Wybór komputera - Zestawy komputerowe

Dziwne tłumaczenie ale to nie moja sprawa. Zrobisz jak chcesz.

Dobrze zrozumiałem, chcesz kupić 4 licencje Windows 7 Home Premium?

Przykładowe ceny:

http://www.morele.net/microsoft-windows … em-377358/

http://www.ceneo.pl/11330131

tak 4 licencje. Tylko żal mi tych 8 na XP bo leżą a w końcu by się przydały tylko wiem że gorzej z sterownikami. a co do intel core i3 to ile bierze prądu i jak spisuję się podczas gier ?

TDP [W]

55

tego xp w ostateczności mozesz sobie zostawić

no chyba,że wstawisz tam ten procesor,zamiast i3

http://www.morele.net/procesor-intel-co … 70-498899/

Faktycznie tyle potrzebujesz licencji czy kupujesz na zapas?

Nie wnikam po co tyle licencji na system Windows XP kupiłeś, ale jego czas już minął. Owszem można go (XP) zainstalować na starszych komputerach ale na nowych to tylko Windows 7 albo Windows 8.

Pamiętaj też że nie wszystkie nowe gry będą na Windows XP.

Nie wiem ile prądu bierze. Procesor podczas gier to nie wszystko, liczy się też m.in karta graficzna. Zestaw który złożyli ci koledzy wyżej będziesz działał naprawdę dobrze.

Nie powinno być problemu ze sterownikami pod XP (według mnie ten system jest już trochę przestarzały). Jeśli możesz (masz na to środki) to weź 7 lub 8 (bez komentarza).

Witam. Oto mój obecny konfig:

procesor: intel pentium 4 530

płyta główna: msi pm8m3-v

pamięć : kingston 2x1gb hyperx blue DDR DIMM 200

grafika: sapphire radeon HD 2600xt 256bit

dyski: oba WD caviar 320 i 500 GB ata

obudowa:Obudowa Tracer TRO-795 Inspire

zasilacz:ocz sz-550W ( bo highlander z obudowy nie wytrzymał)

a to przyszły konfig:

procesor: intel core i5 2500k

płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3)

pamięć: Kingston DDR3 8GB/1333 (2*4GB)

grafika: MSI Radeon HD7850 2048MB DDR5/256b OC

dysk:Seagate Barracuda 3.5’’, 500GB, SATA III/Seagate mommentus XT II 750GB HDD + 8GB SSD(to albo to)

obudowa: silientiumpc brutus 310

cooler: SilentiumPC Fera Pro

wentylator: SilentiumPC Zephyr 120x120x25mm

zasilacz: posiadam

Windows 7 64Bit OEM

jestem otwarty na sugestie, co mógłbym zmienić.

Za każdą radę serdecznie dziękuje

Budżet tak około 2600 na same podzespoły

Cześć

HeadHood moim zdaniem zestaw w porządku. Jaki budżet przeznaczasz na nowy komputer?

HeadHood

Obudowę zmień na SilentiumPC Brutus 410

Dodane 23.01.2013 (Śr) 14:02

Jeśli możesz dołożyć to chłodzenie weź SilentiumPC Fortis HE1225

Jaki masz budżet na komputer?

HeadHood

szkoda,że nie ma tej obudowy(w morelach) co podał falcon89 bo byś miał w jednym sklepie wszystko

natomiast ja bym się zastanowił czy nie lepiej by było teraz nie barć tego SilentiumPC Fera Pro i wentylator: SilentiumPC Zephyr 120x120x25mm

a wybrać tę obudowę

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-czarna-418072/

dodatkowe chłodzenie byś sobie zamontował w przyszłości

HeadHood

Może obudowa z USB 3.0 SilentiumPC Brutus 430 Pure Black

nad fortisem i brutusami 430/410 też się zastanawiałem. ale wolę teraz dołożyć chłodzenie i wentylator, ponieważ i5 z 3.3 GHz skoczy do (co najmniej) 4 GHz, więc chłodzenie się przyda. ze względu właśnie na OC wziąłem też płytę z chipsetem p67 B3 i 2-gigową grafikę od MSI (ze względu na większą kompatybilność z msi afterburner)

A ta zalamanowska obudowa jest całkiem całkiem.

ogólnie to dzięki za rady. rozważę jeszcze wszystkie za i przeciw.

Siema. Składam komputer dla kumpla i budżet to 2500 - 3000 zł razem z systemem ( W 7 64bit ) czyli możemy założyć że na jednostke centralną mamy 2700. Mam dylemat czy składać mu komputer na i5 2500k + R 7850 czy na i5 3470 + R 7850. Komputer ma być do codziennego uzytku ale głównie do grania.

