Szczególnie dziękuję za wskazania Celerona - rzeczywiście w rankingu cena/wydajność bije tamtego na głowę, dlatego zmienię na tego. Co do dysku twardego, to wiem, że wystarczy dopłacić ok. 10zł i mieć 320GB, a później kolejne 15zł i cieszyć się 500GB itd, ale w tej chwili rodzicom na styk wystarcza dysk 40GB, więc 250-tka będzie i tak zbyt duża.
Gorzej jeśli chodzi o linuksa - sam nie jestem jego zwolennikiem. Próbowałem u siebie OpenSuse i Ubuntu i nie wiem skąd te zachwyty nad linuksem. Tylko się utwierdziłem, że nie bez przyczyny Windows jest najpopularniejszy na świecie. Co prawda po Waszych postach pobieram właśnie Lubuntu i sprawdzę go u siebie, ale chyba zakup Windowsa jest nieunikniony. Może zatem lepiej W7?
Ostrzegam, że na bank kiedyś pojawi się problem z OO czy LO i otwarciem niektórych dokumentów DOCX, albo XLSX (szczególnie tych z formułami), czasem PPTX. MS Worda nie zastąpimy LibreOfficem i vice versa. Więc może się okazać że trzeba i kupić pakiet MSO.
Ja openSUSEm się nie zachwycam tylko na nim pracuję, a na Ubuntu i jego szybkością i stabilnością można szału dostać jak na Windowsie Millenium z interfejsem W8, więc od tego trzymaj się z daleka.
Czemu by nie jeśli Windows 8 Tobie i rodzicom nie podchodzi, a Linux to w ogóle. Oczywiście bierz 64b. Ponoć ma być wspierany dość długo (2020?). Może jest już tańszy.
Co do dysków - Twój wybór. I tak wszystkie podobne do ww. (250-500 GB) mają 16 Mb/cache więc różnicy nie będzie. Jeśli chodzi o pojemność to pamiętaj, że ktoś kupi telefon z kamerką HD, czy kamerę lub profesjonalny aparat 12 Mpix i zacznie wgrywać to na kompa, to wtedy wolne miejsce ucieka znacznie szybciej. Film MOV 720p to ok 1 GB / 10 minut.
potrzebuje pomocy w wyborze tanich podzespołow, które będą w miare możliwe, nie szukam pc za kilka tyś a za1200zł max
lubie posiedziec amatorsko przy proshow producer lub after efect i tam wazny jest procek, nie wiem tu pasuje jakis 4 rdzeniowy,
ram, cos powyzej 1333, jak najwiecej i dysk na ssd mnie nie stac chyba ze kupic 2 bo nie którzy tak robią tylko nie wiem czemu? jeden duzy a drugi mały 32gb np, tylko ja szukam by było tanio, karta graficzna zintegrowana,
i nie wiem jaka płyta, zasilacz jakis normalny bez cudaków wielowatowych
bardzo bede wdzieeczny za pomoc
link do sklepu z którego bede brał pc, prosze o złozenie czegos i wklejenie tu propozycji, dziekuje
Zamowilem ten Sam zestaw powyzej tylko bez napedu DVD, I uwazam ze w tej cenie jest to najbardziej wydajny komplet. Smialo zamawiaj. I tylko nie probuj kupywac zestawu na allegro!