Witam
Planuje w najbliższym czasie złożyc sobie nowy komputer, nie orientuje się co jest aktualnie na rynku,dlatego proszę o pomoc.
Chciałbym żeby to był solidny zestaw, złożony ze sprawdzonych,przetestowanych i pewnych podzespołów (wszystkie podzespoły do złożenia PC,wraz z zasilaczem,obudowa,monitor,klawiatura i mysz)
Powinien to być sprzęt, który “uciągnie” i pozwoli na płynną pracę z wieloma aplikacjami. Excel, Word, kilka różnych przeglądarek z wieloma otwartymi zakładkami. I to wszystko jednocześnie. Komputer będzie chodził bardzo długo,prawie 24 h/dobę
Komputer ma służyc na lata,będzie działał na Win 7 64 bit, albo Win 8 64bit
.
Nie potrzebuje komputera do grania, no może sporadycznie,ale rzadko, chce natomiast żeby płynnie oglądac wideo w full hd,głównie do Internetu,pare programów biurowych,nagrywanie płyt,czasami obróbka grafiki i wideo. Często będzie podłączany TV FullHD 40-46’’
Poniżej podaje parametry które mnie interesuja:
Procesor: wielozadaniowość,szybki , nie mam pojęcia jak to wygląda teraz w wydajnościa tych procesorów,czy wykorzystam 4 rdzenie czy 2 wystarczą ,nie wiem jakie chłodzenie,czy kupić razem z wentylatorem czy osobno,proszę o rady
Karta graficzna: gry bardzo rzadko ,filmy w Full HD ,podłączenie telewizora 40-46’’ HDMI,mam obecnie monitor 19” Samsung Sync Master 940 BF (złacze VGA,DVI) w przyszłosci planuje kupic wiekszy
Pamięć: nie będę się bawił w żadne podkręcanie,szybkie i sprawdzone kości,mysle ze 8GB powinno wystarczyc na moje oczekiwania, a jak nie to wiecej,proszę o rady
Płyta główna: USB 3.0 (min 2),USB 2.0, audio ,Lan, może być WIFI, chce postawić system na dysku SSD - jak najszybszy interfejs
Dysk Twardy: minimum 1TB,jak najszybszy, bezawaryjny (w przyszłości planuje zakup drugiego, potrzebuje bardzo dużo miejsca na dane)
Dysk SSD: chce mieć na nim system+ programy,80 - 120 GB, (na Hdd magazyn na dane)
Napęd optyczny: Nagrywanie i odtwarzanie Blu Ray,DVD
Obudowa: prosta, standardowa, nie potrzebuje żadnych bajerów, wyswietlaczy itd ,żeby weszły przynajmniej 2 dyski HDD i 1 SSD, może mieć z przodu lub z boku wejscie na USB 3.0 ale nie koniecznie
Zasilacz: żeby uciągnoł to wszystko i się nie spalił
coś porządnego, sprawdzonego ,tak jak napisałem nie potrzebuje super karty graficznej, nie wiem ,może 500W powinien starczyć, dobrej jakości w przystępnej cenie
Klawiatura : jakaś markowa,nie zbyt droga,może być bezprzewodowa
Mysz: tak jak powyżej, wygodna, nie do grania
Monitor: na chwile obecną nie kupie ze względów finansowych, ale za jakiś czas na pewno, wiec proszę o jakieś propozycje, monitor głownie do przeglądania Internetu, czasem filmy , gry bardzo rzadko, teraz mam 19”,nie jest żle , ale chciałbym troche wiekszy ale nie też za duży, taki żeby dobrze mi się pracowało
Myśle że moje oczekiwania opisałem dosyć szczegółowo, jeżeli coś przeoczyłem proszę śmiało pytać, chce żeby wszystke podzespoły były dobrane jak najbardziej optymalnie w stosunkowo dobrych cenach. Chciałbym przeznaczyc na ten zestaw 4 tyś (bez monitora,narazie podłącze stary) ale nie wiem czy to starczy. Czekam na propozycje zestawów i z góry dziekuje
Myśle jeszcze o alternatywie dla tego komputera, jakim jest laptop Asus K95VJ + dokupic do niego dysk SSD, poniżej podaje link :
http://www.x-kom.pl/p/119531-notebook-l … win8p.html
http://www.x-kom.pl/p/119522-notebook-l … -win8.html
Proszę o państwa opinie i porady
Pozdrawiam
Marcin