Witam. 
Po spaleniu się mojej grafiki oraz 2 kości pamięci RAM w moim 5-latku postanowiłem, że czas na zmianę. Mianowicie chcę zakupić grafikę, procesor, płytę główną, pamięć RAM oraz zasilacz (mój aktualny zasilacz to zwykły, chiński szmelc). Powiedzmy, że chciałem się zmieścić w ok. 1700 zł, ale jeżeli była by taka potrzeba dopłacić. Złożyłem więc sobie taki zestawik:
Procek: Intel i3-3240 Specyfikacja
Główna: Asus P8H77-V LE Specyfikacja
Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500/600W (modularny)
Grafika: Palit GeForce GTX 650 OC (ze względu na najniższą cenę na tym chipsecie i według parametrów największą wydajność) Specyfikacja
RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600Mhz DDR3 CL9, black series.
Łączny koszt: 1706 zł
Jednakże sklep w którym chciałem dokonać zakupu dwa razy był zamknięty (a u nich byłem pewien, że te części dostane), pojechałem do innego.
Tam Pan sprzedawca stwierdził, że w tych pieniądzach lepszy będzie AMD. (teraz się zastanawiam czy głupi byłem, że dałem się na to namówić). Parametry przekonywały, ale teraz powiedzcie mi proszę, jak to jest na prawdę? Tylko proszę bez fanatyzmów. Moja opinia o AMD jest nie najlepsza. W sumie nigdy na dłuższą metę z nich nie korzystałem, ale czytam dużo opinii i niestety większość jest zła. Natomiast Intele wydają mi się jakościowo lepsze, bardziej zaawansowane technologicznie, ale może to tylko moje złudzenie. Części, które przedstawione są poniżej otrzymam w poniedziałek.
Procesor: AMD Fx-6200 AM3+, 64bit, 3,8GhZ, cache 14MB, Black Edition Specyfikacja
Płyta: Gigabyte Ga-970A-D3 (NIe wiem który rev) Specyfikacja (rev 3.0)
Zasilacz: Corsair CX Series 600W, modularny, 80+
Grafika: Gigabyte GeForce GTX 650 OC, 1GB DDR5 (128 Bit), HDMI, DVI, D-Sub
RAM: Kingstone 2x4GB 1866MHz DDR3 CL9 XMP Beast Series
Łączny koszt: 1820 zł
Prawdopodobnie na procka będę musiał jeszcze dokupić chłodzenie, bynajmniej tak radził sprzedawca. Poradźcie, teoretycznie Intel ma 2 rdzenie i 4 wątki, a AMD 6 rdzeni, o większej częstotliwości taktowania zegara. Co o tym sądzicie? Który zestaw jest lepszy? Ewentualnie, mimo że raczej już za późno, macie jakieś inne propozycje do 1900 zł?
Pozdrawiam, miłego dnia, radbarz