Nadszedł dzień by zastanowić się nad wymianą 12. letniego komputera Dotychczas używałem głównie laptopa (C2D, nVidia 8600GS) do moich codziennych prac (CAD, obróbka wideo, rzadko gry). Laptop powoli staje się dla mnie mało wydajny, stąd zastanawiam się nad nowym komputerem. Nie ukrywam, że komputer będę chciał wykorzystać maksymalnie długo (>4 lat). Mam w starej skarpecie odłożone 4.000 zł na taki oto zestaw:
Generalnie na dzień dzisiejszy dysk talerzowy jest aż za mocny, ale… powodem jego kupna jest to, że za rok planuję zakup NASa Synology który będzie pracował w RAID1. Dla tego “na dziś” kupuję ten dysk tak, aby za rok mogłem go przełożyć do nas i zakupić jeszcze jeden taki sam dysk
Pod koniec tego miesiąca będę kupował komputer. Ale poruszony został zasadniczy temat- nie wiem czy będę rozbudowywać komputer w przyszłości. Jak na razie mam ten zestaw http://www.morele.net/inventory/info/G8yRIG/
Natomiast na dłuższą metę to za bardzo się nie opłaca, bo skoro nie będę rozbudowywać.
Witam, zamierzam sobie poskładać kompa Wszystkie części mam zamiar kupić w necie =) Prosiłbym o rady jakie części i w ogóle ;D Myślę, że całość nie powinna wynieść więcej jak 1600/1800zł.
Myślałem o karcie graficznej Ge Forca 9800 1024mb + 4/6 gb ramu
Procek… Hmm na pewno intela fajnie jakby był jakiś 3 rdzeniowy 2,4Ghz +
Płyta główna wydaje mi się ze H61 by dała rade ale nie jestem pewny =)
Zasilacz jakiś markowy 450 wat myślę żeby spokojnie da rade
Napęd obojętnie jaki
Dysk twardy myślę, ze 320 gb starczy, a obudowa jakaś w miarę fajna do gdzieś 100 zł
Qba wszystko git, aleee wydaję mi się, że zamiast 500, 320 mi spokojnie starczy =) I zamiast tego zasilacza może, Aerocool AEROPGSXP 450 by dał rade? Mam też teraz wątpliwości czy go złoże… Bo będzie to zupełnie co innego niż ten komputer co teraz mam gdzie indziej zasilacz karta i w ogóle… Chociaż prawdę mówiąc nie zmienia to faktu, że “kabel do kabelka, śrubka do śrubki” =)
Co do ilości RAM to aktualnie raczej na pewno wystarczy 8GB, ale jak już wspominałem… chcę komputer na lata, a w przyszłości może się przydać te 16GB. Tak samo jeśli miałbym podkręcać to dopiero w przyszłości, jakby już naprawdę trzeba było.
Do monitora się podłącza głośniki, czy do komputera?
I w ogóle bo ta płyta główna ma strasznie dużo wejść USB z tyłu. Skąd mam wiedzieć jaką obudowę wybrać, żeby one wszystkie były widoczne?
Podobno ten procesor Intel Core i5-3570K ma własny radiator i dodatkowe chłodzenie niepotrzebne. W ogóle to chyba każdy procesor ma własny radiator, co?
Razem z procesorem jest chłodzenie, ale jeśli będziesz chciał podkręcać to zalecane jest zmiana chłodzenia na wydajniejsze (to dostarczone z procesorem nie będzie sobie radzić i procesor będzie się przegrzewał).
Procesory w wersji BOX są z chłodzeniem od producenta.