Wybór komputera - Zestawy komputerowe

najczęściej kupuje się właśnie komputery w kwocie około 2tyś nie drogo a da się pograć we wszystko

to prawda, ale z żywotnością już chyba troche gorzej, nie?

Ja osobiscie wole dac za komputer 4000 - 4500 i żeby słuzył wiele, wiele lat.

Na komunie dostalem komputer za 4000 ( 11 lat temu ) dzisiaj do was z niego pisze.

tak, tylko ze w dzisiejszych czasach taki sprzęt starzeje się dużo szybciej, chyba że jestem w błędzie…

ktoś powie kupie super maszynę za 4K i będzie na 4/5 lat ,a ktoś powie ,a ja kupie za 2K starczy mi to na 2 lata później sprzedam ,i kupię za 2K nową maszynę i w ten sposób będę miał sprzęt zawsze na czasie i gwarancji ,trudno cokolwiek przewidzieć w dzisiejszych czasach :smiley:

Właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać swojego dwulatka, dołożyć kilku stówek i kupić coś nowszego. Swoją drogą ile bym dostał za budę z podpisu, bez dysków twardych?

Witam.

Mam pytanie co sądzicie o tym zestawie:

1# MSI GTX 560Ti Twin Frozr II/OC (i tu jest problem nigdzie nie mogę jej zdobyci )

2# Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155

3# Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX

4# Dysk Seagate Barracuda 3.5’’, 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ

5# Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9

6# Asus Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel), SATA, BULK

7# Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD

8# Zasilacz XFX ATX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU

Czy na tej karcie graficznej BF3 ujdzie mi na ultra/hight w multi ?

A może polecacie jakiś komputer na AMD, komputer ma służyć mi do gier, cena zestawu to tak 2500 - 2600 zł.

p.S

Co sądzicie na kupowanie podzespołów w różnych sklepach (tam gdzie najtaniej) i potem składanie go samemu w domu ?

Czy zamierzasz kręcić procesor.

560ti jest nie opłacalna lepiej wziąć 7850/7870.

Zasilacz wziąłbym XFX 550

Bez sensu ponieważ w każdym sklepie będziesz musiał zapłacić za przesyłkę, lepiej zamówić wszystko w jednym sklepie internetowym i raz płacić za przesyłkę (dzięki kodom przesyłka może kosztować 1zł).

Potrzebna jednostka centralna w okolicach 400-500zł.

Przede wszystkim do prac “biurowych” - internet, pakiety office, filmy (z dysku i sieci), jakieś programowanie.

( Z grami będzie miał tyle wspólnego co nasz basen narodowy z uprawą ryżu. :smiley: )

Komputer ma dobrze współpracować z monitorem w rozdzielczości FullHD (1920x1080).

Ma być cichy!

System operacyjny niekonieczne dołączony. Mam swoją wolną licencję na XP.

Co sądzicie o czymś takim?

http://allegro.pl/dell-745-dual-core-2x … 35566.html

http://allegro.pl/dell-optiplex-755-c2d … 54028.html

Nie znam się na OC , ale nie wykluczam takiej możliwości.

@Pon.Lok

jak w sumie nie wiesz jeszcze czy będziesz podkręcał czy nie , to można by rozważyć procesor Intel Xeon E3-1230V2

wydajność troszkę większa w grach niż na i5 którego to musiałbyś podkręcić powyżej 4.0 GHz aby przeskoczył E3-1230V2 ,a to wiąże się z dodatkowymi kosztami na chłodzenie dodatkowo wzrośnie pobór prądu, w i5 2500K masz 4 rdzenie ,ale nie posiada on HT ,a Xeon posiada 4 rdzenie i HT czyli mamy w sumie 8 wątków tak jak w i7 w systemie widzimy go jako 8 rdzeniowego ,cena znacznie niższa od i7 a od i5 wyższa o około 30zł do niego płyta główna wystarczy tańsza ASRock B75 Pro3-M ,wspomne jeszcze że Xeon E3-1230V2 wykonany jest w nowszym procesie technologicznym posiada też więcej pamięci podręcznej bo 8MB

http://www.morele.net/procesor-serwerow … 2s-479458/

http://www.morele.net/plyta-glowna-asro … -m-471782/

560ti DirectCU II to koszt około 910zł za drogo bo HD7870 DirectCU II to koszt około 980zł przy czym 7870 będzie wydajniejsza w niektórych grach nawet do 100%

Płytę którą podałeś nie ma starszych wejść IDE co by mi się przydało mógłbym podłączyć starą nagrywarkę czyli zaoszczędziłbym ok 70 zł.

