Windows 7 Home 64 bit.
Nie mam jakiś specjalnych wymagań co do ceny. Tak myślę się zmieścić w 2000 - 2500 zł, wliczając cenę systemu, czyli jakieś 350 zł.
Co do wentylatora, to wydaje mi się, że musi być jakiś na procesor, żeby się nie grzał. Później pomyślę nad kupieniem jeszcze takiego dodatkowego wentylatora, dla ogólnego chłodzenia.
Prosiłbym jeszcze, żeby ktoś mi doradził jak ma być taktowany ten RAM najlepiej (w MHz).
Dzięki JARObb za pomoc. Wezmę tak jak mówisz, jeden z podanych procków.
AMD z rodziny K10 leci na megaherce. Ja przy 2000MHz CL7 mam dużo lepsze wyniki, niż przy 1600MHz CL6
Jeśli jednak nie będziesz bawił się w benchmarki i OC, to warto brać najtańsze pamięci, a zaoszczędzone pieniądze włożyć np. w lepsze chłodzenie procesora.