Chodzi mi po głowie złożenie komputera, który byłby jednocześnie centrum rozrywki tj. oglądanie filmów 1080p, internet, gry (COD, Crysis 2) jak również do edycji obrazu (Lightroom), dźwięku.
Wszystko oparte na wyświetlaczu FHD, który posiadam.
Z początku myślałem żeby kupić używany układ Intela z płytą - proc: Quadcore (np Q6600). RAM DDR2 itd.
Jednak nie jestem przekonany co do tej platformy - zaczyna powoli odstawać mocą (gry) - w tej chwili mam w innym Intel Core2Duo E8200, GF 8800GT.
Pomyślałem, żeby użyć procesora Intel i5-3470, 4GB RAM.
Zestaw nie musi zabijać mocą w grach, dlatego nie mogę zdecydować się na kartę graficzną. Nie wiem także jaką wybrać płytę (ASUSa?) i RAM.
System postawiony będzie w przyszłości na dysku SSD (jednak teraz z uwagi na brak kasy muszę podłączyć do niego 2,5 calowego Momentusa, którego posiadam).
Czy na początek mogę zrezygnować z zakupu karty graficznej? Pomyślałem, że grafikę do momentu zakupu karty pociągnie GPU procesora - zdaje sobie sprawę z mocy graficznej takiego rozwiązania.
Kolejna ważna rzecz to fakt, że zestaw musi chodzić bardzo cicho - będzie stał w pokoju dziennym. Wybór zasilacza i obudowy byłby prosty gdyby nie hałas wentylatorów - tu już sobie nie poradzę z wyborem. Jednostka będzie pracować dosyć często i długo dlatego hałas wentylatorów jest bardzo istotny.