Czyli mówisz ,że Xeon starczy na dłużej i jest lepszy od I5 2500k, no ale dobrze a co jeśli najdzie mnie ochota na OC ?

Czyli polecasz kartę graficzną 7870 czy może jakąś tańszą ?

HD7850 tańsza i również wydajniejsza w grach od 560ti

co do procesora ,to jest uniwersalny moim zdaniem nie tylko do grania ,bo w programach do obróbki grafiki,wideo zdjęć itp. przykładowo Sony Vegas praca z tymi programami będzie przyjemniejsza .OC nie zawsze przynosi skutki w codziennym użytkowaniu nie poczujesz różnicy ,różnicę zobaczysz w 3DMarkach :smiley: w grach OC nie zawsze przynosi skutki ,w jednych grach efekt rzędu 2/3 klatki ,w innych więcej czasami gdy gra jest na granicy płynności to przydaje się te kilka klatek ,ale przy takim zestawie tobie to nie groźi :smiley:

niestety na LGA1155 nie ma płyt głównych z IDE to u konkurencji AMD tylko , procesory AMD są sporo tańsze ale nie tak wydajne ,bo popularny model phenom II x4 965 za 350zł jest porównywalny wydajnością do i3 intela do budżetowego PC w sam raz ,ale jak masz pieniążki na i5 to trochę bezsensu wybierać słabszego phenoma i płytę z IDE po to by podłączyć napęd , swoją drogą to nie pamiętam już kiedy używałem napędu :wink:

Ja bym polecił Ci to samo co kolega falcon89 czyli:

1. Zasilacz XFX 550W

2. Wziołeś nie zbyt wydajną karte graficzną, bierz 70 zł droższą HD7870

3. Ja osobiście wzioł bym 2x4 ramy bo to bardziej przyszłościowe rozwiązanie

4. Zostań przy tym zestawie co napisałeś, po podkręceniu jest lepszy od tego xeona, kiedyś te kilka klatek może go poratować bo nie wiadomo czy chce mieć ten komputer na 3 lata czy na 6 lat.

Witam,

przymierzam się do kupna zestawu:

-Intel Celeron G530

-MSI H61M-P20

-4GB DDR3 Patriot

Czy przy typowych zadaniach (WinXP, Skype, GG, Firefox, czasem filmy, The Sims 3 czy OMSI) odczuję wzrost wydajności w stosunku do P4? I czy mój zasilacz uciągnie taki zestaw?

Link do zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/PsbBg/

Zasilacz da radę.

Pamięci weź 4GB w jednej kości.

Tak.

Dodane 04.11.2012 (N) 10:53

Procesor weź (kilka zł różnicy) http://www.morele.net/procesor-intel-ce … 50-479021/

Co do grafiki mnie przekonałeś , właśnie szukałem jakiejś grafiki na topie i myślę ,że HD7850 jest dobra. A czy mógłbyś podać jakiegoś GF podobnego wydajnością do HD7850. Lecz nadal mam wątpliwości do procesora, komputer ma służyć na ok 3-6 lat i nie wiem czy lepszym rozwiązaniem było by wziąć i5 -2500k czy Xeon E3-1230V2.

Gdybym wybral Xeon E3-1230V2 to jaka pyta glowna ?

p.S

Nie jest mi potrzebna płyta główna z integrowaną grafiką.

GeForce GTX 660

Na przykład wcześniej polecany ASRock B75 Pro3-M

Obecnie to procesory mają zintegrowane grafiki a nie płyta główna.

Tak, wiem pomyliłem się, xeon e3-1230v2 i tak nie ma zintegrowanej grafiki(chyba). Nasuwa mi się taka myśl czy takie używanie procesora serwerowego jako procesora domowego jest dobre tzn czy nie będzie żadnych nie dogodzeń z pamięciami RAM (bez ECC czy jak to się pisze) czy dyskami, kartą graficzną itp…

A więc jaki procesor starczy mi na dłużej i5 - 2500k czy xeon e3-1230v2, podjąłem decyzję ,że nie będę bawić się w oc procesora ale chciałbym aby płyta miała możliwość modernizacji na przyszłość. A może polecacie jakiś inny procesor z serii i5 jeśli będzie wydajniejszy.