Aktualnie jestem za tym żeby złożyc mu taki zestaw

i5 2500k

Asrock p67 pro3 b3

2x4 GB ramu

WD blue 1tb

XFX 550W

silentiumpc brutus 430

Lite-On iHAS122

i radeon 7850

Razem bez systemu wyszło 2750 zł

A w przyszłości dokupił by chłodzenie jakieś za 100 zł i można by było kręcić.

Myślicie że na R 7850 odpali wszystkie aktualne gry na full ustawieniach czy może lepiej złożyć coś na i3 z lepszą grafiką i ogólnie to dobry wybór w tym budżecie ?

Ps. jeśli zestaw który podałem jest okej to opłaca sie kumpla przekonywać do dołożenia do R 7870 ? W benchmark’u jest różnica 1100 punktów między tymi kartami. Opłaca sie dokładać ?

zależy jaka cena , czy 7850 da się kręcić i czy win 7 jest w wersji OEM czy pudełkowej.

guucio

Zestaw bez OC (i5, 7870) http://www.morele.net/inventory/info/hzTmve/

Witam

Szukając rady nt kupna zestawu komputerowego trafiłam na to forum, podoba mi sę życzliwość więc i ja zapytam. Otóż wymieniam zestaw z 2004r (p4gpl-x/P IV 4MHz. /WD1600JS/GeForce 6200/ RAM 1G) bo się muli i już czas najwyższy . Kolejny zestaw ma być na następne 6-8 lat , nie będzie podkręcany, raczej budżetowy (planowane ok 2500 pln ale to nie jest bariera), coś na i5/ RAM 8 GB z możliwością rozbudowy do 16/ 500-1000 GB, możliwy SSD (poza podanym limitem) do domowego użytku ( HTPC) ,szybkiego internetu (filmy, skype), jakiś norton w tle, może być BT do przesyłu na Full HD TV (zakup w planach), ale na płycie poza HDMI chcę wyjścia na 3-rzędowe piny do starego monitora (awaryjnie) i USB 3.0. Zestaw będzie sporadycznie użytkowany przez dorosłe dzieci oraz młodzież licealną, więc jakieś gry, jednak nie może być zupełnie słaby, obudowa stonowana – mam już wój przebieg :wink:

Będę wdzięczna za propozycje

Pozdrawiam

anguria

Witam,

Preferujesz jakiś sklep (internetowy)?

Dodane 24.01.2013 (Cz) 11:27

Proponuję taki zestaw (przykładowy sklep)

Pamięć Corsair XMS3 8GB, 1600MHz DDR3, 9-9-9-2

Zasilacz XFX ATX Core 450W

Płyta główna Gigabyte GA-B75M-D3H

Napęd Asus DRW-24B5ST

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5’’, 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB

Procesor Intel CORE i5-3470 3,2GHz

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7850 1024MB DDR5/256bit

Obudowa SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB3.0

Cena ok 2500zł

Dysk SSD na przykład Samsung 840 120GB lub Plextor M5S 128GB

Naczytałam się o morelach , ogólnie brałam pod uwagę zestawy podane na pccentre.pl i purepc.pl - sama nie złożę (bo się nie znam). Chcę by się szybko odpalał (stąd rozważania ssd) i nie wieszał się przy wielu wątkach. Zakup będzie limitowany maksymalną kwotą 3500 wraz z oprogramowaniem, więc na samą skrzynkę 2,5-3kpln, nie chcę AMD

Cześć

anguria więc powyżej masz bardzo fajny zestaw na plaftormie Intela.

Choć jeśli planujesz dodatkowo zakup dysku SSD zmieniłbym podstawowy dysk na 500GB (chyba że zamierzasz przechowywać na nim dużą ilość danych).

anguria

Niektóre sklepy oferują usługę złożenia komputera z wybranych podzespołów.

Konstruują zestawy poglądowe, na podstawie ich można dopasować komputer pod swoje wymagania (nie wszyscy wykorzystują komputer do tych samych rzeczy).

Zweryfikuj zestaw złożony przeze mnie i poczekaj na propozycje innych użytkowników.

Różnica w cenie 500GB/1TB nie jest tak znaczna, chyba że coś innego jest na rzeczy (szybkość, temperatura, awaryjność). Co z tym DVD (lite-on? asus?). Płyta dobrze oceniana (nie mam pojęcia więc czytam), mam nadzieję że usb 3.0 na panelu przednim. Jakaś zamienna obudowa? Czy do ssd jest potrzebne coś do mocowania? No i jak to z gwarancją po złożeniu wygląda? (które elementy mają krótką gwarancję, co można zamiennie kupić by była ona dłuższa?)