“Starsza młodzież” prosi o pomoc fachowców z Forum, gdyż planuje prezent dla “młodszej młodzieży” na 18-tkę w postaci zestawu do: gier w fullHD (głównie strategie typu Total War, Wiedźmin, itp. starsze i nowe), oglądania filmów (w tym blue-ray), słuchania muzyki. Potrzebne będą: procesor, płyta główna, niezależna karta graficzna, niezależna karta dźwiękowa, pamięć min. 8 GB, HDD 1T, nagrywarka, obudowa, klawiatura, mysz, chłodzenie, zasilacz, monitor (spory, ale odpowiedni), dobry system operacyjny. Mam nadzieję, że się dobrze przygotowałem . Budżet na zestaw w granicach 3000-3500 zł z montażem. Mam na to czas do połowy marca, a w tych sprawach jestem cieniutki. To jest sprawa pierwsza.
Sprawa druga to propozycje przydatnego darmowego lub nie oprogramowania do nagrywania muzyki, filmów z kamery, obróbki zdjęć.
Z nadzieją czekam na “pomocną dłoń”. Pozdrawiam wszystkich.
klawiatura i myszka jakaś zwykła czy to ma być na epicko :D?
– Dodane 06.02.2013 (Śr) 22:54 –
Skoro do gier i obróbek to Windows 7 Prrmium powinien starczyć zawsze to o koło 50-100zł taniej a i tak Pro czy ultimate się nie wykorzysta, teraz jak wielki ma być monitor 20 cali starczy ?
Myślę że napęd bluray będzie zbędnym dodatkiem zwiększającym cenę gotowego zestawu. Zwykła nagrywarka DVD “styknie”. Odbiorca sprzętu jest jakimś zapalonym audiofilem? Czy też zajmuje się obróbką muzyki? Więc odrębna karta dźwiękowa również nie jest zbyt potrzebna, integra także sobie poradzi z dźwiękien z gier. Z drugiej strony czy potrzebny jest dysk 1 TB? Myślę że lepiej ciut dołożyć i kupić jedynie SSD 128 GB - powinno starczeć na system + 4 gry. Chłodzenie box powinno sobie poradzić ze sprzętem i nie ma potrzeby dokładania do lepszego chłodzenia - zakładam, iż nikt nie będzie go podkręcać. Takie jest moje zdanie, i masz prawo się nie zgodzić, aczkolwiek zasugeruj się moimi podpowiedziami
Myślę, że i 21 cali może być. Klawiatura i mysz na spokojnie.
– Dodane 06.02.2013 (Śr) 23:03 –
Lubi oglądać filmy. Muzykę w zasadzie tylko słucha (wszystko co kupi zgrywa). Dysk dlatego spory, gdyż obecnie zajmuje ponad 300 GB, ale bez muzyki. Ponadto dla bezpieczeństwa wydzielić chyba trzeba partycje. A ten SSD 128 GB nie będzie za mały? Gier ma około 30. To chłodzenie box jest z czymś zintegrowane? Podkręcania nie będzie - jesteśmy za ciency w te klocki.
Miejsca na dysku SSD może zbraknąć, jeśli ma 30 gier. Chociaż na 4-5 gier (średnio po 15GB) starczy, a wydajność będzie ‘o niebo lepsza’ niż w przypadku zwykłego dysku. Można kupić teraz SSD i zebrać 300 zł i potem dokupić 1TB na dane i ewentualną resztę gier.
A dysk ze starego komputera nie może być wykorzystany?
Stary komputer zostaje dla mnie. Z tym SSD to, jak rozumiem, jako główny dysk, a instalacja gier na tym drugim, dużym dysku (przy założeniu zakupu dwóch dysków)?
Tak, SSD jako systemowy, dysk szybszy; natomiast zwykły HDD jako dysk dodatkowy na filmy, mniej ważne gry i programy. Aczkolwiek co do konkretnych podzespołów musisz poradzić się kolegów
Dzięki Atronics . Obejrzałem wszystko. Jak rozumiem, karta dźwiękowa jest zintegrowana? Jak czytałem o monitorze, to zdałem sobie sprawę, że nie ma jeszcze głośników. Czy jakieś w miarę dobre (w tym do słuchania muzyki) możesz polecić? Bo, mam nadzieję, że na słuchawki to wejście jest (jest gdzieś info o parametrach dźwięku?). Jeszcze sprawa z tym SSD. Jeśli byłby to dysk na system to przy instalacji gier na tym drugim, dużym, będzie różnica podczas grania? Pozdrawiam
P/S. Jeszcze odnośnie pamięci - będzie miejsce na dołożenie następnej (w przyszłości)?
Męczy mnie ten SSD. Jeżeli go nie będzie, to wtedy różnica w graniu będzie?
I jeszcze sprawa montażu. Ten proponowany przez Ciebie zestaw to tylko części? Ile wyniesie koszt montażu zestawu i gdzie. Czy orientujesz się jak jest z gwarancją?
Jeszcze odnośnie pamięci - będzie miejsce na dołożenie następnej (w przyszłości)?
jeśli będziesz zamawiał w tym sklepie to podczas składania zamówienia
Umieścić w koszyku produkty wraz z usługą montażu i w polu „Wpisz kod promocyjny” wpisać: W3FHN58JFW. Koszty wysyłki oraz cena montażu zostaną zmienione automatycznie.
i będziesz miał darmowy montaż i przesyłkę kurierem za 11zł
– Dodane 07.02.2013 (Cz) 12:28 –
będzie miejsce na dołożenie dodatkowej pamięci spokojnie
Witam.Mam pytanie mój kolega ma na sprzedaż płytę główną Asus P8P67 i do tego procesor Intel Core i7 3.4Ghz(tylko nie wiem jaki model bo sam nawet nie rozczytałem(. I on zaoferował mi cenę 350 Zł i nie wiem brać czy nie?