Chciałbym złożyć komputer możliwie najlepszy do kwoty którą posiadam, komputera używam głównie do gier komputerowych ale nie ma mowy żeby przy obecnym komputerze wchodziły mi takie gry jak GTA 4, Battlefield 3 i tak dalej. Potrafię sam złożyć komputer ale niestety nie mam bladego pojęcia jakie najlepsze parametry mogę uzyskać za posiadaną kwotę.
Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuje.
Kwota przeznaczona na złożenie komputera to 1500-2000zł
Nie pakuj się w chłodzenie wodne, jest ono dosyć problematyczne (wymiana płynu i inne czynności serwisowe) i drogie. Na takich tanich zestawach osiągniesz często gorsze temperatury procesora niż na dobrym chłodzeniu powietrznym.
Macho 120 albo Macho Black White w połączeniu z dobrą pastą (np. Zalman STG-2) powinien poradzić sobie ze schłodzeniem tej i-siódemki.
A zalman cnps14x? W testach portalu chłodzenie.net osiągnął lepszy wynik niż te dwa coolery. Co do i-7 3770k to nie jestem jeszcze pewny. Pierwotnie miał być i5 3570k
Możesz też zamienić i7 na Xeona E3-1230V2 - jedyna różnica jest taka, że Xeon nie ma integry oraz ma zablokowany mnożnik (zawsze jakieś 300-400 MHz uda Ci się go podkręcić przez zmianę mnożników Turbo).
Wg mnie warto dla tych 400 zł posiedzieć parę minut w BIOS-ie i pozmieniać mnożniki Turbo dla każdego rdzenia na stałe + zmienić częstotliwość FSB do 105 MHz.